Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Digitální a zelená. Čínská ekonomika se zotavuje překvapivě rychle

Čína - ilustrační foto
ČTK
 ČTK

Čínská ekonomika v příštím roce téměř jistě nebude vypadat jako čínská ekonomika v roce 2019, tedy těsně před pandemií covidu-19. Podle analytiků už tam větší roli hraje digitální ekonomika a rovněž obnovitelné zdroje energie, po zásahu státních úřadů se naopak snížil vliv realitního sektoru a také infrastruktury. Shodují se na tom analytici, na které se odvolává server americké televize CNBC.

Reklama

Po prudkém růstu se v Číně snížil vývoz. Čínský gigant elektronického obchodu JD.com letos nahradil společnost Huawei, kterou zasáhly restrikce americké vlády, na pozici největšího nestátního podniku v Číně z hlediska objemu tržeb.

Peking v posledním měsíci náhle zrušil řadu opatření a požadavků na testování v souvislosti s šířením koronavirové nákazy, která v posledním roce a půl brzdila hospodářský růst. Analytici varují před nejistou cestou k úplnému zotavení ekonomiky, nicméně očekávají, že se čínská ekonomika odrazí ode dna dříve, než se původně předpokládalo. Přispějí k tomu ale jiné faktory než před třemi lety.

Peking

Čínský trh realit se zhroutil, investoři tratí miliardy

Čínští developeři nezvládají splácet své úvěry a investoři se vzdali naděje, že své peníze někdy ještě uvidí. Některé realitní dluhopisy se prodávají za méně než deset procent hodnoty.

Přečíst článek

Čínský model růstu se mění z modelu vysoce závislého na nemovitostech a infrastruktuře na model, v němž větší roli hraje takzvaná digitální a zelená ekonomika, uvedli analytici přední čínské investiční banky CICC ve svém výhledu na rok 2023 zveřejněném v listopadu. Odvolávají se na plány, které na svém nedávném sjezdu nastínila vládnoucí komunistická strana.

Podle odhadů CICC se v příštích pěti letech kumulativní investice do digitální ekonomiky zvýší více než sedmkrát a dosáhnou 77,9 bilionu jüanů (asi 254 bilionů korun). To převyšuje očekávané kumulativní investice do nemovitostí, tradiční infrastruktury nebo zelené ekonomiky - digitální ekonomika je tak největší z těchto čtyř kategorií, uvádí zpráva analytiků.

Jiná Čína, zelenější

V loňském a letošním roce byly nemovitosti největší investiční kategorií. Letos však investice do nemovitostí v Číně proti loňsku klesly zhruba o 22 procent, zatímco investice do digitálního a zeleného sektoru se zvýšily, a to přibližně o 24, respektive o 14 procent. Peking v roce 2020 potlačil vysokou závislost developerů na dluhovém financování, což přispělo k nesplácení dluhů a výraznému poklesu prodeje bytů a investic. Letos úřady mnoho těchto omezení při financování zmírnily.

Čína - ilustrační foto

Čína se vrací na výsluní. Její ekonomika šlape lépe, než Západ čekal

Čínský prezident Si Ťin-pching má další důvod k radosti. Čínská ekonomika rostla více, než se očekávalo, a to navzdory problémům s protipandemickými opatřeními.

Přečíst článek

Zatímco většina světa se v letech 2020 a 2021 potýkala se zvládáním covidu-19, Čína díky rychlým uzávěrám umožnila, že místní továrny dokázaly uspokojovat rostoucí celosvětovou poptávku po zdravotnických produktech a elektronice. Nyní ale poptávka slábne. Vývoz v říjnu začal meziročně klesat, a to poprvé od května 2020, uvádějí analytici čínské společnosti Wind Information, která se specializuje na poskytování finančních informací. Hlavní ekonomka americké investiční banky Goldman Sachs pro Čínu Chuej Šan očekává, že pokles čistého vývozu sníží růst hrubého domácího produktu (HDP) o 0,5 procentního bodu.

Čína půjde se zbytkem Asie

Čína se teď v obchodních vztazích více zaměřuje na Sdružení zemí jihovýchodní Asie (ASEAN). Vývoz do těchto států se podle čínského celního úřadu zvýšil a v listopadu překonal vývoz do Spojených států i do Evropské unie.

„Vývoz do zemí ASEAN může sloužit jako mírný nárazník proti tlakům na trzích v EU a v USA,” poznamenala ekonomka americké Citi pro oblast Číny Siao-wen Ťin. Její tým očekává, že růst HDP zemí ASEAN se v příštím roce obnoví, zatímco Evropská unie i Spojené státy stráví část příštího roku v recesi. Letos k celkovému vývozu z Číny přispěla výroba aut, zejména elektromobilů a souvisejících dílů.

Čínský prezident na návštěvě Saúdské Arábie

Si Ťin-pching na námluvách v Saúdské Arábii. Vítězství pro Huawei, prohra Západu

Čínské a saúdskoarabské firmy podepsaly 34 dohod o investicích do zelené energie, informačních technologií, cloudových služeb, dopravy a dalších oblastí v hodnotě přes 30 miliard dolarů.

Přečíst článek

„Rychlé zpomalení vývozu také znamená, že Čína musí v dohledné budoucnosti využít k růstu domácí trhy,” uvedl minulý týden hlavní ekonom společnosti Guotai Junan Securities Chao Čou. „S uvolněním koronavirových omezení se spotřeba od příštího roku pravděpodobně dočká citelného a udržitelného oživení,” dodal.

Politická prohlášení ústřední vlády z tohoto měsíce upřednostňují podporu domácí spotřeby. Maloobchodní tržby od pandemie zaostávají za celkovým růstem, zatímco rekordní podíl lidí dává přednost spoření.

Analytici Goldman Sachs zvýšili odhad růstu čínské ekonomiky na příští rok na 5,2 procenta, zatímco dosud čekali růst o 4,5 procenta. Svou prognózu opírají právě o znovuotevření ekonomiky po pandemii a sázejí na to, že růst podpoří zejména spotřeba.

Výroby čipů se nevzdáme, vzkazuje Peking. Investuje do nich bilion jüanů

Výroby čipů se nevzdáme, vzkazuje Peking. Investuje do nich bilion jüanů

Čína chystá pro své výrobce čipů soubor podpůrných opatření za více než bilion jüanů (3,3 bilionu korun). V době, kdy se Spojené státy snaží zbrzdit její technologický náskok, si tak hodlá zajistit soběstačnost dodávek, uvádějí zdroje agentury Reuters. Peking podle nich plánuje zavést jeden z největších souborů fiskálních pobídek za pět let.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Hongkong nevzkvétá, vzdělaní obyvatelé odcházejí

Hongkong nevzkvétá. Atmosférou připomíná předlistopadové poměry v Československu

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme