Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Aténské letiště jde na burzu. Stát z toho má 20 miliard

Aténské letiště jde na burzu. Stát z toho má 20 miliard
iStock
 ČTK

S akciemi mezinárodního letiště v Aténách se příští týden začne obchodovat na burze.

Reklama

 Zájem o primární veřejnou nabídku akcií (IPO), která je v Řecku největší od dluhové krize v letech 2010 až 2018, je mezi investory vysoký, poptávka výrazně převyšuje nabídku. Cena tak byla stanovena na horním konci plánovaného rozpětí, oznámila řecká privatizační agentura HRADF. Vláda v nabídce nabízí 30 procent akcií letiště.

S akciemi by se mělo začít obchodovat na aténské burze kolem 7. února. Cena za jednu akcii byla stanovena na 8,2 eura, stát z nabídky získá 784,7 milionu eur (19,5 miliardy korun). Podle privatizační agentury už objednávky investorů převýšily osm miliard eur. Plánovaných 90 milionů akcií vláda nabídla řeckým a zahraničním investorům a současným akcionářům.

Pražské letiště by mohlo na burzu. Proč ne, ve světě je to běžná praxe

Pražské letiště by mohlo na burzu. Proč ne, ve světě je to běžná praxe

Šéf pražské burzy Petr Koblic by na tuzemském parketu rád viděl cenné papíry Letiště Praha. Řekl to v rozhovoru pro agenturu Bloomberg. Shodou okolností tento týden záměr vstoupit na burzu oznámilo také letiště v Aténách. Veřejně obchodované akcie letištních společností ve světě skutečně nejsou nic neobvyklého, ostatně i vídeňské letiště je na burze. A do budoucna taková investice může i drobnému akcionáři slušně vydělat.

Přečíst článek

Nabídka letiště je nejvýznamnější primární nabídkou akcií v Řecku od roku 2000. Největšímu letišti v zemi by měla pomoci expandovat, protože do Řecka směřují rekordní počty turistů. Aténské letiště, celým názvem Mezinárodní letiště Eleftheria Venizela Atény, spojuje Řecko se 155 městy po celém světě a loni odbavilo přes 28 milionů cestujících. To je o 24 procent více než v předloni. Přibližně 19 milionů z nich přicestovalo ze zámoří. Podle analytické firmy OAG se loni stalo devátým nejvytíženějším letištěm v Evropě.

Cestovní ruch má na hrubém domácím produktu (HDP) Řecka podíl 25 procent. Příjmy od zahraničních turistů za 11 měsíců loňského roku stouply o 15 procent na 20 miliard eur a ve srovnání se stejným obdobím roku 2019, tedy před pandemií nemoci covid-19, byly vyšší o 13 procent. Počáteční ukazatele naznačují, že i letošní rok bude velmi dobrý.

Mešita šejka Zayeda

Bílé pláže i monumentální mešita. Zapomeňte na Dubaj, letos se létá do Abú Dhabí

Po několika letech se na pražské letiště vrací přímé spojení s hlavním městem Spojených arabských emirátů (SAE) Abú Dhabí. Jde o charterové spojení pro skupinu DER Touristik, která na českém trhu zastřešuje cestovní kanceláře Fischer a Exim Tours. Linku do hlavního města Spojených arabských emirátů bude skupina provozovat s dopravcem Smartwings jednou týdně, každý čtvrtek v 10:20, až do začátku května.

Přečíst článek

Velké plány letiště

Ředitel řeckého institutu cestovního ruchu INSETE Elias Kikilias upozornil, že letiště v Aténách není jen prostorem pro přílety a odlety. Patří mu i širší oblast kolem terminálu s hotelem, prostory pro výstavy a velkými nákupními centry. Fakticky tak obsluhuje oblast s téměř šesti miliony obyvatel.

Letiště také plánuje rozšíření ve třech fázích. Jeho cílem je zvýšit do roku 2046 kapacitu terminálu na 50 milionů cestujících. Počítá se s rozšířením centrálního terminálu, vzniknout má nová parkovací dráha pro 32 letadel, nový terminál pro VIP a také vícepodlažní parkoviště.

Nabídka akcií letiště přichází po prvním prodeji nových řeckých dluhopisů od doby, kdy Řecko znovu získalo rating v investičním pásmu. Tento týden vláda nabídla desetileté dluhopisy, které přilákaly objednávky v rekordním objemu 35 miliard eur. Řecká ekonomika svým výkonem loni překonala většinu ostatních evropských ekonomik.

Podíl 40 procent vlastní v letišti německý provozovatel AviAlliance. Ten se s vládou dohodl, že odkoupí dalších deset procent za cenu vyšší, než je cena stanovená pro primární nabídku.

Letiště Praha loni odbavilo 13,8 milionu cestujících

Letiště Praha se pomalu vrací na čísla před covidem. Loni odbavilo 13,8 milionu cestujících

Z pražského Letiště Václava Havla loni odcestovalo 13,8 milionu cestujících. Meziročně se počet odbavených cestujících zvýšil o 29 procent, a dostal se tak na 78 procent počtu odbavených cestujících v roce 2019 před pandemií covidu-19. Na začátku minulého roku letiště pro rok 2023 odhadovalo zhruba 12,5 milionu přepravených cestujících, tuto prognózu tedy překonalo o více než 1,3 milionu.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Wall Street

Slabší duben zanechal na letošním růstu akciových indexů zatím jen malý zub

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme