Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Draze nakoupili, teď litují. Investoři do Bored Apes tvrdí, že naletěli Paris Hilton, chtějí soud

Investoři do „Bored Apes“ žalují Sotheby's i Paris Hilton
Yuga Labs, užito se svolením
 nst
nst

Skupina investorů žaluje aukční síň Sotheby's a další společnosti kvůli aukci a propagaci NFT Bored Ape Yacht Club v roce 2021, která následovala po propadu cen tohoto digitálního umění podporovaného celebritami jako jsou Paris Hilton nebo Justin Bieber.

Reklama

Žaloba tvrdí, že prodej byl „klamavý“ a že aukční síň byla najata blockchainovou společností Yuga Labs, aby „vyvolala zájem investorů a humbuk kolem značky Bored Ape“, píše CNN.

Mezi třicítkou žalovaných jsou i Justin Bieber a Paris Hilton. Jsou obviněni z toho z propagace kolekce NFT, aniž by zveřejnili své finanční vazby na ni.

Virtuální NFT kapela Kingship

Universal Music jde na NFT trh s virtuální kapelou čtyř znuděných lidoopů

K rapidně rozvíjejícímu se digitálnímu trhu NFT (zkratka pro Non-Fungible Token), na který se začaly upírat aktivity i některých umělců, se rozhodla vstoupit největší hudební nahrávací společnost Universal Music. Ve spolupráci se sběratelem vytvořila virtuální kapelu Kingship, jejímiž členy jsou tři znudění lidoopi a jedna zmutovaná opice. A ne ledasjaké – jsou to animovaní členové sbírky NFT známé jako Bored Ape Yacht Club obsahující 10 tisíc lidoopích postaviček. Jedna z nich byla přitom na aukci v Sotheby´s nedávno prodána za úctyhodných 3,4 milionu dolarů.

Přečíst článek

„Prohlášení Sotheby's, že nezveřejněný kupec je tradiční sběratel, klamně vytvořilo dojem, že trh s (Bored Ape Yacht Club) NFT přešel na mainstreamové publikum,“ dodal právní tým žalobců ve stížnosti podané u federálního soudu v Kalifornii na začátku tohoto měsíce.

Aukční síň k tomu pouze uvedla, že „tvrzení v této žalobě jsou nepodložená a Sotheby's je připravena se důrazně bránit.“ V podobném duchu reagoval také mluvčí Yuga Labs, který žalobu označil za oportunistickou stížnost, obvinění jsou podle něj zcela neopodstatněná a nemají faktický základ.

Investoři do digitálních obrázků znuděných opic usilují o soudní proces s porotou a požadují odškodné ve výši více než 5 milionů dolarů (11,1 miliardy korun).

Pád cen NFT

Bored Ape Yacht Club, sbírka 10 tisíc NFT umístěná na blockchainu Ethereum, byla spuštěna v dubnu 2021. Obrazy představují kreslené opice s různými doplňky, jako jsou zlatá kožešina, čelenka „šéfkuchaře sushi“ nebo námořnická čepice.

V žalobě proti jejich tvůrci je uvedeno i několik dalších společností, které se podílely na propagaci NFT a tím i na jejich umělém navyšování cen. Mezi nimi figuruje například i gigant v oblasti sportovního oblečení, společnost Adidas.

William Rudolf Lobkowicz

William Rudolf Lobkowicz: Kryptoměny máme na záchranu uměleckých děl. Teď přijde na řadu Dvořákův rodný dům

Hvězdy kryptoměn a umělecké scény se po roce opět sejdou v Praze. V Lobkowiczkém paláci se uskuteční druhý ročník konference NFCastle, za kterou stojí zástupce nejmladší generace šlechtického rodu Lobkowiczů William Rudolf. Ten patří k velkým popularizátorům krypta a NFT v Evropě a snaží se jich využívat pro podporu bohaté umělecké sbírky svého rodu. „Letošní ročník bude věnován mimo jiné Antonínu Dvořákovi. Chceme ukázat, že jeho osobnost a dílo může inspirovat i digitální umělce a prodej jejich děl zase může pomoci rekonstruovat jeho rodný dům v Nelahozevsi,“ vysvětluje William Rudolf Lobkowicz v rozhovoru pro newstream.cz.

Přečíst článek

Podle společnosti CoinGecko, která sleduje trh s kryptoměnami, lze nyní barevné digitální ilustrace znuděných opic pořídit již za 52 445 dolarů (1,2 milionu korun). Přitom ještě v květnu 2022 by ty nejlevnější stály sběratele přes 400 tisíc dolarů (8,9 milionu korun).

Z manipulace s trhem je obviněna také společnost MoonPay, která se zabývá kryptoměnami. V žalobě se uvádí, že společnost Yuga Labs využívala MoonPay k tomu, aby „diskrétně platila svým známým spolupracovníkům“ a aby se zájem o NFT „jevil jako organický“, a nikoli jako výsledek placené propagace.

Paris Hilton

Kontroverzní diva Paris Hilton hlásí návrat. Je světovým guru v NFT

Celebrita, která „nikdy nic neuměla“, opět prokázala skvělý cit pro budoucí byznys. Do segmentu non-fungible tokenů nastoupila již v roce 2017 a v současnosti patří k lídrům na trhu s digitálními obrázky. Části její sbírky se prodávají na nejprestižnějších aukcích světa. 

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

CryptoPunk na Pražském hradě

Sotheby’s chystá unikátní aukci. Prodá kolekci 104 NFT CryptoPunks za miliony dolarů

Přečíst článek
CryptoPunk v Lobkowiczkém paláci

Co přinese rok 2022 fenoménu NFT? Podivné obrázky za miliony čekají perné chvíle

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme