Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Zdraží espresso? Cena brazilské kávy letí nahoru, na vině jsou mrazy

Produkce kávy v Brazílii, ilustrační foto
iStock
 ČTK

Káva arabica je nejdražší za více než šest a půl roku. Od konce června ceny termínových kontraktů stouply o zhruba 35 procent. Důvod? Počasí v Brazílii.

Reklama

Úrodu v Brazílii, která je největším producentem kávy na světě, ohrožují mrazy. Od konce června ceny termínových kontraktů na kávu arabica stouply o zhruba 35 procent, což zvyšuje pravděpodobnost, že velké značky budou muset v příštích týdnech zvýšit ceny, píše agentura Reuters. Kávovníky jsou mimořádně citlivé na mráz. Ten může vážné poškodit úrodu a dokonce i zničit samotné kávovníky.

Předběžné odhady brazilské vládní agentury pro zásobování potravinami Conam z víkendu ukazují, že mrazy minulý týden postihly 150 tisíc až 200 tisíc hektarů. To je asi 11 procent celkové plochy, na které se v zemi pěstuje káva arabica.

„Je to poprvé od roku 1994, kdy země zažila takové povětrnostní podmínky,” uvedl ve zprávě o stavu trhu obchodník s kávou I&M Smith.

Coca-Cola

Rozvolnění nahrává konzumaci Coca-Coly. Zisk firmy vystřelil o polovinu

Americký výrobce nealkoholických nápojů Coca-Cola ve druhém čtvrtletí zvýšil čistý zisk meziročně o 48 procent na 2,6 miliardy dolarů (56,8 miliardy korun).

Přečíst článek

Reklama

Ceny termínových kontraktů na kávu arabica na burze ICE prudce vzrostly. Cena zářijového kontraktu stoupla až o 13 procent na 2,1520 dolaru (47 korun) za libru (0,45 kg), nejvýše od října 2014.

„Rozsah škod je stále nejasný, nicméně odhady jsou nyní mezi 5,5 milionu a devíti miliony žoky (60 kg), proti dvěma až třem milionům minulý týden,” uvedl makléř firmy Britannia Global Markets Charles Sargeant. Upozornil, že předpověď pro nadcházejí týdny počítá s pokračujícím chladným počasím.

Meteorologická společnost Rural Clima uvedla, že tento týden se nad Brazílii přesune další masa polárního vzduchu, která prudce sníží teploty. V některých hlavních pěstitelských oblastech kávy, cukrové třtiny a citrusů hrozí další mrazy.

Káva typu arabica tvoří zhruba čtvrtinu celkové produkce kávy. Je to káva vyšší kvality s menším obsahem kofeinu a širokým spektrem delikátních chutí a vůní. Pěstuje se ve vyšších nadmořských výškách. Upřednostňují ji pražírny jako Starbucks. Pro výrobu instantní kávy a pro domácí směsi se používá káva robusta.

Obchod Marks & Spencer na Václavském náměstí v Praze

Český Marks & Spencer definitivně mění pobočky. Skončil s čerstvým zbožím

Mražené zboží a trvanlivé potraviny místo čedaru a skotského lososa. Brexit připravil Čechy o čerstvé britské potraviny.

Přečíst článek

čerpací stanice, ilustrační foto

Inflace v červnu jen kosmeticky poklesla. Ve zbytku roku ještě zrychlí

Spotřebitelské ceny v červnu meziročně vzrostly o 2,8 procenta, tempo růstu ve srovnání s květnem tak zpomalilo o 0,1 procentního bodu. Největší vliv na zdražování měly ceny aut a pohonných hmot, uvedl ČSÚ.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Hlavním tématem letního čísla magazínu Newstream CLUB je Česko-Slovensko, s podtitulem Dvě země, jeden trh. 

V rozhovoru se představuje Karel Vágner, marketér a podnikatel v řadě úspěšných projektů, známý také spoluprací s manželkou a úspěšnou modelkou Simonou Krainovou.

Další osobnosti jako Igor Rattaj se zamýšlejí nad rozdíly mezi podnikáním v Česku a na Slovensku. O umělé inteligenci hovoří česko-slovenská investorka Andrea Ferancová Bartoňová, o veřejnosti a kultuře slovenský bestsellerista Jozef Karika. Uznávaný chef Marcel Ihnačák prozrazuje, která z obou kuchyní je „lepší“. Marketér Milan Šemelák s klientem Williamem Rudolfem Lobkowiczem mluví o tom, jak přetvořit odkaz šlechtického rodu do moderní doby.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme