Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Rusko šetří ropou. Denně těží o 700 tisíc barelů méně

Těžba ropy - ilustrační snímek
ČTK
Stanislav Šulc
sta

Kvůli sankcím a klesající ceně ropy se Rusko rozhodlo od března omezit těžbu ropy o půl milionu barelů denně. Reálné úspory jsou však podle dat, která získala agentura Bloomberg, ještě vyšší. Již v květnu se přitom mají výrazně snížit dodávky ropy ze zemí OPEC, které chtějí denní produkci omezit o 1,6 milionů barelů denně.

Reklama

Ceny pohonných hmot nejspíš v následujících měsících porostou. Kvůli obavám z recese ve vyspělých státech totiž klesla cena ropy a země, které vzácnou surovinu vyvážejí se rozhodly pro omezení dodávek. Rusko oznámilo již v průběhu zimy, že od března do prosince sníží produkci ropy o 500 tisíc barelů denně. Nyní však agentura Bloomberg získala data za březnovou produkci ropy v Rusku, ze kterých vyplývá, že omezení je ještě výraznější.

„Obvyklá měsíční produkce ropy je 10,1 milionu barelů denně. V březnu se však podle uniklých dat vytěžilo denně 1,285 milionu tun ropy, což představuje 9,4 milionu barelů. Rusko tak ve skutečnosti snížilo těžbu o 700 tisíc barelů denně,“ uvedla agentura Bloomberg.

Miliardář Daniel Křetínský vydělává na fosilních palivech.

Risk, který se vyplácí. Křetínský vsadil proti zelené Evropě a bohatne

Podnikání miliardáře Daniela Křetínského a jeho Energetického a průmyslového holdingu (EPH) v oblasti fosilních paliv podrobně zmapovala agentura Bloomberg. Křetínského označuje za „nepolapitelného miliardáře”, který vybudoval své impérium na předpokladu, že ekologická transformace Evropy bude chaotickým a zdlouhavým procesem, takže bude ještě dlouhou dobu potřeba využívat uhlí a plyn.

Přečíst článek

Přijde krize, cena ropy stagnuje

Další problémy nastanou již v horizontu týdnů. Od května totiž ropný kartel OPEC v čele se Saúdskou Arábií sníží denní produkci o 1,6 milionu barelů. Podle prohlášení kartelu je cílem této dohody „stabilizovat globální trh s ropou“.

Pod pojmem „stabilizovat“ si vývozci ropy přitom představují zejména opětovný nárůst ceny této komodity nad 100 dolarů za barel. Ropa se totiž zejména po začátku ruské invaze na Ukrajinu dostala poblíž svých historických maxim, což jejím producentům samozřejmě vyhovuje.

Od loňského podzimu, kdy se začala zvyšovat pravděpodobnost recese ve vyspělých zemích, se však cena dostala pod 100 dolarů za barel a nyní se pohybuje kolem 80 dolarů za barel. Je to důsledek očekávaného zpomalení vyspělých ekonomik, které v recesi nepotřebují tolik této suroviny.

Broker, burza,

Akcie ČEZ jsou nejdražší za tři čtvrtě roku, burza sedmý den rostla

Pražská burza už sedm dní v řadě roste. Index PX dnes stoupl o 1,06 procenta na 1381,33 bodu. Nahoru burzu v posledních dnech táhnou především akcie energetické firmy ČEZ, které jsou nyní nejdražší za zhruba tři čtvrtě roku.

Přečíst článek

Tesly Model Y

Elektromobily Tesla ve Spojených státech zlevnily o tisíce dolarů, letos již popáté

Americký výrobce elektromobilů Tesla snížil ceny svých vozidel ve Spojených státech o dvě až šest procent. O pátém zlevnění vozů od ledna firma informovala na svém webu. Přístup automobilky k cenové politice by podle některých analytiků mohl nepříznivě ovlivnit její ziskovost. Spojené státy se tento měsíc chystají přijmout přísnější normy, které by měly omezit daňové úlevy pro elektromobily.

Přečíst článek

Reklama

Související

Lukáš Kovanda: Tandem Saúdů a Rusů škrtí těžbu ropy tak vydatně, že hrozí její největší globální nedostatek minimálně od roku 2007

Lukáš Kovanda: Tandem Saúdů a Rusů škrtí těžbu ropy tak vydatně, že hrozí její největší globální nedostatek minimálně od roku 2007

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme