Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Umělá inteligence pomohla výrobci čipů Arm. Jeho akcie letí strmě vzhůru

Arm Holdings
iStock
 ČTK

Cena akcií britské společnosti specializované na návrh integrovaných obvodů Arm Holdings se za necelý týden téměř zdvojnásobila. Firma zveřejnila minulý týden výsledky hospodaření, které ukázaly, že poptávka po technologii související s umělou inteligencí (AI) firmě výrazně zvyšuje tržby. Investoři sázejí na to, že firmě se bude díky AI dařit i nadále, napsal server zpravodajské televize BBC.

Reklama

Čipy navržené firmou Arm už teď pohánějí téměř všechny chytré telefony na světě. Od zveřejnění výsledků hospodaření 7. února akcie firmy posílily o více než 98 procent. Společnost se vrátila na burzu loni v září a od té doby se cena jejích akcií téměř ztrojnásobila. Její tržní hodnota nyní přesahuje 150 miliard dolarů (3,5 bilionu korun), což je více než hodnota výrobce letadel Boeing či telekomunikační společnosti AT&T.

Firma Arm navazuje na podobný úspěch výrobce čipů Nvidia. Cena jeho akcií se za poslední rok více než ztrojnásobila díky rostoucí poptávce po čipech pro AI. Nvidia se tak díky rozmachu AI stala jednou z nejhodnotnějších veřejně obchodovaných společností na světě. Tržní hodnota firmy nyní dosahuje zhruba 1,8 bilionu dolarů (42,1 bilionu korun) a je pátou veřejně obchodovanou společností v USA, která vstoupila do takzvaného klubu dolarových bilionářů, spolu s podniky Apple, Alphabet, Amazon a Microsoft.

Bitcoin za půl milionu dolarů? Je to méně šílené, než se zdá

Fed pomáhá bitcoinu. Kryptoměna roste a je nejdražší od konce roku 2021

Bitcoin dnes zdražuje o 5,17 procenta a poprvé od roku 2021 přesáhl psychologickou hranici 50 tisíc dolarů (1,17 milionu korun). Nejstarší a nejrozšířenější kryptoměně pomáhá očekávání, že americká centrální banka (Fed) letos sníží základní úrokovou sazbu.

Přečíst článek

Technologie firmy Arm se přímo nevyužívá pro práci s AI, ale výrobci čipů jako Nvidia si ji vybírají pro centrální procesorové jednotky (CPU), kde doplňuje jejich čipy určené pro AI. Kromě firmy Nvidia patří mezi zákazníky firmy Arm také podniky Taiwan Semiconductor Manufacturing (TSMC) či Apple. Poptávka po čipech od Arm roste i v automobilovém průmyslu, a to díky rozvoji technologie samořízených aut.

Společnost Arm v roce 1990 založila v Cambridge skupina hardwarových inženýrů. V roce 2016 ji za 32 miliard dolarů koupila japonská společnost Softbank. O čtyři roky později japonský konglomerát oznámil, že plánuje firmu Arm prodat společnosti Nvidia. V dubnu 2022 ale Softbank po námitkách regulátorů po celém světě transakci odvolala a oznámila, že místo toho prodá akcie firmy na trhu Nasdaq v New Yorku.

Prudký růst akcií firmy Arm je dobrou zprávou i pro japonskou společnost SoftBank, kterou zasáhly ztráty některých jejích jiných investic, například do firmy nabízející sdílené kanceláře WeWork. SoftBank stále vlastní ve firmě Arm téměř 90procentní podíl a její akcie za poslední týden stouply téměř o 30 procent.

Reklama

Související

Tvůrce ChatGPT míří do nejvyšší ligy. Prodej akcií by jej zařadil po bok SpaceX.

Tvůrce ChatGPT míří do nejvyšší ligy. Prodej akcií by jej hodnotou zařadil po bok SpaceX

Přečíst článek
Šampiony akciových trhů jsou letos technologické firmy. Japonsko a Německo trhly rekord

Šampiony akciových trhů jsou letos technologické firmy s AI. Japonsko a Německo trhly rekord

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme