Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

DIP na vlastní kůži. Jak si založit státem podporovanou investici

DIP na vlastní kůži. Jak si založit státem podporovanou investici?
iStock
Stanislav Šulc

Dlouhodobý investiční produkt představuje prozatím největší pokus vlády podporovat mezi Čechy dlouhodobé investice, ideálně na stáří. A také jde o první krok k jakési budoucí skutečné důchodové reformě, která bude počítat s podílem vlastních zdrojů na stáří, jak je to běžné například v USA či západní Evropě. Stát tak umožní lidem ročně investovat až 48 tisíc, které si budou moci odepsat z daní. A zaměstnavatelům nabízí možnost přidat dalších až 50 tisíc korun. Zde je krok za krokem návod, jak si DIP zřídíte.

Reklama

1. Kde si DIP zřídím?

Dlouhodobý investiční produkt mohou v Česku nabízet jen banky a investiční společnosti, jejichž seznam nabízí Česká národní banka. Je tedy nejlepší zkusit oslovit vlastní banku s tím, že máte o DIP zájem, pak si domluvit schůzku, nebo DIP založit rovnou prostřednictvím internetového bankovnictví. Z různých důvodů je lepší zřídit si DIP přímo na pobočce.

2. Odhadněte odolnost vůči riziku.

Zřízení DIP na pobočce zabere maximálně několik desítek minut. Jeho součástí je možnost výběru jedné z předem připravené investiční strategie, které nabízí téměř každý poskytovatel DIP. Většinou se jedná o portfolio konzervativní, smíšené a dynamické, záleží na tom, jakou odolnost vůči riziku máte. Můžete si také zvolit zcela jiné investice, ale o tom níže.

S DIP už ve čtyřech bankách investují první tisíce klientů

Dlouhodobý investiční produkt (DIP) už proniká do nabídek tuzemských bank, investičních makléřů a do myslí zkušených i novopečených investorů. Jedná se o produkt zvýhodňující ty, kteří si spoří na stáří. Novinka platí od letošního 1. ledna. Oslovili jsme proto všechny čtyři banky a dvě vybrané investiční společnosti, které už DIP klientům nabízí, jak to u nich funguje a na co se musíte připravit, pokud si u nich budete DIP chtít sjednat.

Přečíst článek

3. Věk hraje roli.

Důležitý je také věk člověka, který si DIP zřizuje. Čím mladší je, tím agresivnější strategii může zvolit, protože dlouhý investiční horizont rozkládá riziko. Mimochodem pokud někdo začne investovat pravidelně od 25 let, a to 2000 korun měsíčně, v 65 letech může mít na kontě zhruba 5,2 milionu korun, přičemž více než 4 miliony představují výnosy dividend a složené úročení. To odpovídá ročnímu zhodnocení 7 procent, což odpovídá dlouhodobým výkonům trhů i při započítání krizí typu 2008 či 2020.

4. Znalostní test.

Investice jsou vždy rizikové. I proto je součástí zřízení DIP kratší znalostní test. Ten je podstatný zejména pokud chcete investovat do rizikovějších strategií. To přitom zřizovatel DIP zjišťuje kratším testem, při němž vybíráte scénář, který je vám při investování nejbližší.

Jak má nové důchodové spoření fungovat a co za výhody lidem přinese

Dlouhodobý investiční produkt. Jak má nové důchodové spoření fungovat a co za výhody lidem přinese

Dlouhodobý investiční produkt, takzvaný DIP, zní stále trochu jako zaklínadlo. Od 1. ledna 2024 má ale v České republice začít zlepšovat podmínky a motivace lidí ke spoření a investování na penzi. Jak tato novinka v praxi bude fungovat, je však ještě v mlze. Čeká se až zákon projde kompletním legislativním procesem a teprve podle finálně schválené verze zákona jej budou banky a finanční instituce implementovat do své nabídky, uvedl pro newstream.cz hlavní ekonomický stratég Komerční banky Michal Vytiska. Jisté ale je, že se rozšíří daňové zvýhodnění a státní podpora pro vybrané bankovní a investiční produkty. Shrňme si tedy základní fakta, o co půjde, a jaké změny přinesly do novely pozměňovací návrhy.

Přečíst článek

5. Vlastní portfolio.

Výhodou DIP je možnost vybírat si investiční nástroje zcela dle vlastních preferencí. Zákon přesně vymezuje, do jakých nástrojů investovat můžete, abyste si zároveň mohli uplatnit slevu ze základu daně. Jedná se o akcie, dluhopisy, nejrůznější fondy. Naopak nelze investovat například do fyzického zlata ani kryptoměn.

6. Další dva účty.

Po sjednání DIP vám v internetovém bankovnictví vzniknou nikoli jeden, ale hned dva nové účty. První je běžný peněžní účet, druhý je investiční účet DIP. Prakticky to pak funguje tak, že na ten peněžní účet budete posílat prostředky, které se mají investovat (například trvalým příkazem ze svého běžného účtu), a investice budou probíhat z tohoto účtu na účet investiční například pravidelným investičním příkazem.

Důvod zřízení nového běžného účtu je povinnost ponechávat výnosy a dividendy v rámci DIP a ideálně je znovu reinvestovat.

Jana Brodani: Dlouhodobý investiční produkt je šancí pro důstojnější stáří

Dlouhodobý investiční produkt (DIP) míří ve sněmovně do třetího čtení. Stejně jako doplňkové penzijní spoření bude součástí daňově zvýhodněného třetího důchodového pilíře. Jeho účelem bude motivovat lidi, aby si ve větší míře sami zajistili peníze na stáří a nespoléhali se jen na státní důchod. „Jedná o vcelku malou legislativní změnu, která ovšem přinese větší šanci na důstojné stáří,“ uvádí v komentáři k DIP Jana Brodani, výkonná ředitelka AKAT ČR.

Přečíst článek

7. Podmínky DIP.

Klíčovými podmínkami DIP totiž je, že prostředky musí zůstat zainvestovány minimálně deset let a vybrat je lze až poté, co investor oslaví šedesátiny. Prostředky sice lze vyzvednout i dříve, ale pak musí investor dané prostředky zpětně dodanit.

8. Kolik DIPů máš…

Poměrně málo známou informací je, že dlouhodobý investiční produkt může mít každý investor zřízen u více poskytovatelů. Klidně u všech, kterým to umožňuje zákon. Jediným limitem je 48 tisíc korun, které si může investor odepsat ze základu daně. Ale ani to není strop pro DIP, do tohoto nástroje si může každý občan investovat, kolik prostředků chce a může. Stejně tak může dostat až 50 tisíc korun ročně jako příspěvek zaměstnavatele, který si tuto částku může daňově odepsat. Podmínky pro příspěvek zaměstnavatele platí stejné jako pro soukromé investice v rámci DIP – tedy musí být zainvestovány nejméně deset let a vyzvednou je lze až po šedesátce.

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Kde hledat zajímavé investiční příležitosti? Jsou jako diamanty, je těžké je najít a hodně záleží na zpracování

Kde hledat zajímavé investiční příležitosti? Jsou jako diamanty, je těžké je najít a hodně záleží na zpracování

Přečíst článek
Nová zbraň proti nízkým důchodům. Jmenuje se “dlouhodobý investiční produkt”

Nová zbraň proti nízkým důchodům. Vláda umožnila zvýšit penzi dlouhodobým investováním

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme