Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Dow Jonesův akciový index posílil. Poprvé uzavřel nad 40 tisíci body

Akciový trh (ilustrační foto)
iStock
 ČTK

Americký Dow Jonesův akciový index poprvé uzavřel nad hranicí 40 000 bodů. Investoři vyhodnocovali několikatýdenní růst, k němuž přispěly zejména firemní výsledky a statistika. Ta podpořila očekávání, že americká centrální banka sníží v letošním roce úrokové sazby. Zpevnil také index S&P 500, naopak index Nasdaq Composite mírně oslabil. Za celý týden ale všechny tři hlavní indexy zaznamenaly růst.

Reklama

Dow Jonesův index za dnešek zpevnil o 0,34 procenta na 40 003,59 bodu. Širší index S&P 500 stoupl o 0,12 procenta na 5303,27 bodu, zatímco index technologického trhu Nasdaq o 0,07 procenta klesl a uzavřel na 16 685,97 bodu.

Za celý týden index Dow Jones stoupl o 1,24 procenta. Index S&P 500 si připsal 1,54 procenta a Nasdaq Composite 2,11 procenta.

Apple oslabil

"Pátek byl trochu dnem vyčkávání: právě jsme překonali rekordní maxima a nyní jsme čtvrtý týden za sebou v růstu a zdá se, že trh si bere oddechový čas," uvedl. I další analytici upozorňují, že obvykle když trh dosahuje milníků a nových maxim, dochází kolem toho téměř vždy ke konsolidaci, zřejmě z psychologických důvodů.

V pátek posílilo sedm z 11 dílčích sektorů indexu S&P 500. Nejlépe si vedly energetické společnosti, zatímco největší ztráty zaznamenal technologický sektor. Oslabily akcie firem Nvidia, Apple a Meta Platforms, naopak firmy Alphabet a Amazon posílily. Stouply také akcie sociální sítě Reddit, a to díky zprávě o partnerství s firmou OpenAI, napsala agentura Reuters.

Reklama

Igor Rattaj, zakladatel společnosti TMR

TMR si jde na burzy pro miliardy. Chceme ozdravit firmu, říká Igor Rattaj

Slovenská skupina Tatry mountain resorts (TMR), která provozuje lyžařské areály a dalších atrakce ve střední Evropě včetně České republiky, vydá nové akcie. Díky nim by mohla získat nový kapitál až za 120 milionů eur (tři miliardy korun). Tyto peníze firma plánuje použít ke snížení dluhu a k dalšímu rozvoji.

Přečíst článek

Reklama

Související

Wall Street

David Havrlant: Amerika sílí a roste. Čína naopak čelí kaskádě krizí

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme