Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

NFT měly být mrtvé. Čtyři nejdražší digitální obrázky se ale vloni prodaly za miliony dolarů

The Goose ze série Ringers
OpenSea - použito se svolením
Stanislav Šulc

Trh s digitálními tokeny se vrací k růstu. Naznačují to denní obraty i nejvyšší transakce roku 2023. Za podivné obrázky jsou lidé stále ochotni platit horentní sumy.

Reklama

Vysmívané i zavrhované. NFT, neboli unikátní tokeny nesoucí většinou audiovizuální data, byly investičním hitem roku 2021. Nejdražší NFT se prodávala za miliony dolarů a cena slavných sérií jako CryptoPunks nebo Bored Ape Yacht Club se prodávaly za miliony dolarů. Poté ale trh s nimi zkolaboval a řada spekulantů přišla o obří sumy. Z NFT se staly vysmívaná spekulace.

Podívejte se na nejdražší NFT roku 2023:

Ale NFT nezmizely. Naopak spolu s rostoucími cenami kryptoměn, zejména etheru, za nějž se většina NFT obchoduje, vloni dostal trh s digitálními tokeny další impuls. A podle NFTstats se cena čtyř nejdražších obchodů s NFT vyšplhala nad 11 milionů dolarů.

„Nejdražším NFT prodaným v roce 2023 se stal The Goose ze série Ringers s pořadovým číslem 879 vytvořený Dmitrijem Cherniakem. Cena byla 3655 etherů,“ uvedl NFTstats na Twitteru. V dnešních cenách by přitom šlo o částku přesahující osm milionů dolarů. Kupujícím se stal účet @punk6529, který představuje obří kryptoměnový fond zaměřující se na investice v metasvětě.

Zima na trhu NFT je tuhá a vytrvalá, ne však nekonečná, míní analytička

Zima na trhu NFT je tuhá a vytrvalá, ne však nekonečná, míní analytička

Trh s NFT nadále ochlazuje. Důvod? Přesycení trhu, v jehož důsledku postupně klesá hodnota děl, která se dříve dražila za miliony. A taky padělatelé, kteří odradili investory. Zima na trhu NFT je dlouhá a tuhá, ale rozhodně to nemusí znamenat konec jednoho fenoménu, míní hlavní analytička společnosti Wonderinterest Trading Olívia Lacenová.

Přečíst článek

Populární sběratelské série

Také další ze čtveřice nejdražších loňských NFT patří do velkých sběratelských kolekcí. Třetí pozici obsadil obrázek Zombie CryptoPunk ze série CryptoPunks od Larva Labs studio (prodáno za 857 etherů), čtvrtý se umístil prodej Gold Fur BAYC ze série Bored Ape Yacht Club od Yuga Labs. Ten se prodal za rovných 800 etherů.

Výjimku tvoří druhá nejdražší položka – za tisíc etherů se prodalo jednorázové NFT The DooKey Dash Key. Nicméně i ten patří do digitálního světa Yuga Labs, jedná se totiž o důležitou součást jejich hry Dookey Dash.

Bitcoin, ilustrační obrázek

Stanislav Šulc: Bitcoin roste. Vyšplhá k milionu dolarů? A proč ne rovnou k miliardě?

Trh s kryptoměnami prožívá mimořádné vzedmutí. V pondělí totiž americký soud posvětil možnost otevřít první ETF navázaný na bitcoin, což ke kryptu otevře dveře největším investičním vehiklům v čele s gigantem BlackRock. Lze očekávat, že masivní příliv peněz do krypta vyžene ceny zejména bitcoinu a etheru do závratných výšin. A tak lze očekávat oblíbené závody v odhadech, kam až cena bitcoinu poroste. Má to však mnoho háčků.

Přečíst článek

Nárůst pokračuje

Podle statistik se trh s NFT opravdu nadechuje k návratu na výsluní. Například za pouhý den se uskuteční kolem 20 tisíc transakcí v celkové hodnotě přesahující 30 milionů dolarů.

Hned osm populárních sérií překonává v současnosti tržní kapitalizaci 100 milionů dolarů. Nejpopulárnější zůstávají CryptoPunks, jejiž celková hodnota je 1,25 miliardy dolarů. Následuje Bored Ape Yacht Club (603 milionů) a jejich derivát Mutant Ape Yacht Club (227 milionů dolarů).

Paralelní Polis aneb Institut of cryptoanarchy v Praze-Holešovicích

Vlivný ekonomický server vysekl poklonu pražské Paralelní Polis. Je to místo, odkud se šíří „virus kryptosvobody“, míní

Bývalá rozsáhlá továrna v Praze-Holešovicích pulsuje kolektivní energií aktivistů za digitální práva, „cypherpunkerů“ posedlých soukromím a kryptuvěrných ideologů. Paralelní Polis funguje jako živý příklad toho, jak by svět mohl vypadat – vzorek decentralizované a vzdorovité technologie navržené tak, aby fungovaly mimo dosah vlád, zákonů a centrálních bank. Polis je místo, kde se sbíhají technologie, filozofie a aktivismus, vysekl poklonu pražskému projektu zpravodajský server CNBC.

Přečíst článek

Investoři do „Bored Apes“ žalují Sotheby's i Paris Hilton

Draze nakoupili, teď litují. Investoři do Bored Apes tvrdí, že naletěli Paris Hilton, chtějí soud

Skupina investorů žaluje aukční síň Sotheby's a další společnosti kvůli aukci a propagaci NFT Bored Ape Yacht Club v roce 2021, která následovala po propadu cen tohoto digitálního umění podporovaného celebritami jako jsou Paris Hilton nebo Justin Bieber.

Přečíst článek

Reklama

Související

Ředitel filatelistického Clubu de Monte-Carlo Olivier Stocker na výstavě v Praze

Když sběratel začne prodávat své známky, je to pro něj malá smrt, říká jeden z nejlepších filatelistů světa Olivier Stocker

Přečíst článek
Daniel Pitín vystavuje v newyorské Nicodim Gallery

Jeden z nejúspěšnějších českých umělců Daniel Pitín vystavuje v New Yorku. Ukazuje stroj času

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme