Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Zdraží espresso? Cena brazilské kávy letí nahoru, na vině jsou mrazy

Produkce kávy v Brazílii, ilustrační foto
iStock
 ČTK

Káva arabica je nejdražší za více než šest a půl roku. Od konce června ceny termínových kontraktů stouply o zhruba 35 procent. Důvod? Počasí v Brazílii.

Reklama

Úrodu v Brazílii, která je největším producentem kávy na světě, ohrožují mrazy. Od konce června ceny termínových kontraktů na kávu arabica stouply o zhruba 35 procent, což zvyšuje pravděpodobnost, že velké značky budou muset v příštích týdnech zvýšit ceny, píše agentura Reuters. Kávovníky jsou mimořádně citlivé na mráz. Ten může vážné poškodit úrodu a dokonce i zničit samotné kávovníky.

Předběžné odhady brazilské vládní agentury pro zásobování potravinami Conam z víkendu ukazují, že mrazy minulý týden postihly 150 tisíc až 200 tisíc hektarů. To je asi 11 procent celkové plochy, na které se v zemi pěstuje káva arabica.

„Je to poprvé od roku 1994, kdy země zažila takové povětrnostní podmínky,” uvedl ve zprávě o stavu trhu obchodník s kávou I&M Smith.

Coca-Cola

Rozvolnění nahrává konzumaci Coca-Coly. Zisk firmy vystřelil o polovinu

Americký výrobce nealkoholických nápojů Coca-Cola ve druhém čtvrtletí zvýšil čistý zisk meziročně o 48 procent na 2,6 miliardy dolarů (56,8 miliardy korun).

Přečíst článek

Ceny termínových kontraktů na kávu arabica na burze ICE prudce vzrostly. Cena zářijového kontraktu stoupla až o 13 procent na 2,1520 dolaru (47 korun) za libru (0,45 kg), nejvýše od října 2014.

„Rozsah škod je stále nejasný, nicméně odhady jsou nyní mezi 5,5 milionu a devíti miliony žoky (60 kg), proti dvěma až třem milionům minulý týden,” uvedl makléř firmy Britannia Global Markets Charles Sargeant. Upozornil, že předpověď pro nadcházejí týdny počítá s pokračujícím chladným počasím.

Meteorologická společnost Rural Clima uvedla, že tento týden se nad Brazílii přesune další masa polárního vzduchu, která prudce sníží teploty. V některých hlavních pěstitelských oblastech kávy, cukrové třtiny a citrusů hrozí další mrazy.

Káva typu arabica tvoří zhruba čtvrtinu celkové produkce kávy. Je to káva vyšší kvality s menším obsahem kofeinu a širokým spektrem delikátních chutí a vůní. Pěstuje se ve vyšších nadmořských výškách. Upřednostňují ji pražírny jako Starbucks. Pro výrobu instantní kávy a pro domácí směsi se používá káva robusta.

Obchod Marks & Spencer na Václavském náměstí v Praze

Český Marks & Spencer definitivně mění pobočky. Skončil s čerstvým zbožím

Mražené zboží a trvanlivé potraviny místo čedaru a skotského lososa. Brexit připravil Čechy o čerstvé britské potraviny.

Přečíst článek

čerpací stanice, ilustrační foto

Inflace v červnu jen kosmeticky poklesla. Ve zbytku roku ještě zrychlí

Spotřebitelské ceny v červnu meziročně vzrostly o 2,8 procenta, tempo růstu ve srovnání s květnem tak zpomalilo o 0,1 procentního bodu. Největší vliv na zdražování měly ceny aut a pohonných hmot, uvedl ČSÚ.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme