Reklama

Ceny kávy na burzách letí dolů. Espresso ale levnější nebude

Produkce kávy v Brazílii, ilustrační foto
iStock
Zdeněk Pečený

Kávy bude dostatek. Svědčí ji příznivé počasí v regionech pěstujících kávové boby. Cena kávy na komoditních trzích tak v posledních týdnech umazala předchozí zisky. Šálek kofeinové vzpruhy v kavárnách ale zřejmě vůbec nezlevní. Ba naopak.

Reklama

Káva byla letos jednou z nejžhavějších komodit, ale nyní se situace obrátila a ceny za poslední měsíc klesly o více než pětinu. Horké počasí s dostatkem deště v hlavních pěstitelských oblastech, jako je Brazílie či Indonésie, zvyšuje vyhlídky na dobrou úrodu kávových bobů. Což sráží cenu kávy na komoditních burzách.

Futures kontrakty na kávu arabica se za poslední měsíc propadly o 22 procent. V říjnu klesaly třináct dní v řadě, což je nejdelší ztrátová série za posledních devět let. Levnější boby kávové odrůdy robusta za stejnou dobu klesly o 15 procent.

Současný pokles cen je v ostrém kontrastu vývoje z počátku letošního roku. Futures kontrakty na kávu v únoru vyskočily na 11leté maximum 2,58 dolaru za libru poté, co úrodu v Brazílii poškodilo sucho a mráz. Ceny jsou nyní zhruba o 30 procent nižší než v únoru. Nejaktivnější kontrakt na kávu arabica se aktuálně obchoduje za 1,70 dolaru za libru.

Nákup v obchodě (ilustrační foto)

Potraviny ve světě už plošně zlevňují. Ne tak v Česku. Jakou cenu jsme ještě ochotni přijmout?

Potraviny ve světě už plošně zlevňují, čeští prodejci ovšem místo toho své ceny často dále šponují. Češi by si měli dát při nákupu v obchodě pozor a nekupovat potraviny za jakoukoli cenu, říká ekonom Lukáš Kovanda.

Přečíst článek

La Niña pomůže

Na jižní polokouli je začátek sezóny a počasí v Brazílii je zatím k farmářům mnohem přívětivější než minulou sezónu. Srážky v brazilských oblastech přesáhly sezónní průměry, což kávovým bobům svědčí.

„Minulý rok byl drsný, letos se situace normalizuje,“ řekl deníku Wall Street Journal Albert Chu, hlavní výzkumný analytik Newton Investment Management. Očekává se, že vlhké počasí v Brazílii bude pokračovat. Americká Národní meteorologická služba totiž předpokládá, že klimatický jev La Niña vydrží až do roku 2023.

Spotřeba kávy během koronavirové pandemie vzrostla, přesunula se však z kaváren do domácností. Některé kavárny covid neustály, ostatní, aby rychleji dohnaly ztráty, zdražily. A ve světle současné energetické krize, kdy rostou nejen ceny energií, ale také nájmy, personální náklady, doprava i obalové materiály, by bylo naivní si myslet, že naše ranní espresso cestou do práce zlevní. Víc pravděpodobné je, že zdraží, tak jako všechno.

Bohumil Hlavatý, šéf Svazu pekařů ČR

Šéf pekařů Hlavatý: Pečivo bude dál zdražovat. A Babiš ovládne trh

Malé pekárny již končí. Ty středně velké ještě drží, čekají na levnější energie, vyhlížejí jaro a mezitím platí drahé energie. Na jaře se začne hrát poker o to, kdo v branži skončí a kdo přežije. Lídrem trhu je Babišův Penam. Podle šéfa Svazu pekařů a cukrářů Bohumila Hlavatého se blíží konsolidace. Což jinými slovy znamená, že spousta firem skončí. A lídr převezme jejich trh. Na domácí chléb můžeme rovnou zapomenout.

Přečíst článek

Reklama

Související

Stresovat zákazníky vyšší cenou čokolády před Vánoci nechci. Sáhneme si do marží, říká majitel čokoládovny

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme