Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Zima na trhu NFT je tuhá a vytrvalá, ne však nekonečná, míní analytička

Zima na trhu NFT je tuhá a vytrvalá, ne však nekonečná, míní analytička
Profimedia
Olívia Lacenová

Trh s NFT nadále ochlazuje. Důvod? Přesycení trhu, v jehož důsledku postupně klesá hodnota děl, která se dříve dražila za miliony. A taky padělatelé, kteří odradili investory. Zima na trhu NFT je dlouhá a tuhá, ale rozhodně to nemusí znamenat konec jednoho fenoménu, míní hlavní analytička společnosti Wonderinterest Trading Olívia Lacenová.

Reklama

Ještě v polovině roku 2021 trh s NFT (non-fungible token), který se stal novým fenoménem, výrazně rostl a investice do něj hlásili kromě celebrit i první velcí a stabilní investoři. Mimo jiné to byla společnost VISA, která investovala do populárního balíčku avatarů s názvem CryptoPunks. Negativní vývoj na světových finančních trzích však zasáhl i trh s NFT, který tak v loňském roce zažil historicky první korekci. Ta však ani po roce stále není u konce.

Zdá se, že bláznivý býčí trend, který způsobil, že trh s NFT vzrostl během tří let o 705 procent na 338 milionů dolarů (do konce roku 2020), stejně jako euforické období roku 2021, je již dávno u konce. Na rozdíl od akciového trhu, kde došlo k oživení, trh s NFT nadále ochlazuje.

Podle zprávy zveřejněné na serveru Nonfungible.com masivní negativní sentiment z globální ekonomiky ve druhém čtvrtletí roku 2022 konečně pronikl i do tohoto netradičního investičního segmentu, což umožnilo umělcům zpeněžit svá digitální umělecká díla.

Investoři do „Bored Apes“ žalují Sotheby's i Paris Hilton

Draze nakoupili, teď litují. Investoři do Bored Apes tvrdí, že naletěli Paris Hilton, chtějí soud

Skupina investorů žaluje aukční síň Sotheby's a další společnosti kvůli aukci a propagaci NFT Bored Ape Yacht Club v roce 2021, která následovala po propadu cen tohoto digitálního umění podporovaného celebritami jako jsou Paris Hilton nebo Justin Bieber.

Přečíst článek

Prodej prudce klesá

V posledním roce můžeme pozorovat, že prodeje NFT mají výrazně klesající křivku. Zatímco 20. září 2022 činil denní prodej NFT 33 600 kusů a dosahoval přibližně 16 milionů dolarů, při pohledu na graf z 19. září 2023 můžeme vidět výrazné oslabení a denní prodej pod 2 900 kusů s celkovým objemem 2,8 milionu dolarů.

Graf: Vývoj hodnoty denního prodeje NFT v počtu jednotek a denního prodeje v dolarech

Nonfungible.com

Nasycení trhu a padělky

Důvodem, proč ochlazení zájmu investorů stále přetrvává, je také přesycení trhu, v jehož důsledku postupně klesá hodnota děl, která se dříve dražila za miliony.  Neustálý příliv nových projektů a umělců nakonec vedl k přehlcení trhu a následnému poklesu poptávky. Nemluvě o tom, že se objevili i podvodníci, kteří se snažili prodávat padělky, což zvýšilo nedůvěru a opatrnost investorů. 

NFT byly kdysi žhavou investicí, dnes zažívají horké chvilky

Trh s digitálním uměním dosáhl vrcholu na začátku roku 2022. Od té doby se nadšení investorů vytratilo. Část sběratelů se dokonce cítí podvedená a obrací se na soud.

Přečíst článek

Budoucnost je nejistá

Přestože někteří odborníci od počátku tvrdili, že se jedná o čistě spekulativní investici, neznamená to, že trh s NFT umírá. Nákupní šílenství, které jsme viděli v prvních letech vzniku tohoto fenoménu, je přinejmenším prozatím definitivně pryč, ale NFT si nepochybně zajistily své stabilní místo v digitálním světě blockchainu a nic nenasvědčuje tomu, že by si opět masově nezískaly srdce investorů. Vzhledem k implementaci této technologie do každodenního virtuálního a postupně i reálného života je docela dobře možné, že bychom se v budoucnu mohli dočkat obnovení zájmu o investování na tomto trhu.

Obsah článku slouží výhradně pro informaci, není doporučením ke koupi nebo prodeji. Neslouží jako náhrada investičního poradenství, před jakýmkoli rozhodnutím je nutné provést důkladný průzkum trhu a zvážit svou toleranci k riziku - pozn. red

Reklama

Související

Investoři do „Bored Apes“ žalují Sotheby's i Paris Hilton

Draze nakoupili, teď litují. Investoři do Bored Apes tvrdí, že naletěli Paris Hilton, chtějí soud

Přečíst článek
Damien Hirst The Currency

Panika, inflace, daně. Pád kryptoměn přináší výprodej kultovních CryptoPunks i dalších NFT

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme