Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Nord Stream poškodila sabotáž, potvrdilo vyšetřování

Nord Stream 2, výstavba plynovodu, ilustrační foto
iStock
 ČTK

Vyšetřování zářijových úniků plynu z plynovodů Nord Stream potvrdilo, že se jednalo o sabotáž, uvedla dnes podle agentury Reuters švédská prokuratura. Na poškozených plynovodech byly objeveny zbytky výbušnin, dodala.

Reklama

Švédské a dánské úřady vyšetřují čtyři úniky plynu z plynovodů Nord Stream 1 a 2 ve švédské a dánské výlučné ekonomické zóně v Baltském moři. Vlastní vyšetřování oznámila i německá generální prokuratura. Dánsko minulý měsíc oznámilo, že podle předběžných výsledků vyšetřování byly úniky plynu způsobeny mohutnými explozemi.

„Provedená analýza ukázala stopy výbušnin na několika předmětech, které byly zajištěny v místě úniků,” uvedl švédský prokurátor Mats Ljungqvist, který byl pověřen předběžným vyšetřováním. Analytická práce bude podle něj pokračovat, aby bylo možné z incidentu vyvodit přesvědčivější závěry.

Evropské státy již dříve vyjádřily podezření, že plynovody přepravující plyn z Ruska do Evropy byly poškozeny záměrně. Rusko, jehož polostátní firma Gazprom je většinovým vlastníkem plynovodů, ze sabotáže obvinilo Západ. Ruské ministerstvo obrany koncem října připsalo odpovědnost britskému námořnictvu.

Západní politici ruská obvinění odmítli a někteří z nich naopak z útoku na plynovody obvinili Moskvu.

Plynovod Nord Stream 1

Za výbuchy plynovodů Nord Stream je odpovědné britské námořnictvo, uvedla Moskva

Ruské ministerstvo obrany obvinilo britské námořnictvo z odpovědnosti za zářijové výbuchy na plynovodech Nord Stream 1 a 2 v Baltském moři. Tvrzení nepodložilo žádnými důkazy, upozornila agentura Reuters. Z potrubí, které vede z Ruska do Německa, po výbuchu začal unikat plyn. Kreml již dříve připisoval odpovědnost Západu. Západní politici tato obvinění odmítli a někteří z nich naopak z útoku na plynovody obvinili Moskvu. Britské ministerstvo obrany obvinění odmítlo jako zcela nepravdivé.

Přečíst článek

Nord Stream 2, výstavba plynovodu, ilustrační foto

Lukáš Kovanda: Kdo poškodil plynovody Nord Stream? Motiv by měly USA i Rusko

Prezident USA Joe Biden varoval, že v případě invaze na Ukrajinu žádný Nord Stream 2 nebude, Rusové zase mohli potrubí poškodit ve strachu z pokut, píše ve svém komentáři ekonom Lukáš Kovanda.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme