Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Obří fond, který vydělal na Googlu, se rozdělí. Důvodem jsou třenice mezi USA a Čínou

Fond, který vydělal na Googlu, se rozdělí
Robert Scoble / Creative Commons / CC BY 2.0
Stanislav Šulc
sta

Legendární fond Sequoia Capital, který proslul brzkými investicemi do Googlu, Nvidia, Instagramu nebo Airbnb, se chystá učinit historický krok. Kvůli rostoucímu napětí mezi USA a Čínou se rozdělí na tři společnosti. Každá z nich se přitom zaměří na jinou část světa, uvedla agentura Bloomberg.

Reklama

Fond Sequoia Capital patří k legendám mezi globální technologickou scénou. Vznikl již v sedmdesátých letech a pomohl vyrůst nejslavnějším světovým firmám. Investoval do růstu firem, jako jsou Apple, Cisco, později do Googlu, výrobce čipů Nvidia nebo do populárních start-upů Airbnb či Klarna. V uplynulé dekádě Sequoia Capital podpořil také řadu úspěšných čínských firem. A právě to může nyní vést k radikální změně proslulého fondu, který vloni spravoval 85 miliard dolarů.

„Venture kapitálový gigant se rozdělí na tři oddělené firmy, z nichž se každá bude soustředit na jinou část světa. Sequoia rozdělí především své čínské a americké aktivity kvůli rostoucímu napětí mezi dvěma největšími ekonomikami světa. K rozdělení by podle prohlášení firmy mělo dojít do konce března příštího roku,“ uvedla agentura Bloomberg s odvoláním na prohlášení fondu.

Apple zveřejnil svou soupravu pro virtuální realitu Vision Pro

Apple ukázal soupravu pro virtuální realitu. Ovládat se bude hlasem a očima. Cena ohromí

Očekávaná souprava pro virtuální realitu ponese jméno Vision Pro. Uživatelé v helmě budou moci sledovat filmy, telefonovat či nakupovat na internetu. Apple spojil síly s Walt Disney Company, která na Vision Pro zpřístupní svou videotéku Disney+. V USA se Vision Pro začne prodávat příští rok za 3499 dolarů. Další země budou postupně následovat.

Přečíst článek

Miliardový fond

Sequoia Capital tak reaguje na rostoucí překážky, které zejména čínské úřady kladou investorům. Patří k nim především zákon o povinnosti zpřístupnit data uživatelů čínské vládě. To je přitom v přímém rozporu s americkými zákony.

„Vést globální decentralizovanou investiční společnost se stalo příliš složité na řízení. Snaha využívat některé sdílené služby se tak stalo spíše komoplikací než výhodou,“ cituje Bloomberg z prohlášení společnosti, pod kterým jsou podepsáni lokální šéfové fondu Roelof Botha, Neil Shen and Shailendra Singh.

Bitva připomínající MMA. Miliardář Ackman jde po Icahnovi

Miliardáři Bill Ackman a Carl Icahn jsou zpět na scéně. V minulosti Ackman ve sporech s o třicet let starším Icahnem prodělával miliardy. Tentokrát je na koni Ackman a zpochybňuje ocenění Icahnovy firmy. Její akcie za poslední měsíc spadly o více než polovinu.

Přečíst článek

Bloomberg připomíná, že fond již do velké míry působil jako trojice samostatných entit. Jedna se zaměřovala na Čínu, druhá na USA a Evropu a třetí na jihovýchod Asie a Indii.

Dojde tak k rozdělení spravovaného kapitálu, který v současnosti činí kolem 85 miliard dolarů.

Výběr firem, do kterých Sequoia Capital investoval

BitClout, Bolt, FTX, Wiz, Loom, Shein, StrongDM, Instacart, Klarna, Nubank, Snowflake, Stripe, WhatsApp, UiPath, Airbnb, Palo Alto Networks, ServiceNow, Unity Technologies, YouTube, Apple, Cisco, Google, Nvidia, Webvan.

Jana Brodani, výkonná ředitelka Asociace pro kapitálový trh České republiky

Jana Brodani: Češi budou moci spořit a investovat mnohem kreativněji - a s daňovým odpočtem

Účet dlouhodobých investic neboli investiční penzijní účet a nová regulace v připravované novele nepřináší z pohledu regulace kapitálového trhu nijak zásadní novinky. Nově ale přináší pravidla, na jejichž základě bude možné zajímavěji investovat i uplatňovat daňové odpočty, popisuje výkonná ředitelka Asociace pro rozvoj kapitálového trhu (AKAT) Jana Brodani v rozhovoru k novele, kterou by měla vláda projednat ještě před letními prázdninami. Na podzim by mělo dojít k její schválení tak, aby od ledna už mohla nová pravidla začít platit.

Přečíst článek

Fond Blackstone souhlasil s prodejem San Antonio Resort Hotel v USA za 800 milionů dolarů společnosti Ryman Hospitality Properties.

Hotelový deal roku. Fond Blackstone prodal obří komplex v San Antoniu

Na realitním americkém trhu se uskuteční největší hotelová transakce roku a druhá největší od začátku pandemie. Investiční fond Blackstone prodá komplex JW Marriott San Antonio Hill Country Resort & Spa v Texasu za 800 milionů dolarů (asi 17,6 miliardy korun), uvedl deník The Wall Street Journal. Podívejte se, o jak luxusní lázně jde.

Přečíst článek

Reklama

Související

Čínský prezident Si Ťin-pching

Opravdu Západ opouští Čínu? Ale kdeže. Je to pro něj „nenahraditelný“ trh

Přečíst článek
Čína zvažuje podporu pro akciový trh, který je na pětiletém minimu

Čína přemýšlí nad obří finanční injekcí pro svůj akciový trh. Ten je na pětiletém minimu

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme