Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Podporovat malé a střední podniky? Situace na burze ukazuje, že to je nesmysl

Podporovat malé a střední podniky? Situace na burze ukazuje, že to je nesmysl
ČTK
Zdeněk Pečený

Velcí přežijí a malí budou mít velké problémy. Tak v současnosti vypadá byznysový svět. Velké firmy totiž mohou investovat obří sumy do vývoje, akvizic a marketingu, tedy do růstu. Malé firmy naopak mají potíže sehnat financování, zvláště v době vysokých úrokových sazeb, která nyní vrcholí. I proto se nůžky mezi hodnotou velkých a malých firem rozevřely nejvíc za 20 let. Vrací se tak otázka, jestli má smysl podporovat malé a střední podniky, čímž se často zaštiťují české vlády. Americká situace ukazuje, že to nemusí vést k ničemu.

Reklama

Investoři poslední měsíce zběsile nakupují technologické akcie, hlavně ty, pro které se vžilo označení Mag7 (přezdívka se do akciového žargonu dostala z filmu Sedm Statečných, v originále The Magnificent Seven). Jde o bohaté akcie současné doby: Apple, Microsoft, Alphabet, Amazon, Tesla, Meta a Nvidia, které dál bohatnou. To je v přímém kontrastu s vývojem firem s malou tržní kapitalizací, jejichž rozvoj je v éře drahých peněz silně limitován.

Trh je silně polarizovaný 

Akciový index Russell 2000, který sleduje dva tisíce menších firem, vzrostl od začátku roku 2020 o 24 procent. Pro srovnání, pětistovka největších firem z indexu S&P 500 vzrostla za stejné období o 60 procent.

Zmínění trend se projevuje také v samotném indexu S&P 500. Hitová sedmice v sobě koncentruje obrovskou sílu kapitálu i vlivu. „Jejich váha v indexu činí skoro třetinu,“ upozorňuje Petr Zajíc, portfolio manažer investiční společnosti Amund. V loňském roce bylo Sedm statečných zodpovědných za 80 procent zisků indexu.

Mark Zuckerberg, Elon Musk, Jeff Bezos a Satya Nadalla jako kovbojové

Sedm statečných, co vydělává a vydělávat bude dál

Apple, Microsoft, Alphabet, Amazon, Tesla, Meta a Nvidia. Top technologické akcie, jimž patří dnešek i budoucnost, jak se dočtete v dalším dílu seriálu Psychologie trhu.

Přečíst článek

Mezera ve výkonnosti otřásá dlouhodobou historickou normou, ve které rychle rostoucí společnosti s malou tržní kapitalizací přinášely investorům vyšší výnosy.

„Máme pár firem, kterým se neuvěřitelně daří a řadu firem, které se trápí. Trh je velmi polarizován,” řekl již dříve v rozhovoru pro newstream.cz šéf Saxo Bank Kim Fournais. „Je to velmi znepokojivé,“ dodal.

Podle analytiků jsou firmy s malou kapitalizací a s relativně slabými finančními rozvahami postiženy vysokou inflací, rostoucími a sazbami a strmým nárůstem cen úvěrů. „Investuji do společností s malou kapitalizací téměř 30 let. A od roku 2016 jsem neviděl, že by se do této oblasti přesouvaly velké peníze,“ řekl deníku Financial Times Greg Tuorto, portfolio manažer ve společnosti Goldman Sachs Asset Management.

Podle údajů LSEG klesly ve čtvrtém čtvrtletí zisky společností z indexu Russell 2000, z nichž přibližně 30 procent je ztrátových, meziročně o 17,6 procenta. Zisky společností z indexu S&P naopak vzrostly přibližně o 4 procenta, i když velkou část tohoto přírůstku zajistily akcie Mag7.

Pět investičních poznatků z roku 2023

Jedinou jistotou je nejistota. Pět lekcí, které rok 2023 udělil investorům

Rok 2023 se nesl ve znamení nečekaných zvratů a událostí. Od regionální bankovní krize přes rostoucí geopolitická rizika až po prudký nárůst úrokových sazeb hypoték. Přes všechny tyto výzvy si trhy vedly nečekaně dobře a předpovídaná recese se nikdy nekonala. Co minulý rok začínající investory naučil a v čem ostřílené investiční matadory utvrdil, shrnuje analytik Jakub Kudýn z J&T.

Přečíst článek

Akcie výrobců čipů rostou nezdravě rychle

Nová bublina? Akcie výrobců čipů rostou nezdravě rychle

Nehrozí nová bublina na akciích firem produkujících čipy? Podle raketového nárůstu cen akcií společností Arm a Nvidia v posledních týdnech by se to mohlo zdát. Akcie společnosti Arm navíc nyní kolísají klidně i o desítky procent v rámci jediného obchodního dne. Vyplatí se nyní investovat do čipařských firem?

Přečíst článek

Reklama

Související

Akciové trhy sílí. Optimismus jim dodává klesající inflace v USA i v EU

Akciové trhy v USA i v Evropě sílí. Optimismus jim dodává klesající inflace

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme