Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

akciový trh - informace o tématu

Čínské akcie prudce zpevnily

Lukáš Kovanda: Čína opět jede. Růst tamních akcií je dechberoucí

Nemovitostní krize, slabé spotřebitelské výdaje, deflace, stárnutí populace, zátahy režimu proti byznysmenům, geopolitické napětí, riziko nových cel ze strany USA. Vše rázem zapomenuto. Čínské akcie mají za sebou nejlepší týden od roku 2008 a i do tohoto vstoupily velkolepě.

Přečíst článek

Jak zbohatnout na skomírajících trzích? Nečekejte, až bouře pomine a naučte se tancovat v dešti

Přečíst článek
Japonský akciový index Nikkei 225

Jak utržený ze řetězu. Japonský akciový index překonal svůj historický rekord

Přečíst článek
Propásli jste akciovou rally? Nevadí, nejvhodnější čas k investování je teď

Propásli jste akciovou rally? Nevadí, nejvhodnější čas k investování je teď

Pokaždé, když akciový trh opět dosáhne nového maxima, drásají titulky v médiích nervy investorů, který na vlnu nestihli naskočit. Má ale smysl dívat se do minulosti a sužovat se výčitkami z promrhaných příležitostí? V pohledu do zpětného zrcátka vypadá svět jednodušší, než ve skutečnosti je, jak vystihuje oblíbené české přísloví „po bitvě je každý generál“.

Přečíst článek
Wall Street

Týden tradera: Investoři očekávají náročné letní období

Poslední červnový týden se nesl ve znamení korekce trhů a ústupu z nedávno dosažených historických maxim. Na konci prvního pololetí roku 2024 se zdá, že investoři mají znatelný zájem realizovat dosažené zisky. Zároveň si investoři uvědomují, že první polovina roku byla mimořádně štědrá a letní období může být vlivem politických událostí (volby ve Francii, obchodní války atd.) podstatně náročnější. Hlavní americký index S&P 500 se tak pohyboval v rozpětí 5400–5500 bodů.

Přečíst článek
Zakladatel internetového obchodu Amazon Jeff Bezos

Historická chvíle pro Amazon. Tržní hodnota firmy překonala hranici dvou bilionů dolarů

Tržní kapitalizace společnosti Amazon poprvé překonala hranici dvou bilionů dolarů (46,66 bilionu korun). Stalo se tak, když její akcie při obchodování na burze připsaly 3,9 procenta na 193,61 dolarů.

Přečíst článek
Ropná rafinérie

Obří transakce. Saúdové chystají prodej akcií Saudi Aramco za stovky miliard

Saúdská Arábie by ze sekundárního prodeje akcií ropného giganta Saudi Aramco měla získat více než 11,2 miliardy dolarů (255 miliard korun). Cena akcií byla stanovena na spodní hranici očekávání, uvedla v pátek firma podle agentury Reuters. Je to největší podobná transakce na světě za poslední tři roky, napsala agentura Bloomberg. Rijád utržené peníze plánuje použít na transformaci ekonomiky.

Přečíst článek

Karin Šoóšová: Rozkolísaný a rozmanitý akciový trh přeje aktivnímu investování

Volatilita akciového trhu, tedy míra rozkolísanosti cen akcií, je intenzivně sledovaným parametrem mezi profesionály. Existuje řada nástrojů, jak na volatilitu sázet, nebo naopak své portfolio vůči volatilitě zajistit. Méně známým, ale neméně důležitým parametrem je, jak velké jsou rozdíly mezi pohyby cen jednotlivých akcií, neboli rozptyl (dispersion).

Přečíst článek
Wall Street

Týden tradera: Turbulentní období na burzách. Pohodu vystřídala krušnější tržní realita

Uplynulý týden byl opět znovu velmi intenzivní. Volatilita se projevovala vysokými nárůsty i opětovnými poklesy na světových burzách. Hlavní americký index S&P 500 se tak pohyboval v širším cenovém rozpětí mezi 4900 až 5100 bodů. Pohodu a růst prvního čtvrtletí tedy vystřídala o něco krušnější tržní realita. Hlavními tématy investorů byla probíhající sezóna zveřejňovaných hospodářských výsledků nebo údaje o americkém HDP.

Přečíst článek
Ropná rafinérie

Saudi Aramco či Samsung. Burzovní klenoty, ke kterým se Čech může jen stěží dostat

Existují velké, burzovně obchodované firmy, jejichž akcie si snadno – na pár kliknutí – může pořídit i našinec. Jde třeba o Apple, Amazon nebo Microsoft. No, a pak existují také velké, burzovně obchodované firmy, jejichž akcie si Čech prakticky pořídit nemůže.

Přečíst článek
Burzovní palác

Silný akciový den. Pražská burza uzavřela nejsilněji za posledních téměř 16 let

Pražská burza uzavřela na nejvyšší hodnotě od poloviny června 2008, tedy nejsilnější za posledních téměř 16 let. Index PX posílil o 0,49 procenta na 1564,82 bodu. Nahoru ho táhly především bankovní domy. Dařilo se Erste Bank, Komerční bance a Moneta Money Bank. Naopak cenné papíry energetické společnosti ČEZ oslabily. Česká koruna dnes posilovala vůči oběma hlavním světovým měnám.

Přečíst článek
Hodnota indického akciového trhu může za 20 let stoupnout i desetkrát

Indie pádí směle vpřed. Hodnota akciového trhu země může stoupnout i desetinásobně

Hodnota indického akciového trhu může v příštích 20 letech stoupnout i desetinásobně a dosáhnout nejméně 40 bilionů dolarů (946,4 bilionu korun), myslí si analytici oslovení zpravodajským serverem CNBC.

Přečíst článek
Burzovní palác

Dobré čtvrtletí pražské burzy. Index PX posílil o více než sedm procent, propadl ČEZ

Akciím na pražské burze se letos podle indexu PX dařilo. Index v prvním čtvrtletí posílil o 7,2 procenta na 1515,2 bodu. Nejvíce se zhodnotily akcie Komerční banky, naopak nejvíce oslabily akcie ČEZ. Index PX se dostal na konci března nad hranici 1500 bodů a kvartál tak zakončil na nejvyšší hodnotě od konce června 2008, řekl makléř Wood & Company Vladimír Vávra.

Přečíst článek
Reklama

News box

Soudy přestanou rozhodovat od ledna některé spory v senátech s laickými přísedícími, dříve známými jako 👨‍⚖️ soudci z lidu. Znovu o tom rozhodla Sněmovna, když přehlasovala veto prezidenta Petra Pavla. Hlava státu vetovala vládní předlohu se zdůvodněním, že zrušení laických přísedících v tak velkém rozsahu, včetně trestních kauz na okresních soudech, měl předcházet důkladnější rozbor. 
Lidé, kteří byli vážně zasaženi letošními povodněmi,  dostanou od státu mimořádnou finanční pomoc na péči o děti a na bydlení. Sněmovna to jednomyslně schválila ve stavu legislativní nouze, tedy ve zkráceném režimu. Normu nyní dostane k projednání Senát, který má o ní rovněž ve zrychleném režimu rozhodnout příští týden. O
Pražská burza 📈 posílila podeváté v řadě, dnes index PX stoupl o 0,23 procenta na 1631,26 bodu. Index dál vylepšil svá dlouholetá maxima, od minulého týdne je nejsilnější od poloviny června 2008. Vyšší byl naposledy 17. června 2008, kdy dosáhl 1633,60 bodu. Dnes se dařilo zejména energetické společnosti ČEZ, jejíž akcie si připsaly přes procento a půl. Z předních emisí zdražily ještě Moneta Money Bank a pojišťovna VIG, naopak Erste Bank ztratila a cena akcií Komerční banky se oproti pondělí nezměnila. 
Americký dolar se pohybuje kolem 2,5měsíčního maxima. Investoři věří, že 🏛️ americká centrální banka (Fed) bude úrokové sazby snižovat opatrně. V napětí drží měnové trhy těsný volební souboj před listopadovou volbou prezidenta Spojených států. Dolarový index, který sleduje výkon dolaru ke koši šesti předních světových měn, je krátce před 17:00 středoevropského letního času téměř beze změny na 104,04 bodu.
Americké úřady kvůli obvinění ze sexuálního vykořisťování zadržely někdejšího šéfa 👕 oděvní společnosti Abercrombie&Fitch Mikea Jeffriese a dva další muže. Informovala o tom agentura AP s tím, že podrobnosti nejsou prozatím dostupné. Dodala, že zadržení přišlo poté, co Jeffries čelil roky obviněním ze sexuálního zneužívání.
Irácké ozbrojené složky zabily vůdce takzvaného Islámského státu (IS) v Iráku. Spolu s ním bylo zabito osm dalších ☝ významných členů této teroristické sítě. Podle agentury AP to dnes oznámil irácký premiér Muhammad Súdání.
Starostové a Spolu ve středních Čechách podepíšou ve čtvrtek 📜 koaliční smlouvu. Stejně jako před čtyřmi lety ji zástupci koaličních uskupení stvrdí v Dienzenhoferových sadech před krajským úřadem, informoval mluvčí hejtmanství David Šíma.
Rusko, Čína a Írán chtějí Američany před nadcházejícími prezidentskými a kongresovými volbami  rozdělit, vyloučeny nejsou ani násilnosti. Dnes to s odvoláním na nejmenovaného představitele amerických tajných služeb napsala agentura Reuters.
Americká zbrojovka Lockheed Martin, která vyrábí například ✈️ stíhačky F-35, zlepšila odhad celoročního zisku a tržeb. Lockheed Martin podobně jako jeho rivalové těží ze silné poptávky po vojenském vybavení, která je důsledkem rostoucího geopolitického napětí, uvedla agentura Reuters. Výsledky podniku bývají považovány za ukazatel vývoje v celém zbrojním průmyslu.
Hrubý domácí produkt (HDP) České republiky se po loňském poklesu o 0,1 procenta v letošním roce o 1,1 procenta 📈 zvýší. Ve svém podzimním výhledu světové ekonomiky to dnes předpověděl Mezinárodní měnový fond (MMF). Zlepšil tak svou dubnovou prognózu, ve které na letošek předpovídal české ekonomice růst o 0,7 procenta. 
Reklama
Reklama
Doporučujeme