Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

vláda - informace o tématu

David Cameron opět na scéně. Stojí ale někdo o jeho návrat?

Karel Pučelík: David Cameron opět na scéně. Stojí ale někdo o jeho návrat?

Britský premiér Rishi Sunak udělal změny ve vládním kabinetu. Podle očekávání vyhodil problémovou ministryni vnitra. Všechny ale překvapil nominací nového šéfa diplomacie, když z propadliště dějin vytáhl expremiéra Davida Camerona.

Přečíst článek

Lukáš Kovanda: Bankovní daň selže, varovali ekonomové. Vláda získá skoro o řád méně

Přečíst článek

Dalibor Martínek: Bohatí bohatnou, chudí chudnou, říkají data. Takhle Fiala volby nevyhraje

Přečíst článek
Francouzské restaurace mají přiznávat, zda opravdu samy vaří všechny pokrmy na jídelním lístku

Francouzské restaurace mají přiznávat, zda opravdu samy vaří všechny pokrmy na jídelním lístku

Přečíst článek
Andrej Babiš prodlužuje délku svých projevů, kvalit Okamury zatím ale nedosáhl

Politický diář Jany Havligerové: Babišova žvanírna a život podle lidovců

Fialův kabinet podle očekávání přestál už třetí pokus o vyslovení nedůvěry v tomto volebním období. Opozice ví, že při současném rozložení sil ve sněmovně nemůže uspět.

Přečíst článek

Propad akcií ČEZ. Investoři se bojí plánů Fialovy vlády

Svět si opět všímá neobratných vyjádření premiéra Petra Fialy k ČEZ, jehož akcie padají nejvíce od června. „Lepší by bylo, pokud by se vládní představitelé k problematice přeměny ČEZ veřejně nevyjadřovali, dokud není na stole finální návrh,“ míní hlavní ekonom Lukáš Kovanda.

Přečíst článek

Fialova vláda pokračuje. Důvěru sněmovny získala i na potřetí

Koaliční vláda Petra Fialy (ODS) odolala ve Sněmovně i třetímu opozičnímu pokusu o vyslovení nedůvěry. Výsledek se vzhledem ke koaliční většině očekával. Proti návrhu na vyslovení nedůvěry kabinetu hlasovali podle očekávání přítomní poslanci všech pěti stran vládního tábora. Návrh podpořili jen přítomní poslanci opozičních hnutí ANO a SPD. Kabinet ODS, STAN, KDU-ČSL, TOP 09 a Pirátů tak bude dál vládnout s důvěrou dolní komory.

Přečíst článek
Český premiér Petr Fiala

Politický diář Jany Havligerové: Katastrofická symbolika Fialova kabinetu

Den: čtvrtek 11. května 2023. Čas: 11.55 hodin. Co: Fialovi ministři v čele s premiérem a po boku s vládními experty představili konsolidační balíček. Tedy představili. Konkrétní informace chyběly, ani po bezmála třech hodinách nebylo účastníkům tiskové konference jasné, o co půjde. Čím dál tím srozumitelnější byl ale zvolený slogan „Za pět minut dvanáct.“ Bude to něco, co jsme podcenili a co dotahujeme na poslední chvíli. Den: Pátek 13. října 2023. Čas: 12.31 hodin. Co: sněmovna konsolidační schválila. Vládní symbolika nemá chybu.

Přečíst článek
Premiér Petr Fiala a ministr financí Zbyněk Stanjura

Stanislav Šulc: Vláda protlačila nenáviděný balíček. Určitě přinese zdražení i růst daní. A snad i úspory

Vláda uspěla. Prosadila svůj „konsolidační balíček“, který v následujících dvou letech přinese úspory ve veřejných financích ve výši až 150 miliard korun. Tedy alespoň snad. Co ovšem balíček přinese zcela určitě, je růst daní a zdražování. Tak snad vláda ví, co prosadila.

Přečíst článek
Martin Buchtík

Babiš míří na 35 procent. Což neznamená, že bude skládat příští vládu, říká šéf STEM Martin Buchtík

Z předvolebních průzkumů od různých agentur vychází v posledních dnech jako potenciální vítěz příštích parlamentních voleb Andrej Babiš. Je tu však jedno ale. Do voleb zbývají dva roky, vláda nyní „oslavila“ polovinu funkčního období. Co tedy znamenají předvolební průzkumy pro budoucí volební výsledek? „Žádné volby teď nejsou. Uprostřed závodu je jedno, v jaké části pole se nachází ten který účastník,“ říká Martin Buchtík, ředitel výzkumné agentury STEM. I podle STEMu se nyní Andrej Babiš jeví jako favorit. A pokud vládní koalice nepodnikne rázné kroky, příští volby prohraje.

Přečíst článek
elektrárna a teplárna Planá nad Lužnicí

Kompenzací za drahé teplo se domácnosti nedočkají. Vláda škrtla dotace teplárnám

Vláda rozhodla o zrušení loni schválené podpory tepláren ve výši 17 miliard korun. Peníze měly teplárenské společnosti následně promítnout do snížení cen tepelné energie pro zákazníky. Zrušení dotací je součástí úsporných opatření vlády. Teplárenskému sdružení ČR se rozhodnutí nelíbí, podle něj tím utrpí zákazníci.

Přečíst článek
Předseda Hlas-SD Peter Pellegrini, předseda SMER-SD Robert Fico a předseda SNS Andrej Danko při slavnostním aktu podpisu memoranda o porozumění, v budově NR SR v Bratislavě

Stanislav Šulc: Pelé zklamal Čechy. Slovákům to je ale jedno

Slováci směřují k vládě, která bude mít tři výhody – pohodlnou většinu, relativně jasné ideové ukotvení a bude složená jen ze tří stran, což slibuje jakous takous stabilitu. Tedy samozřejmě až do první roztržky. To, že Peter Pellegrini zklamal liberálně smýšlející část českých komentátorů, je poměrně malá cena.

Přečíst článek
Předseda Hlas-SD Peter Pellegrini, předseda SMER-SD Robert Fico a předseda SNS Andrej Danko při slavnostním aktu podpisu memoranda o porozumění, v budově NR SR v Bratislavě

Na Slovensku je hotovo. Fico, Pellegrini a Danko se dohodli na nové vládě

Směr-Sociální demokracie (Směr-SD), Hlas-SD a Slovenská národní strana (SNS) se dohodly, že vytvoří novou slovenskou vládu. Podpoří kandidáta Směru-SD na premiéra a kandidáta Hlasu-SD na předsedu parlamentu. Hlas-SD obsadí sedm ministerstev, Směr-SD šest a SNS tři. Vyplývá to z memoranda, které v Bratislavě podepsali předsedové trojice stran Robert Fico, Peter Pellegrini a Andrej Danko.

Přečíst článek
Opozice navrhla razantnější růst rodičovského příspěvku

Opozice navrhla razantnější růst rodičovského příspěvku, ten se může dostat až na 400 tisíc

Opoziční hnutí ANO a SPD navrhla razantnější růst rodičovského příspěvku, a to až o 100 tisíc korun na 400 tisíc korun. Pozměňovací návrhy předložili poslanci opozice v druhém sněmovním čtení vládní novely, která dávku zvyšuje z nynějších 300 tisíc korun na 350 tisíc korun.

Přečíst článek
Reklama

News box

Českobudějovický krajský 👨‍⚖️ soud dnes v insolvenčním řízení se strojírenskou společností Kovosvit MAS Machine Tools vyhlásil moratorium, potrvá tři měsíce. Vyplývá to z usnesení soudu zveřejněného v insolvenčním rejstříku. Firma, která přiznává závazky za více než miliardu korun, o vyhlášení moratoria požádala, aby získala čas na přípravu reorganizačního plánu.
Ceny ropy po zprávě o vývoji nezaměstnanosti 📉 klesají a jsou na cestě vykázat nejvyšší týdenní ztrátu za tři měsíce. Ceny v poslední době snižují hlavně obavy o poptávku a vysoké úrokové sazby.
V bojích na Ukrajině od začátku ruské invaze v únoru 2022 zahynulo okolo 1️⃣5️⃣0️⃣​​​​​​​ tisíc ruských vojáků. V dnes zveřejněném rozhovoru s nezávislým ruským listem Novaja Gazeta Jevropa to řekl francouzský ministr zahraničí Stéphane Séjourné. Neupřesnil ale, na čem tento údaj zakládá.
Pražská burza třetí týden v řadě oslabila. V uplynulém týdnu 📉 klesl index PX o 1,5 procenta na 1520,2 bodu. Nejvíce rostly akcie zbrojovky Colt, největší oslabení zaznamenaly akcie Komerční banky. Vyplývá to z internetových stránek burzy. V předchozím týdnu index PX ztratil 0,5 procenta.
Spojené státy  odsuzují zákeřné kybernetické aktivity ruských zpravodajských služeb namířené proti České republice, Německu a dalším evropským zemím. Podle agentury Reuters to dnes uvedlo americké ministerstvo zahraničí. Útoky na české a německé cíle, o kterých informovaly vlády těchto dvou zemí a spojily je s Ruskem, odsoudila také EU, NATO a Británie.

Dánsko uvolní pravidla umělého přerušení 👶 těhotenství. Nově budou moci dívky od 15 let podstoupit potrat bez souhlasu rodičů. Ženám rovněž bude umožněno interrupci podstoupit až do 18. týdne těhotenství. S odkazem na dánské vládní představitele o tom dnes informovala agentura AP. Dosud byla interrupce v Dánsku legální do 12. týdne těhotenství.

Hutní společnost Liberty Ostrava  nepředpokládá další spolupráci s firmou Tameh Czech. Restrukturalizační plán chce realizovat s jinými dodavateli energií, řekl mluvčí Liberty Ostrava Ivo Štěrba. Tameh Czech podle svého mluvčího Patrika Schobera s restrukturalizačním plánem nesouhlasí. 
Mnozí studenti, kteří v posledních týdnech protestují na amerických 🏫 univerzitách proti izraelské ofenzivě v Pásmu Gazy, tak činí s obličeji zahalenými šátky či rouškami. V rozhovorech uvádí, že si chtějí zachovat anonymitu, aby se vyhnuli potenciálnímu obtěžování na internetu či kariérním problémům, píše deník The New York Times (NYT).
Evropská komise (EK) varovala tři čínské automobilky, že neposkytly dostatečné informace pro její vyšetřování subvencí na výrobu elektromobilů v Číně. Informovala o tom agentura Reuters, která se odvolává na zdroje obeznámené se situací. Varování se týká společností BYD, SAIC a Geely.
Ekonom Pavel Tuleja (TOP 09) se vzdal nominace na ministra pro vědu a výzkum. Žádný člen vlády nesmí být zatížen pochybnostmi, uvedl v prohlášení. Čelil kritice za to, že své vědecké práce publikoval v takzvaných predátorských časopisech, někteří zástupci akademické obce navíc poukázali na podle nich nevalnou kvalitu jeho odborných prací v oboru ekonomie. 
Reklama
Reklama
Doporučujeme