Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Cena bitcoinu klesá. Znamená to, že není uchovatelem hodnoty?

bitcoin, ilustrační foto
Pexels.com, se svolením
 nst
nst

Cena bitcoinu se za pouhých pár měsíců propadla o více než polovinu. Znamená to, že není „digitálním zlatem“ a neslouží jako uchovatel hodnoty, jak se o bitcoinu často říká? 

Reklama

Bitcoin během posledních přibližně dvou let zažil i na své poměry nebývale turbulentní období. Ještě v březnu roku 2020 byl jeden bitcoin ceněn na „pouhých“ pět tisíc dolarů (podle aktuálního kurzu asi 117 tisíc korun) a dosáhl tehdy několikaměsíčního minima.

Poté ale trh zavelel k prudkému růstu, který vyústil v rekordní hodnotu přesahující 60 tisíc dolarů za bitcoin v dubnu 2021. Následoval strmý pád pod 30 tisíc dolarů za digitální minci, který byl vystřídán dalším ohromujícím růstem až k novému rekordu. V listopadu 2021 atakuje bitcoin rekordní cifru 68 tisíc dolarů za kus. 

Bitcoin, ilustrační foto

Kolik aktuálně stojí bitcoin, ethereum, stablecoin, litecoin, „psí“ krypotoměny?

Cena kryptoměn se na rozdíl od akcií mění nejen ve dne, ale i v noci. Burza digitálních měn funguje stále. Jaká je aktuální cena vybraných kryptoměn? Najdete níže.

Přečíst článek

Od té doby cena bitcoinu opět klesá a v půli června hodnota jedné mince klesla dokonce pod 20 tisíc dolarů a kolem této částky se pohybuje i nadále.   

Bitcoin jako uchovatel hodnoty 

Vždy, když se bitcoin dostane do fáze poklesu, objevují se hlasy, že tato digitální měna v žádném případě není uchovatelem hodnoty. Vždyť ztráty tržní kapitalizace během pouhých pár měsíců se počítají ve stovkách miliard dolarů. 

Pád bitcoinu. Kryptoměna se tento týden dostala na nejnižší hodnotu od začátku roku.

Na čem závisí osud kdysi tak mocného bitcoinu? Nejen na plánech Fedu

Je čas nakupovat kryptoměny, nebo se ceny bitcoinu, etheru a dalších budou i další dny propadat? Pravděpodobnějším scénářem bude podle odborníků spíš další propad ceny. 

Přečíst článek

Krátkodobý pohled je však poměrně krátkozraký. Pokud se podíváme na vývoj hodnoty bitcoinu z dlouhodobého hlediska, jeho hodnota neoddiskutovatelně roste – a to velmi výrazně. Stejně jako v případě všech aktiv tedy platí, že záleží především na načasování investice. Kdo koupil ve správný čas, mohl dosáhnout velice zajímavých zisků a nejen uchování, ale dokonce znásobení hodnoty. 

I zlato někdy klesá na hodnotě 

Ani zlato není aktivem, které by bylo možné označit za spolehlivého uchovatele hodnoty. Podíváme-li se do historie, vidíme, že zlato zažívalo dokonce dlouhá desetiletí, po která jeho hodnota nerostla, nebo dokonce klesala. 

Kryptoměny v roce 2021

Krachuje bitcoin? V korunách oproti loňsku odepsal přes milion

Krachuje bitcoin? Cena jednoho bitcoinu se propadla pod psychologickou hranici 20 tisíc dolarů, poprvé od prosince 2020. V české měně za poslední půlrok odepsal přes milion korun, jako nikdy v historii, vyplývá z dat agentury Bloomberg.

Přečíst článek

TIP: Těchto poklesů ale můžete využít. Ať už zlato nebo bitcoin a další kryptoměny historicky prokázaly, že po poklesech následuje růst – a to dokonce růst do rekordních výšin. Může tedy jít o zajímavou příležitost. Bitcoin můžete obchodovat například přes stabilní českou crypto burzu Coinmate.io.  

Hodnota bitcoinu je podepřena těžbou 

Podobně jako zlato se také bitcoin takzvaně těží. Jen nejde o těžbu fyzickou, ale virtuální. Těžba kryptoměn probíhá s pomocí speciálních grafických karet, které řeší složité matematické operace. Tyto procesy jsou energeticky velice náročné, stejně jako je nákladná používaná výpočetní technika. Už dávno není možné těžit bitcoin na doma postaveném počítači, dnes v tomto oboru operují profesionální těžební centra se stovkami počítačů v jedné budově. 

zlato, zlaté slitky

Zlato mělo chránit před inflací. Proč tedy i jeho cena klesá?

Zlato je vykreslováno jako bezpečný přístav v dobách nejistoty a inflace zvlášť. Takto jej prodejci nabízejí i drobným klientům. V posledním kvartále přitom cena zlata klesla o více než pět procent. 

Přečíst článek

Hodnota bitcoinu tedy není ničím nepodložená. Za každým vytěženým bitcoinem jsou značné investice. Jde o takzvaný princip proof-of-work, na kterém celá bitcoinová síť, respektive Bitcoin blockchain, funguje.  

Cena reaguje na ekonomickou situaci 

Bitcoin se postupem času stává aktivem, které reaguje na aktuální makroekonomickou situaci. Od zlata se liší v tom, že jeho hodnota koreluje spíše s akciovým trhem. V době ekonomické nejistoty jeho hodnota klesá a naopak v době blahobytu či stimulace ekonomiky, zdá se, roste i bitcoin.

Zlato má tendenci fungovat opačně. Nic ale není jisté, kryptoměnový trh je stále ve svých počátcích a může se stát, že bitcoin naopak svou pozici digitálního zlata zaujme i v tomto ohledu

Bitcoin, ilustrační foto

Lukáš Kovanda: Zkáza bitcoinu nehrozí. Trh se jen pročistí od horlivých spekulantů

Bitcoin stíhají výprodeje iniciované investory, kteří ho vnímají jen jako další rizikové aktivum. Nejznámější kryptoměna je tak už o skoro milion levnější, než bylo její loňské maximum přepočtené do korun. Absolutní zkáza ale bitcoinu nehrozí. Ti, kteří v něm vidí možný základ nového, alternativního platebního a transakčního ekosystému, využijí nižších cen k „dokupování ve slevě“.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Pád bitcoinu. Kryptoměna se tento týden dostala opět pod hranici 19 tisíc dolarů

Bitcoin opět pod 19 tisíci dolary. Inflace a zvyšování sazeb dál drtí „nezávislou“ měnu

Přečíst článek
Bitcoin je rekordně drahý

Kovanda: Bitcoin je rekordně drahý. Už i tradicionalista Trump uznal jeho legitimitu

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme