Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Premiér slíbil zlevňování. Ve světě přitom opravdu klesají ceny potravin i energií

Maloobchodní tržby se v Česku v září propadly více, než se čekalo, a to meziročně o rovná čtyři procenta
iStock
 ČTK

Komoditní index agentury Bloomberg v roce 2023 klesl o 12 procent. Neznamená to však, že klesaly ceny u všech komodit. Zdražilo například zlato či kakao. Naopak klesly ceny mnohých potravin a energetických komodit.

Reklama

Ceny některých významných komodit na světových trzích loni klesly, o desítky procent zlevnil plyn, elektřina, nikl, kukuřice nebo pšenice. Naopak výrazně zdražilo zlato, železná ruda či kakao. Komoditní index agentury Bloomberg pak za loňský rok zaznamenal pokles o 12 procent.

„Vývoj cen na komoditních trzích v závěru roku byl velmi rozkolísaný. Nakonec však převládl negativní vývoj, který uvrhl komoditní index agentury Bloomberg do dvanáctiprocentní ztráty za rok 2023. Výrazné poklesy předvedly energie, které unisono klesaly v čele se zemním plynem. Na opačné straně spektra stojí železná ruda. Velkým překvapením je propad obilovin, jako jsou kukuřice a pšenice,“ řekl analytik XTB Jiří Tyleček.

Kouření bylo v minulém století běžné

Svět kuřáků v roce 2024: Za kuřivo si zase připlatí. A to pořádně

Od roku 2024 budou spotřební daň platit všechny spotřební výrobky s nikotinem, a v některých případech dokonce i bez něj. Výjimkou jsem jen léčiva. Nově se spotřební daň rozšíří hlavně na náplně do elektronických cigaret a na nikotinové sáčky. Ale i na všechny další, méně rozšířené výrobky, jako je šňupací tabák a podobně. Zatím spotřební daň "platily" jen cigarety, tabák k balení cigaret a do dýmek a zahřívaný tabák. 

Přečíst článek

Cena ropy zaznamenala výrazné cenové pohyby, zejména v reakci na politiku organizace OPEC+ a na vývoj globální ekonomiky. Skupina OPEC+ zahrnuje Organizaci zemí vyvážejících ropu (OPEC) a její spojence v čele s Ruskem.

Cena severomořské ropy Brent loni ztratila zhruba deset procent a na konci minulého týdne se pohybovala kolem 77 dolarů za barel. Americká lehká ropa West Texas Intermediate (WTI) zlevnila v podobném rozsahu a obchodovala se poblíž 72 dolarů za barel. Průměrná cena benzinu na čerpacích stanicích v České republice klesla o 22 haléřů na 35,92 korun za litr, naopak cena nafty byla ve srovnání se začátkem loňského roku levnější o 1,50 korun a činila 36,21 korun za litr.

Benzin je v Česku nejlevnější za poslední roky

Lukáš Kovanda: Benzin je v Česku nejlevnější za dva roky. A to i díky Ficově vládě

Pohonné hmoty v Česku dál zlevňují, průměrná cena benzinu klesla pod 36 korun, levnější byl naposledy v lednu 2022. Aktuálně se u čerpacích stanic litr nejprodávanějšího benzinu Natural 95 prodává v průměru za 35,95 koruny za litr, před týdnem byl o 51 haléřů dražší. Nafta je nejlevnější od srpna, v uplynulém týdnu zlevnila o 39 haléřů, za litr teď řidiči dají průměrně 36,29 koruny za litr. 

Přečíst článek

Energie zlevňují

Loni klesly také ceny dalších energetických komodit. Cena ročního kontraktu na plyn v Nizozemsku, který je určující pro vývoj cen pro konečné zákazníky, klesla o 64 procent na 37 eur za megawatthodinu (MWh). Cena elektřiny na burze v Lipsku k dodání v tomto roce loni klesla o 62 procent na 93 eur za MWh, cena uhlí v Rotterdamu s dodáním v tomto roce pak loni ztratila 29 procent na 117 dolarů za tunu.

Ve skupině průmyslových kovů vykázal nejvyšší ztráty nikl. Jeho cena se loni propadla o 44 procent na 16.900 dolarů za tunu. Hliník ztratil 5,6 procenta na 2245 dolarů za tunu, cena mědi naopak loni o 2,7 procenta vzrostla a dostala se na 8600 dolarů za tunu.

Akcie čínského Tencentu se mohou zhodnotit až o 50 procent

Tencent, Nvidia i český Colt. To jsou velké příležitosti pro zbohatnutí v roce 2024

Které akcie se v roce 2024 dočkají největšího zhodnocení? Akciovými hity příštího roku mají být firmy zaměřené na inovativní léčbu vážných chorob či na zelený vodík, z velkých jmen pak Tencent, BP nebo Nvidia. Alespoň tedy podle porovnání nynější ceny a cílové ceny za 12 měsíců v konsensu mezinárodních analytiků, jak jej zachycuje Bloomberg. Zhodnocení může být až takřka 200 %.

Přečíst článek

Zlatý rok

Cena zlata loni vzrostla zhruba o 14 procent nad 2075 dolarů za troyskou unci (oz; 31,1 gramu) a přiblížila se rekordu. Stříbro růstové tažení žlutého kovu nenásledovalo, loňský rok zakončilo asi 1,3 procenta nad hodnotou ze začátku roku s cenou nad 24,20 dolaru za unci. Platina, hojně využívaná v automobilovém průmyslu, zlevnila zhruba o sedm procent přibližně na 1008 USD/oz.

Ve skupině zemědělských komodit loni podle Tylečka nejvíce zdražilo kakao. To přidalo 65 procent na 4290 dolarů za tunu. Dlouhou dobu vedl cenový růst cukr, ovšem v závěru loňského roku prudce korigoval. Nakonec za celý rok přidal asi jedno procento zhruba na 20 centů za libru. Výraznější růst předvedla cena kávy arabica, která na komoditní burze v New Yorku vzrostla o 14 procent na 190 centů za libru.

Překvapením byl však celoroční propad cen obilovin. Cena kukuřice klesla o 30 procent na 475 centů za bušl, cena pšenice se propadla o 22 procent na 610 centů za bušl.

Zlato si letos připsalo 13 procent. Akciové indexy ale rostly více

Zlatý rok. Drahý kov překonal inflaci. Akcie ale vydělávaly podstatně více

13 procent. Tolik vyneslo zlato v roce 2023 a cenný kov se dostal na nejvyšší cenu v historii. Pokud se naplní předpoklady ekonomů a celoroční inflace se bude pohybovat kolem deseti procent, zlato po dlouhých letech inflaci překoná. Investoři do akciových indexů ale vydělali ještě více. Například pražská burza vynesla včetně dividend 23 procent, americké indexy vynesly i mnohem více.

Přečíst článek

Komárová z Dermacolu: O investice se stará manžel

Jen pár dnů po operaci kolene už Věra Komárová prezentovala automatizovanou výrobní linku ve své brněnské továrně na výrobu kosmetických produktů. Neodradila jí ani skrývaná bolest ani náročný celodenní program. S neutuchající energií totiž řídí už dvacet let strategii kosmetické značky Dermacol, ve které se podílí na vývoji novinek i jejich obalů. Stala se dokonce i hlavní tváří současné reklamní kampaně značky. Plánuje také netradiční investice, které se už pár let týkají nejen firmy, ale především i vzdělávání, jak prozradila v exkluzivním rozhovoru pro newstream.cz.

Přečíst článek

Reklama

Související

Peněženka, ilustrační foto

Lukáš Kovanda: Čechům zlevňují dovolené, potraviny i energie. Nejrychleji z celé EU

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme