Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Měl být spásou před topnou sezonou, nyní LNG výrazně zdražuje kvůli problémům v Austrálii

Měl být spásou před topnou sezonou, nyní LNG výrazně zdražuje kvůli problémům v Austrálii
ČTK
 ČTK

Velkoobchodní cena plynu pro evropský trh dnes obnovila silný růst. Krátce po zahájení obchodů v Nizozemsku se dostala až nad 42 eur (1008 korun) za megawatthodinu (MWh), a proti závěrečné hodnotě z pátku tak vykazovala nárůst asi o 15 procent, ukazují data z trhu. Na vině jsou podle analytiků přetrvávající obavy z dopadů stávek v Austrálii.

Reklama

Cena klíčového termínového kontraktu na plyn s dodáním v září ve virtuálním obchodním uzlu Title Transfer Facility (TTF), který je pro ceny v Evropě určující, se v pondělí dopoledne pohybovala kolem 39,60 eura, což byl denní nárůst o více než devět procent. Ceny kontraktů k dodání v dalších měsících jsou ještě vyšší, lednový kontrakt se pohybuje kolem 58 eur/MWh.

Německé přístavy jsou plné LNG tankerů. Rusové nedodají Evropě ani kubík plynu

Z pláží severního pobřeží Německa vypadají tyto lodě jako nepatrné bárky vzdálené na obzoru. Můžete se koupat, chytat do kyblíku medúzy, popíjet na pláži pivo. Na horizontu letní dovolené se však odvíjí něco důležitého. Víc, než je na první pohled zřejmé.

Přečíst článek

Ceny plynu v posledních dnech citelně ovlivňují obavy z narušení plynulosti dodávek suroviny z Austrálie, která je významným dodavatelem na světový trh. Tento týden čeká australské producenty důležité jednání o mzdách se zástupci odborů a pokud se do středy nedohodnou, chtějí zaměstnanci závodu na zkapalněný zemní plyn (LNG) ve společnosti Woodside Energy později stávkovat.

Kam zamíří cena plynu? Rozhodne se v Austrálii

Cena plynu v TTF se tak vrátila do blízkosti dlouhodobého maxima z poloviny června. Zaměstnanci tří závodů firem Woodside Energy a Chevron v Austrálii chtějí vedle vyšších mezd i lepší jistotu zaměstnání, uvedl britský list Financial Times (FT). Podle nedělního sdělení organizace Offshore Alliance, která zastupuje dva odborové svazy, zaměstnanci už dříve jednomyslně podpořili návrh dát firmě v předstihu sedmi pracovních dnů vědět, že začne stávka, pokud nebudou požadavky splněny do konce středeční směny.

Stávka by podle odborářů mohla začít 2. září. Představa, že by stávky v Austrálii mohly nepříznivě ovlivnit až deset procent celosvětového vývozu LNG, už znepokojila obchodníky v Evropě.

Stávky v Austrálii vyvolávají obavy o globální dodávky plynu

Obavy o cenu plynu. Stávky v Austrálii mohou ohrozit globální dodávky, Evropa je v ohrožení

Hrozba stávek v Austrálii, která patří mezi přední producenty zemního plynu, by mola narušit křehkou rovnováhu globálních dodávek a opět lidem zvýšit účty za odběr, uvádí agentura Bloomberg. Plyn se tak podle ní opět stává rizikem pro světovou ekonomiku.

Přečíst článek

Analytik Carsten Fritsch z finančního ústavu Commerzbank nedávno poukázal na to, že kvůli údržbě na infrastruktuře by krátkodobě mohlo přicházet méně zemního plynu i z Norska. Ceny plynu na evropském trhu tak zřejmě budou dál výrazně kolísat, přestože zásobníky plynu v EU jsou aktuálně plné zhruba z 90 procent.

Loni v srpnu se velkoobchodní cena plynu pro evropský trh kvůli omezování dodávek z Ruska vyšplhala až do blízkosti 350 eur za MWh, zatímco před rokem 2021 se pohybovala výrazně pod 20 eury za MWh. Od konce loňského roku má cena sestupný trend, který nicméně provázejí občasné vzestupy, někdy i velmi výrazné. Cena plynu se začala zvyšovat už před válkou na Ukrajině, podle analytiků v reakci na energetickou politiku Evropské unie.

Kominíků v Česku přibývá, kvůli drahým energiím stoupá i počet jejich zakázek

V Česku přibývají kominíci. I kvůli drahým energiím se zvyšuje se počet jejich zakázek

Kominictví v Česku v poslední době opět nabývá na významu. Počet kominických živností se v posledních čtyřech letech do konce loňského roku zvýšil o více než desetinu na 3351. Navíc jim nyní výrazněji přibývají zakázky, lidé totiž kvůli dražším energiím stále častěji přecházejí k alternativnímu vytápění a zprovozňují tak dlouhodobě nevyužívané komíny, uvedl to prezident tuzemského Společenstvo kominíků ČR Jaroslav Schön.

Přečíst článek

Reklama

Související

Evropa může plyn nakupovat nejlevněji za poslední dva roky. Zásobníky má ale plné ze dvou třetin

Přečíst článek
Na globálních trzích s plynem se obnovuje rovnováha, trvá ale řada nejistot

Globální trhy s plynem obnovují balanc. Vyhráno ale ještě nemají, hrozbou je i nedostatek LNG

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme