Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Jsou drahé akcie Nvidie ospravedlnitelné? Odpověď dostanou investoři dnes v noci

Akcie výrobce čipů Nvidia raketově rostou
ČTK
 nst
nst

Čipařské společnosti Nvidia a Arm vyrostly extrémně rychle, dílem se svezly na vlně optimismu z AI, dílem díky zkušenosti z čipové krize. Dokážou na tento možná až nezdravý růst navázat? Jak dlouho může masivní růst společnosti vydržet? Wall Street bude hledat odpověď v komentáři generálního ředitele Nvidie Jensena Huanga ke kvartálním výsledkům společnosti, jež firma zveřejní dnes po uzavření americké burzy.

Reklama

Akcie společnosti Nvidia se v úterý, den před plánovaným ohlášením kvartálních výsledků, propadly o 4,4 procenta. Zaznamenaly tak největší jednodenní procentuální pokles od loňského května. Obdobně reagovalo celé odvětví. Index Philadelphia Semiconductor, který mapuje tři desítky nejvýznamnějších producentů čipů, tak klesl o 1,6 procenta.

Arm Holdings, britský konkurent Nvidie v oblasti vývoje čipů, vlastněný SoftBank, uzavřel v úterý o 5,12 níže. Akcie nizozemského výrobce polovodičových zařízení ASML kótované na burze Nasdaq v úterý uzavřely o 2,09 procenta níže. Akcie společnosti Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC), která je největším světovým výrobcem moderních procesorů a vyrábí čipy i pro firmu Nvidia a Apple, ve středu ráno klesly o více než procento. A tak bychom mohli pokračovat. 

Nafukuje se nová bublina?

Investoři vyhlížejí výsledky hospodaření výrobce čipů, které má Nvidia zveřejnit ve středu po ukončení obchodování. Obávají se, zda výsledky ospravedlní vysoké ocenění akcií společnosti.

Akcie společnosti Nvidia se za poslední rok více než ztrojnásobily, protože poptávka po jejích grafických procesorech prudce vzrostla díky rozmachu umělé inteligence. Tržní valuace společnosti činí téměř 1,7 bilionu dolarů. Sázky na umělou inteligenci (AI) pomohly společnosti Nvidia stát se třetí nejhodnotnější americkou firmou. Přeskočila například Amazon a rapidně dotahuje vlastníka Googlu, společnost Alphabet. Výrobce čipů nedávno vytlačit automobilku Tesla z pozice nejobchodovanější akcie na Wall Street. Tolik k úspěchům. Jsou ale udržitelné, nebo jde o další z akciových bublin, ptá se nyní trh. A odpověď bude hledat v komentáři šéfa Nvidie Jensena Huanga ke kvartálním výsledkům společnosti.

Akcie výrobců čipů rostou nezdravě rychle

Nová bublina? Akcie výrobců čipů rostou nezdravě rychle

Nehrozí nová bublina na akciích firem produkujících čipy? Podle raketového nárůstu cen akcií společností Arm a Nvidia v posledních týdnech by se to mohlo zdát. Akcie společnosti Arm navíc nyní kolísají klidně i o desítky procent v rámci jediného obchodního dne. Vyplatí se nyní investovat do čipařských firem?

Přečíst článek

Morgan Stanley ve své úterní zprávě uvedla, že Nvidia „by měla zažít silné čtvrtletí v souladu s nedávným zvýšením očekávání“ a že „pozornost by se měla přesunout na nové produkty“.

„Vzhledem k tomu, že akcie od počátku roku vzrostly o více než 50 procent, neočekáváme okamžitou silnou reakci na pozitivní výsledky, ale ani výprodej. Naše rozhovory s investory jsou většinou s klienty, kteří jsou vůči akciím konstruktivní, ale obávají se příliš vysokých krátkodobých očekávání, což obvykle vytváří příznivé nastavení,“ uvedli analytici Morgan Stanley.

Arm Holdings

Umělá inteligence pomohla výrobci čipů Arm. Jeho akcie letí strmě vzhůru

Cena akcií britské společnosti specializované na návrh integrovaných obvodů Arm Holdings se za necelý týden téměř zdvojnásobila. Firma zveřejnila minulý týden výsledky hospodaření, které ukázaly, že poptávka po technologii související s umělou inteligencí (AI) firmě výrazně zvyšuje tržby. Investoři sázejí na to, že firmě se bude díky AI dařit i nadále, napsal server zpravodajské televize BBC.

Přečíst článek

Pět investičních poznatků z roku 2023

Jedinou jistotou je nejistota. Pět lekcí, které rok 2023 udělil investorům

Rok 2023 se nesl ve znamení nečekaných zvratů a událostí. Od regionální bankovní krize přes rostoucí geopolitická rizika až po prudký nárůst úrokových sazeb hypoték. Přes všechny tyto výzvy si trhy vedly nečekaně dobře a předpovídaná recese se nikdy nekonala. Co minulý rok začínající investory naučil a v čem ostřílené investiční matadory utvrdil, shrnuje analytik Jakub Kudýn z J&T.

Přečíst článek

Mark Zuckerberg, Elon Musk, Jeff Bezos a Satya Nadalla jako kovbojové

Sedm statečných, co vydělává a vydělávat bude dál

Apple, Microsoft, Alphabet, Amazon, Tesla, Meta a Nvidia. Top technologické akcie, jimž patří dnešek i budoucnost, jak se dočtete v dalším dílu seriálu Psychologie trhu.

Přečíst článek

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme