Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Oživení evropských burz? Úpisy akcií chystá parfumerie Douglas i italská módní značka

Parfumérie Douglas
iStock
 ČTK

Evropské burzy by mohly v nadcházejících měsících přivítat řadu nových společností. Do léta by se v regionu mohlo uskutečnit nejméně pět velkých primárních nabídek. Uvedla to agentura Reuters s odvoláním na informované zdroje.

Reklama

Vstup na trh v první polovině letošního roku, pokud to podmínky na trhu dovolí, podle těchto zdrojů zvažují německý prodejce parfémů Douglas, švýcarský výrobce produktů pro péči o pleť Galderma, italská oděvní značka Golden Goose, španělská technologická firma Hotelbeds a španělská módní skupina Puig. Konečné rozhodnutí ještě nepadlo a načasování nebo struktura transakcí se mohou změnit, přesto tyto plány svědčí o zlepšení nálady na trhu vůči primárním nabídkám akcií poté, co vysoké úrokové sazby a ekonomická nejistota v posledních dvou letech téměř zastavily veškeré transakce.

Zprávy také ukazují, že firmy soukromého kapitálu se snaží využít zlepšujících se podmínek na trhu, aby mohly navrátit kapitál svým vkladatelům.

Akcie Nvidie mohou díky silnému růstu překonat tržní hodnotu Amazonu

Raketový začátek roku pro Nvidii. Firma hodnotou vyrovnala Teslu a dotírá na Amazon

Akcie čipové společnosti Nvidia by mohly díky silnému růstu z posledních měsíců překonat tržní hodnotu internetového prodejce Amazon. Nvidia by se tak stala čtvrtou nejhodnotnější americkou firmou obchodovanou na burze, píše agentura Bloomberg.

Přečíst článek

Ocenění za 20 miliard

Firma Galderma se podle informovaných zdrojů připravuje na zahájení primární nabídky již příští měsíc. Firmu podporuje soukromá kapitálová společnost EQT. Podle jednoho zdroje by společnost mohla být oceněna na zhruba 20 miliard dolarů (467,7 miliardy korun).

Firma Douglas se připravuje na vstup na burzu v tomto čtvrtletí a oceněna by mohla být až na sedm miliard eur (176,6 miliardy korun). Většinovým vlastníkem firmy je CVC Capital Partners.

Firma Golden Goose, kterou podporuje Permira a je známá teniskami, které vypadají jako obnošené, by chtěla v první polovině roku vstoupit na burzu v Miláně. Očekává se, že nabídne akcie za zhruba jednu miliardu eur.

Rodinná firma Puig se prý chystá vstoupit na trh před létem. Vlastní značky jako Carolina Herrera a Paco Rabane.

Ikonické Birkinky zdraží. Zákazníkům to ale nevadí

Vyrábí kabelky v ceně bytu. A o zákazníky nemá nouzi. Francouzský módní dům Hermés výrazně zvýšil tržby. A oznámil, že zdraží. Zaměstnancům ale vyplatí štědrý bonus.

Přečíst článek

Firma Hotelbeds, která se specializuje na poskytování řešení pro rezervace mezi firmami, rovněž zvažuje primární nabídku v první polovině roku. Existuje však možnost, že počká až na léto, protože pro její podnikání jsou důležitá čísla z dovolených, uvedl jeden zdroj. Skupinu se sídlem na Mallorce podporují investoři Cinven, EQT a kanadský penzijní fond CPP Investments.

Zájem o nové transakce přichází v době, kdy centrální banky začaly signalizovat konec zvyšování úrokových sazeb, což je pro akciové trhy pozitivní. Následuje také po úspěšné primární nabídce akcií mezinárodního letiště v Aténách a německé zbrojovky Renk podporované firmou Triton Partners.

Vstup na trhu zvažují i některé soukromé kapitálové společnosti. Podle dvou informovaných zdrojů by letos mohla oživit své plány na nabídku akcií skupina CVC. Načasování je však nejisté.

Reklama

Související

CVC Capital plánuje primární nabídku akcií v Amsterodamu

Investor CVC Capital se chystá na burzu. Primární nabídka firmy by mohla být letošní největší v Evropě

Přečíst článek
Burzovní palác

Dobré čtvrtletí pražské burzy. Index PX posílil o více než sedm procent, propadl ČEZ

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme