Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

trhy - informace o tématu

Týden tradera: Technologický index Nasdaq čekají drobné turbulence

Navzdory letnímu období světové indexy dosahují nových letošních maxim. Hlavním důvodem je optimismus podpořený daty o vývoji spotřebitelské inflace v USA. Její pomalejší růst naznačuje možnou trvalou přestávku v růstu úrokových sazeb Fedu. Index S&P 500 tak dosáhl hranice 4500 bodů a rozšířil své zisky.

Přečíst článek
Ceny cukru se kvůli vedrům šplhají na novodobé rekordy

Hrozí další zdražení sladkostí i tvrdého alkoholu. Vedra v Evropě ženou cenu cukru na nový historický rekord

Přečíst článek

Většina podílových fondů investorům letos vydělala, nejvíce ty akciové, ukazuje index

Přečíst článek

Americké akcie oslabily. Investoři napjatě čekají na klíčové hospodářské statistiky

Přečíst článek
Investoři ignorují obrovský dílčí sektor technologií označovaný jako FemTech, oblast, která se zaměřuje na zdraví a wellness žen, má mít přitom do roku 2027 hodnotu až jeden bilionu dolarů.

FemTech je pro investory tabu. Přitom trh se zdravím žen bude mít hodnotu bilionu dolarů

Přečíst článek
Investice do ETF fondů jsou velmi populární

Investování do ETF fondů je populární. Je ale opravdu pasivní? Odpovídá portfolio manažerka

Investice do ETF kopírujících akciové indexy, nebo jiné „koše“ cenných papírů, se považují za jednoduchou alternativu pro začínající investory. Označení „pasivní“ je ale do jisté míry zavádějící. Každá investice je rozhodnutím mezi vícero alternativami. Rozhodnutí investovat někam je rozhodnutím neinvestovat jinde. „Každý akciový index má svá specifika a ty by měl investor znát,“ podotýká portfolio manažerka J&T Karin Šoóšová.

Přečíst článek
šperky

Krvavé ruské diamanty za miliardy. Sankcím pořád unikají, protože by se narušil trh

Představitelé skupiny sedmi ekonomicky vyspělých zemí G7 jednají o možnosti uvalit sankce na vývoz ruských diamantů. Analytici nicméně varují, že takové opatření by mohlo potenciálně zvýšit ceny této luxusní komodity a narušit globální trh se šperky, uvedl server CNBC. Navíc se diskutuje, jak sankce nastavit, aby je nebylo možné obcházet. Což se děje třeba s ropou. Nicméně Putinovo Rusko pořád z prodeje drahých kamenů získává miliardy.

Přečíst článek
Situace na trzích opět nahrává zlatu. Jeho cena se drží těsně u rekordu

Pády amerických bank a ekonomická nejistota opět nahrávají zlatu. Jeho cena se drží těsně u rekordu

Naděje na zastavení růstu úrokových sazeb v USA i problémy tamních regionálních bank má pozitivní vliv na cenu zlata považovaného v dobách nejistot za „bezpečný přístav“. Cena zlata za unci proto opět překročila hranici dvou tisíc dolarů (asi 42 300 korun).

Přečíst článek
Ceny komodit klesly o pět procent, nejvíce zlevnil zemní plyn.

Ceny komodit klesly o pět procent, nejvíce zlevnil zemní plyn. Naopak zdražuje cukr a káva

Komodity letos zlevňují. Index agentury Bloomberg od začátku roku poklesl o pět procent a blíží se k nejnižším hodnotám od počátku války na Ukrajině. Nejvíce v letošním roce klesá cena zemního plynu, naopak významně zdražují některé zemědělské komodity. Ceny cukru vzrostly během prvních čtyř měsíců roku o třetinu. ČTK to řekl analytik investiční společnosti XTB Jiří Tyleček.

Přečíst článek
Poptávka po stříbře loni překonala rekord. Pomohl i odklon od fosilních paliv

Poptávka po stříbře loni překonala rekord. Pomohl i odklon od fosilních paliv

Světová poptávka po stříbře v loňském roce vzrostla o 18 procent na rekordních 1,24 miliardy uncí. To vytvořilo obrovský deficit nabídky, který by měl pokračovat i v nadcházejících letech. Vyplývá to ze zprávy, kterou zveřejnila odvětvová organizace Silver Institute.

Přečíst článek
Česko zůstává poslední zemí Visegrádské čtyřky, která dosud nezakázala dovoz ukrajinského obilí.

Lukáš Kovanda: Zbývá Česko, je poslední zemí Visegrádu, která nezakázala dovoz ukrajinského obilí

Česko po dnešku zůstává poslední zemí Visegrádské čtyřky, která dosud nezakázala dovoz ukrajinského obilí a dalších tamních zemědělských produktů. Čeští zemědělci tak zřejmě vystupňují svůj tlak, aby česká vláda učinila totéž, obávají se totiž, že neprodají a padnou do ztrát, píše hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda.

Přečíst článek
Lukáš Kovanda: Zbavte se akcií ČEZ, radí svým klientům velké americké banky

Lukáš Kovanda: Zbavte se akcií ČEZ, radí svým klientům velké americké banky

Třetí největší americká banka Citigroup vydala novou prognózu vývoje ceny akcií české energetické společnosti ČEZ. V následujících dvanácti měsících by měly zlevnit z nynějších zhruba 1200 korun za akcii na 790 korun. Svým klientům proto doporučuje se akcií ČEZ zbavovat (viz graf agentury Bloomberg níže), upozorňuje hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda.

Přečíst článek
Surový cukr na světových trzích dál zdražuje.

Cukr nad zlato, jeho cena je nejvyšší od roku 2012. Jsou za tím obavy, zda ho bude dost

Surový cukr na světových trzích dál zdražuje, termínový kontrakt s dodáním v květnu se dnes dopoledne vyšplhal až nad 24,60 centu (5,27 koruny) za libru (asi 0,45 kg), což je nejvíce od roku 2012. V přepočtu je to zhruba 11,65 koruny za kilogram. Ukazují to záznamy z globální komoditní burzy ICE. Za růstem jsou podle analytiků obavy, zda bude kvůli slabší produkci v některých částech světa cukru dostatek.

Přečíst článek
USA se krizi již nejspíš nevyhnou

Lukáš Kovanda: Krize v USA už je téměř nevyhnutelná. Dopadne i na Čechy

V USA klesají úvěry nejvíce v historii. Zvyšuje se tak riziko recese v USA, která by neblaze dolehla i na Česko.

Přečíst článek
Zlaté slitky

Zlato zdražuje nad 2000 dolarů za unci. Je nejvýš od invaze

Cena zlata dnes překonala důležitou hranici 2000 dolarů (téměř 43 tisíc korun) za troyskou unci (31,1 gramu) a stoupla až na nejvyšší hodnotu od loňského března.

Přečíst článek
Reklama

News box

Ve volbách 🗳 do regionálního parlamentu v Katalánsku po sečtení většiny hlasů zvítězili socialisté blízcí vládě v Madridu, separatisté skončili druzí. Žádná strana však nemá většinu potřebnou k sestavení jednobarevné vlády. Strana katalánských socialistů (PSC), kterou vede někdejší španělský ministr zdravotnictví Salvador Illa a která je sesterskou stranou socialistů španělského premiéra Pedra Sáncheze, podle dílčích výsledků získala ve 135 členném parlamentu 42 křesel.
Ruský prezident Vladimir Putin navrhl výměnu ministra obrany, Sergeje Šojgua by měl nahradit dosavadní první místopředseda vlády Andrej Bělousov. Šojgu byl dosud Putinovým blízkým spolupracovníkem, a to i v posledních více než dvou letech, kdy Rusko vede válku proti Ukrajině. Podle agentury TASS to oznámila Rada federace, což je horní komora ruského parlamentu.
Reklama
Reklama
Doporučujeme