Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Stanislav Šulc: Bitcoin roste. Vyšplhá k milionu dolarů? A proč ne rovnou k miliardě?

Bitcoin, ilustrační obrázek
Unsplash
Stanislav Šulc

Trh s kryptoměnami prožívá mimořádné vzedmutí. V pondělí totiž americký soud posvětil možnost otevřít první ETF navázaný na bitcoin, což ke kryptu otevře dveře největším investičním vehiklům v čele s gigantem BlackRock. Lze očekávat, že masivní příliv peněz do krypta vyžene ceny zejména bitcoinu a etheru do závratných výšin. A tak lze očekávat oblíbené závody v odhadech, kam až cena bitcoinu poroste. Má to však mnoho háčků.

Reklama

Bitcoin a ether bývají často označovány za digitální zlato. To platí zejména ve dvou směrech – jednak jde o jakousi pojistku v případě průšvihu, s níž se můžete přemístit kamkoli na světě a odstartovat nový život nikoli od nuly. Druhá podobnost pak je v tom, že na cenu zlata stejně jako na cenu bitcoinu nemají příliš vliv zástupci finančního establishmentu.

Zlato i bitcoin (či obecně krypto) tak mají pel svobody. A jako takové se tak drží v kurzu zájmu určité sorty lidí v dobách nejistoty. A ta nyní panuje. Stejně tak lze očekávat, že jejich cena poroste ve chvíli, kdy začnou klesat sazby, výnosy na konzervativních produktech budou mizivé a portfolio manažeři budou muset vykazovat vysoké výnosy.

Potud asi vše v pořádku a lze si zaspekulovat, že krypto se opět vrátí do hry.

Objednat si DDoS útok je otázka půl hodiny, bez adekvátní ochrany to dnes nejde

Chytrá zařízení využíváme denně. Do domů si instalujeme bezpečnostní kamery, na dálku ovládáme domácí spotřebiče a pomalu vyhlížíme auta, která se řídí sama. Doba se zrychluje, modernizuje a naše každodenní působení se stále více přesouvá do online světa. To s sebou přináší nejen řadu příležitostí, ale také rizik. „Každé chytré zařízení vytváří prostor pro útoky, protože se může dostat do hledáčku hackerů,“ upozorňuje Martin Bajer, ředitel pro strategii TTC MARCONI.

Přečíst článek

Krypta jsou k ničemu

Nadšení kryptooptimistů je však potřeba mírně korigovat, aby zase u některých nezbyly oči pro pláč.

Předně: bitcoin pořád ještě není zlato. Nelze s ním nijak normálně nakládat, technologická bariéra je pro masy stále příliš velká, funguje tu mnoho podvodů. A také aplikační možnosti infrastrukturních kryptoměn (zejména ether, solana i bitcoin) jsou zatím prachbídné. Virtuální světy jsou stále v plenkách a počty jejich aktivních uživatelů jsou mizivé. Na NFT většina investorů prodělala.

Mark Mobius: Inflace bude, dokud tu budou centrální banky

Investorská legenda Mark Mobius pro newstream.cz: Inflace bude, dokud tu budou centrální banky

Hlavní hvězdou nadcházejícího Global Investment Summitu, který se uskuteční 2. listopadu na Pražském hradě, bude legendární investor Mark Mobius. V exkluzivním rozhovoru pro newstream.cz Mobius prozrazuje, do čeho má nyní cenu investovat, jak vnímá potenciál České republiky a také proč ve své nejnovější knize oslavuje deflaci. 

Přečíst článek

Bitcoin za milion dolarů

A tak jediná skutečná hodnota krypta je jeho omezené množství. Právě tady pramení podstata spekulace na krypto. Že jej bude nedostatek. Ale zatím nikdo neví, proč by tomu tak mělo být, když nikdo moc neví, k čemu by jej šlo využít.

I tak se jistě začnou opět objevovat spekulace, kam až cena bitcoinu vystřelí. Začne to opatrně, že vystoupá ke 100 tisícům dolarů. Určitě zazní i to, že by se cena mohla vyšplhat až k milionu dolarů. Samozřejmě že mohla. Vzhledem k tomu, že tu nejde o investici, ale jen o spekulaci, limit ceny de facto neexistuje. Stejně jako neexistoval u tulipánových cibulek v Nizozemsku před proslulým prasknutím první spekulativní bubliny v novodobé historii.

Ale jedna věc se možná skutečně blíží. Přibližuje se okamžik, kdy bitcoin, ether a další krypta budou muset světu ukázat, k čemu skutečně mohou být. Jestli jsou oním digitálním zlatem, z něhož lze vytvořit šperk. Nebo jestli jsou spíš jaderným odpadem, jehož jakékoli množství je spíš na obtíž a všichni by raději zaplatili, aby se jej nějak smysluplně zbavili.

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme