Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Vlivný ekonomický server vysekl poklonu pražské Paralelní Polis. Je to místo, odkud se šíří „virus kryptosvobody“, míní

Paralelní Polis aneb Institut of cryptoanarchy v Praze-Holešovicích
profimedia.cz
Dušan Kütner
duk

Bývalá rozsáhlá továrna v Praze-Holešovicích pulsuje kolektivní energií aktivistů za digitální práva, „cypherpunkerů“ posedlých soukromím a kryptuvěrných ideologů. Paralelní Polis funguje jako živý příklad toho, jak by svět mohl vypadat – vzorek decentralizované a vzdorovité technologie navržené tak, aby fungovaly mimo dosah vlád, zákonů a centrálních bank. Polis je místo, kde se sbíhají technologie, filozofie a aktivismus, vysekl poklonu pražskému projektu zpravodajský server CNBC.

Reklama

V roce 2007 se skupina českých „uměleckých partyzánů“ Ztohoven nabourala do živého přenosu z webové kamery České televize zachycující počasí v Krkonoších. Uprostřed živého vysílání mohli překvapení diváci sledovat imitaci výbuchu jaderné bomby. Tento žert byl jedním z mnoha v průběhu desetiletí, které měly vyprovokovat diváky a podpořit pocit odporu a revolty proti předepsaným společenským normám. Ztohoven od té doby přidali do svého arzenálu kryptoanarchii a hackerství – a to vše nachází útočiště v Praze v rekonstruované tovární budově zvané Paralelní Polis neboli „paralelní svět“, napsal server CNBC.

Polis jako vzor decentralizovaného světa

Název vzdává hold českému filozofovi a disidentu Václavu Bendovi, který toto slovní spojení vymyslel v 70. letech jako způsob, jak popsat vznikající undergroundovou „druhou“ kulturu tiše rozvracející vládnoucí komunistický režim. Paralelní svět Ztohoven ale nabízí jiný druh anarchie funguje jako živý příklad toho, jak by svět mohl vypadat, jako vzorek decentralizované a vzdorovité technologie navržené tak, aby fungovaly mimo dosah vlád, zákonů a centrálních bank, dodal CNBC.

Bitcoin, ilustrační foto

Ještě před rokem to vypadalo na pořádnou krypto zimu. Bitcoin a spol. jsou ale už zase v kurzu

Trh s kryptoměnami se v prvním pololetí zotavil a celková tržní kapitalizace kryptoměn se na konci období dostala na 1,17 bilionu dolarů (25,5 bilionu korun). Objem obchodů s nejznámější kryptoměnou bitcoin se přitom zvýšil o 185 procent. Ve své analýze to uvádí největší kryptoměnová burza Binance.

Přečíst článek

Je to místo, kde kryptografie neboli šifrování nahrazuje kontrolu, kryptoměna nahrazuje běžné měny a o kontroverzních konceptech se nejen diskutuje, ale jsou uskutečňovány lidmi, které jejich ideologie spojuje dohromady. „Závazek Polis k soukromí, svobodě a suverenitě je v souladu se základními principy hnutí Web3,“ řekl CNBC Dan Ligocký, manažer projektů, které mají hluboké vazby na komunitu kolem etherea. „Jsme zde, abychom podpořili ekosystém a jsme otevřeni spolupráci s kýmkoli, jehož étos je v souladu s naším,” dodal.

Od Lobkowicze po zakladatele etherea

Rozsáhlá továrna přeměněná na fórum skutečně pulzuje kolektivní energií aktivistů za digitální práva, cypherpunkerů posedlých ochranou soukromí a kryptuvěrných ideologů. A navštěvují jej různorodí obyvatelé počínaje princem Williamem Lobkowiczem, který patří k propagatorům krypta a NFT, až po spoluzakladatele etherea Vitalika Buterina. Polis je místo, kde se sbíhají technologie, filozofie a aktivismus, uvedl CNBC.

William Rudolf Lobkowicz

NFT CryptoPunk nevlastním, to je drahé i na mě, říká mladý Lobkowicz

Je zástupcem nejmladší generace Lobkowiczů. William Rudolf vystudoval Harvard, má nesmírné charisma a vystupuje jako opravdový šlechtic. V rodině má na starosti digitální aktivity a uspořádal první velkou akci u nás věnovanou digitálnímu umění, neboli takzvaným NFT. „Investiční potenciál NFT pro mě není až tak podstatný. V tuto chvíli hlavně experimentujeme a objevujeme možnosti, které tato moderní forma nabízí, a řešíme, jak je budeme moci využívat pro uchování našich sbírek,” říká William Rudolf Lobkowicz v rozhovoru pro newstream.cz.

Přečíst článek

Franšízy Polis již vyrostly ve Vídni, Barceloně a dvou slovenských městech – důkaz trvalé přitažlivosti anarchie. Vídeňská pobočka jde tak daleko, že se sama označuje za živý příklad toho, jak „se šíří virus kryptosvobody Paralelní Polis“.

Nejen kryptoměny, ale i biohacking

Tato centra sdílejí určité fyzické rysy – jsou zde k pronájmu co-workingové stoly, konferenční sály pro hackathony a setkání zaměřená na blockchain, stejně jako prostory věnované experimentálním technologiím, kde můžete třeba fušovat do 3D tisku a laserových řezů. A kromě pořádání pravidelných bitcoinových a ethereových setkání pořádá bratislavská pobočka také sezení věnovaná biohackingu – neboli rozšiřování lidského těla o technologie vytvořené na míru s cílem vytvořit nový druh „nadlidí".

Vše o biohackingu čtěte zde:

Praha v čele kryptodění

Projektu Polis pomáhá to, že Praha má dlouhou historii v získávání nejlepších talentů v kryptosektoru. Česká metropole je domovem první hardwarové peněženky na světě a prvního sdružení pro společnou těžbu bitcoinů. Bitcoin je akceptován v Alze, jednom z největších maloobchodních řetězců v zemi, stejně jako ve stovkách dalších menších podniků. Město je také hostitelem významných mezinárodních konferencí, které do Česka každoročně přitahují tisíce lidí.

Zakladatel zkrachovalé kryptoburzy FTX Sam Bankman-Fried odchází 15. června 2023 od jednání soudu.

Zkrachovalá kryptoburza FTX otřásla trhem. Nyní jedná o obnovení činnosti, byť pod jiným jménem

Krach jedné z nejvýznamnějších kryptoburz FTX otřásla loni ke konci roku trhem a způsobila pád dalších firem v oboru. Nové vedení firmy nyní i přes soudní vyšetřování firmy a ztrátu miliard dolarů z účtů FTX jedna s investory o znovuobnovení provozu, i když nejspíše pod jiným jménem, uvedl The Wall Street Journal.

Přečíst článek

Celkově je bitcoinová komunita v České republice velmi silná, zvláště když se přepočítá na obyvatele,“ řekl serveru Josef Tětek, kryptoekonom a bitcoinový analytik u poskytovatele hardwarových peněženek Trezor. „Česky mluvících obyvatel je kolem 10 milionů. Nejoblíbenější český bitcoinový youtuber se může pochlubit 90 tisíci odběrateli, přičemž každoroční bitcoinová konference s názvem Chaincamp, která se koná pouze v češtině, přiláká i v době medvědího trhu kolem 2000 návštěvníků," dodal.

Letos v létě pořádaly se v Praze konaly dva velké kryptosummity ETHPrague a BTCPrague, a to ve stejný týden. Byla tam některá z nejpozoruhodnějších jmen v bitcoinovém ekosystému včetně Buterina, po celém městě se konaly akce doplňující duální kryptokonference. „ETHPrague znovu potvrdilo mé přesvědčení, že budoucnost internetu je vytvářena živoucí globální komunitou vizionářů, vývojářů a podnikatelů,“ uvedl Ligocký. „Společně se snažíme odemknout neomezené možnosti, které před námi leží v této decentralizované sféře. A ETHPrague je jen začátek,“ řekl s tím, že pracují na dalších akcích po celé Evropě pro všechny , kteří sdílejí stejnou vizi.

Více o kryptoměnách čtěte zde:

bitcoin (ilustrační foto)

Svět kryptoměn volá po vlastní regulaci. Bez ní další investoři nepřijdou

Firmy z odvětví kryptoměn volají po jednotné globální regulaci, která by nahradila dosavadní přístup. Ten je podle nich nepromyšlený a podobá se spíš nahodilému hašení požárů. Někteří ze zástupců těchto firem to řekli na konferenci, kterou v Londýně pořádal list Financial Times.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme