Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

vláda - informace o tématu

Opozice navrhla razantnější růst rodičovského příspěvku

Opozice navrhla razantnější růst rodičovského příspěvku, ten se může dostat až na 400 tisíc

Opoziční hnutí ANO a SPD navrhla razantnější růst rodičovského příspěvku, a to až o 100 tisíc korun na 400 tisíc korun. Pozměňovací návrhy předložili poslanci opozice v druhém sněmovním čtení vládní novely, která dávku zvyšuje z nynějších 300 tisíc korun na 350 tisíc korun.

Přečíst článek
Stanjura a Fiala

Tempo ozdravování veřejných financí je sociálně únosné. A rychlejší, než si vláda vytyčila v programu, říká koordinátor NERV

Přečíst článek
Slovenská prezidentka Čaputová pověřila sestavením nové vlády Fica

Čaputová pověřila Fica sestavením nové slovenské vlády, má na to čtrnáct dní

Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová pověřila předsedu vítězné strany v sobotních parlamentních volbách Roberta Fica sestavením nové vlády. Fico to potvrdil novinářům po schůzce s hlavou státu, od které dostal dva týdny na vytvoření kabinetu.

Přečíst článek
Schodek rozpočtu je nejnižší od pandemie. V září pomohlo inkaso windfall tax

Schodek rozpočtu je nejnižší od pandemie. V září pomohlo inkaso windfall tax

Schodek rozpočtu na konci září klesl na 180,7 miliardy korun ze srpnových 194,6 miliardy, informovalo ministerstvo financí. Ke zlepšení salda čtvrtý měsíc v řadě přispělo v září inkaso daně z neočekávaných zisků, takzvané windfall tax. Na její první splátce stát vybral 25,65 miliardy korun. Rozpočtový schodek za tři čtvrtletí je nejnižší od začátku pandemie, zároveň ale čtvrtý nejhlubší v dějinách Česka. Loni byl deficit na konci září 270,9 miliardy korun.

Přečíst článek
Český premiér Petr Fiala

Lukáš Kovanda: Efekt konsolidačního balíčku zmizel jak „pára nad hrncem“

Vláda příští rok plánuje hospodařit se schodkem 252 miliard korun, jak včera schválila. Ve skutečnosti ovšem hrozí, že schodek bude spíše atakovat hranici 300 miliard korun. Kabinet tedy v podstatě rezignoval na snižování absolutní výše rozpočtových schodků.

Přečíst článek
Armáda 24. května 2023 na obranném a bezpečnostním veletrhu IDET v Brně slavnostně převzala nové obrněné vozidlo Titus.

Poprvé po čtvrtstoletí v NATO dá Česko na obranu dvě procenta HDP

Výdaje na obranu přesáhnou příští rok dvě procenta HDP. Ministerstvo obrany (MO) bude hospodařit se 151 miliardami korun, což je zhruba o 40 miliard více oproti letošnímu rozpočtu. Dalších 8,6 miliardy korun je v rozpočtu vyčleněno na výdaje na obranu mimo kapitolu MO, celkem tedy výdaje na obranu dosáhnou 160 miliard korun. Vyplývá to z tiskové zprávy MO.

Přečíst článek
Schodek čtvrt bilionu platí. Vláda schválila rozpočet na příští rok

Schodek čtvrt bilionu platí. Vláda schválila rozpočet na příští rok

Vláda schválila státní rozpočet na příští rok s příjmy 1,94 bilionu korun a výdaji 2,192 bilionu korun. Schodek bude 252 miliard korun, na letošek je plánováno 295 miliard korun. Příjmy i výdaje se proti návrhu ministerstva financí z konce srpna zvýšily o 19 miliard korun. Parametry rozpočtu představil na tiskové konferenci po jednání kabinetu ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS). Rozpočet dostanou k posouzení poslanci.

Přečíst článek
Potvrzeno. České nebe bude chránit více než dvacítka amerických letounů F-35

Potvrzeno. České nebe bude chránit více než dvacítka amerických letounů F-35

Vláda schválila nákup 24 amerických letounů F-35 za 150 miliard korun, částka podle ministryně obrany Jany Černochové (ODS) obsahuje i veškeré výdaje na přípravu provozu v Česku. První budou hotovy v roce 2029, všech 24 strojů bude v ČR do roku 2035. Americký bojový letoun nahradí švédské stíhačky gripen, které si Česko pronajímá.

Přečíst článek
Dalibor Martínek: Jaký je vlastně český zájem? Dálnice, vzdělanost? Jediným viditelným jsou důchody.

Dalibor Martínek: Jaký je vlastně český zájem? Dálnice, vzdělanost? Jediným patrným jsou důchody

O jakémsi českém zájmu v rámci Evropské unie mluví politici rádi, napříč stranami. Jaký vlastně ten zájem? Dálnice, vzdělanost? Jediným viditelným jsou důchody, míní komentátor Newstreamu Dalibor Martínek.

Přečíst článek
Český prezident Petr Pavel

Pavel: Konsolidační balíček by měl být tvrdší, než vláda plánuje

Kroky vlády Petra Fialy (ODS) nejsou podle prezidenta Petra Pavla tak razantní, jak by bylo s ohledem na konsolidace veřejných peněz potřeba. Konsolidační balíček by měl být tvrdší, než vláda plánuje, uvedl Pavel na debatě v blanenském kině. Doplnil však, že vláda podle něj podniká nutné kroky, které by měla zodpovědná vláda podnikat. Sporný konsolidační balíček nyní posuzuje Sněmovna. Prezident dosud neuvedl, zda ho podepíše.

Přečíst článek
Mojmír Hampl: Důchody požírají třetinu státních výdajů. Příští vláda nesmí snížení valorizací rušit

Mojmír Hampl: Důchody požírají třetinu státních výdajů. Příští vláda nesmí snížení valorizací rušit

Pokud stát něco neudělá s výdaji na důchody, podle projekce Národní rozpočtové rady bude Česko za několik desítek let víc zadlužené než poškoláci Evropy, Řecko nebo Itálie. Výdaje na důchody už tvoří zhruba třetinu státních výdajů a mají dál růst. Stát a firmy přitom v situaci, kdy je schodek rozpočtu plánován ke třem stům miliardám korun, zvažují, že by dalšími desítkami miliard korun podpořily klíčové investice. „Pokud chceme vést debatu o budoucích strategických investicích, které jsou na dluh, bylo by dobré začínat s uklizeným stolem v běžném rozpočtu,“ říká Mojmír Hampl, šéf rozpočtové rady, „vrchní dozorce“ nad hospodařením státu.

Přečíst článek

Politický diář Jany Havligerové: Optimismus Fialy a jeho ministrů je bezbřehý

Víc než polovině obyvatel se nezamlouvá, kam země směřuje, ukázal průzkum STEM pro CNN Prima News. Ministr pro evropské záležitosti, "stanař" Martin Dvořák je ale přesvědčený, že to neznamená vyjádření nedůvěry či nespokojenosti s vládou. Podle něj je celá politická scéna na bodu mrazu. Tak určitě. Když to na ní zrovna nevře.

Přečíst článek
Reklama

News box

Miliardář Daniel Křetínský dal nabídku na převzetí francouzské technologické společnosti Atos. Firma celkem obdržela od investorů čtyři různé nabídky na restrukturalizaci dluhu a vložení hotovosti do podniku. 💶 Do konce měsíce by se měla rozhodnout, kterou nabídku přijme.
Českému výrobci bezpilotních letounů Primoco UAV SE ⬇  klesly v letošním prvním čtvrtletí na 549 000 korun z téměř 88 milionů před rokem. Za čtvrtletí firma hospodařila se ztrátou 13,1 milionu korun oproti zisku 42,9 milionu v prvním kvartálu. 
Izraelská armáda zahájila evakuaci 🏃‍♂️🏃‍♀️ části Rafáhu na jihu Pásma Gazy před dlouho chystanou ofenzivou v této oblasti, informoval o tom deník Haarec a server The Times of Israel. Podle nich armáda vyzývá k evakuaci civilisty ve východní části Rafáhu. Armáda to zatím oficiálně nepotvrdila.
Reklama
Reklama
Doporučujeme