Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

trhy - informace o tématu

Nejvíce zlevnily průmyslové kovy, pšenice, kukuřice, plyn a elektřina

Ceny komodit letos klesaly. Nejvíce zlevnily pšenice či elektřina

Ceny komodit na světových trzích v prvních třech čtvrtletích roku spíše klesaly, nejvíce zlevnily průmyslové kovy, pšenice, kukuřice, plyn a elektřina. Naopak výrazně zdražil cukr a v posledních měsících i ropa, řekl analytik XTB Jiří Tyleček. Komoditní index agentury Bloomberg je od počátku roku v minusu 4,5 procenta.

Přečíst článek

Akcie na světových trzích posilují. Index S&P 500 si připsal 18 procent

Akcie na světových trzích od začátku roku většinou posilují. Nejsledovanější americký index S&P 500 si do konce srpna připsal 18 procent, index akcií technologických firem Nasdaq Composite zhruba 35 procent. Index akcií z eurozóny Euro STOXX 50 se zhodnotil o 11,5 procenta. Hlavní akciový index v Japonsku dosáhla třicetiletého maxima, po celém světě se dařilo technologickým firmám, vyplývá ze statistik společnosti Portu.

Přečíst článek
Fed

Týden tradera: Nižší růst HDP v USA má pozitivní dopad na akciové trhy

Zklidnění na trhu práce nebo nižší růst HDP v USA, to jsou faktory, které pozitivně dopadají na akciové trhy. Hlavní americký index S&P 500 se tak vrací na letošní maxima kolem 4500 bodů a naznačuje, že září by nemuselo být tak jednoznačně negativní pro světové finanční trhy. Fed by totiž mohl mít už dostatečně „odpracováno“.

Přečíst článek
Čínský prezident Si Ťin-pching

Týden tradera: Čínská centrální banka překvapila trhy

Uplynulý týden přinesl zlepšení na klíčových akciových trzích, na tomto uvolnění má lví podíl další úprava úrokových sazeb ze strany čínské měnové autority a pak zejména silné hospodářské výsledky technologické společnosti NVIDIA. Ta překvapila investory další sadou skutečně výborných čísel. Akciové trhy se tak odrazily ze svých lokálních minim a index S&P 500 se vrátil blíže k 4500 bodům.

Přečíst článek
Istanbulská lira

Istanbulská burza letos překonala Londýn i Frankfurt. Kvůli tragické liře

Akciová burza v Istanbulu už letos přilákala více primárních nabídek akcií (IPO) než mnohem větší burzy v Londýně, Frankfurtu nad Mohanem či Miláně. Pomohl jí k tomu růst zájmu drobných investorů o obchodování na akciovém trhu v době, kdy je zájem firem o vstup na burzu celosvětově slabý. Od začátku letošního roku se na istanbulské burze uskutečnilo 30 primárních nabídek a firmy z tohoto prodeje získaly celkem 1,9 miliardy dolarů (42,3 miliardy korun). S odvoláním na údaje firmy Dealogic to napsal server listu Financial Times (FT).

Přečíst článek
Čínský jüan

Týden tradera: Čínská ekonomika začíná opět připomínat „nemocného“ muže

V minulém týdnu se do hledáčku investorů dostala se svým neblahým ekonomickým vývojem Čína. Tamní ekonomika začíná opět připomínat „nemocného“ muže. Realitní sektor v čele se společností Evergrande se opět otřásá pod tíhou nesplacených úvěrů a klesajících cen nemovitostí. Hodně mi to připomíná Japonsko 90. let. Hlavní americký index S&P 500 se tak podíval dále hlouběji pod 4400 bodů.

Přečíst článek
bitcoin (ilustrační foto)

Bitcoin padá. Má v tom prsty Musk?

Největší kryptoměna bitcoin pokračuje ve čtvrtečním prudkém poklesu, dopoledne se propadla až na dvouměsíční minimum. Výprodejem v těchto dnech prochází celý globální trh a investoři se přednostně zbavují rizikovějších aktiv, za které jsou kryptoměny považovány.

Přečíst článek
Ratingová agentura Fitch nečekaně snížila rating USA

Týden tradera: Trhy zasáhlo nečekané snížení ratingu Spojených států

Pěkná sprcha. Ratingová agentura Fitch nečekaně snížila rating USA, což vyvolalo vlnu výprodejů napříč aktivy na finančních trzích. Situace je o to bizarnější, že situace v tamní ekonomice je relativně dobrá (bavíme se o míře nezaměstnanosti, ekonomickém růstu apod.). Krom toho reportovaly svoje výsledky těžké váhy, jako je výrobce polovodičů AMD nebo domácí Komerční banka.

Přečíst článek

Akcie ve světě klesají. Reagují na zhoršení ratingu USA, které američtí experti považují za absurdní

Akciové trhy ve světě klesají v reakci na zhoršení ratingu bonity dluhu Spojených států. K němu se včera historicky poprvé uchýlila ratingová agentura Fitch – jedna ze tří světově nejvýznamnějších. Během dnešního obchodního dne lze předpokládat, že oslabí také aktiva vnímaná jako rizikovější, což by znamenalo oslabení české koruny a růst úroků na dluhopisech české vlády.

Přečíst článek
ilustrační foto

Lukáš Kovanda: Snížený rating USA zatřese světovými trhy. Koruna může oslabit

Agentura Fitch poprvé v historii snižuje rating Spojeným státům. Světovými trhy to může pořádně otřást. Může oslabit koruna a stoupnout úroky na dluhu české vlády, míní hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda.

Přečíst článek

Týden tradera: Technologický index Nasdaq čekají drobné turbulence

Navzdory letnímu období světové indexy dosahují nových letošních maxim. Hlavním důvodem je optimismus podpořený daty o vývoji spotřebitelské inflace v USA. Její pomalejší růst naznačuje možnou trvalou přestávku v růstu úrokových sazeb Fedu. Index S&P 500 tak dosáhl hranice 4500 bodů a rozšířil své zisky.

Přečíst článek
Reklama

News box

Největší švýcarská bankovní skupina UBS v prvním čtvrtletí 📈 zvýšila čistý zisk meziročně o 70 procent na 1,8 miliardy dolarů (41,8 miliardy korun). Hospodaření podpořily divize správy majetku a investiční banka. UBS to dnes uvedla v tiskové zprávě. Banka je v zisku poprvé od převzetí svého konkurenta Credit Suisse loni v červnu.
Číně se podařilo nabourat do jednoho z 💻 počítačových systémů britského ministerstva obrany. Masivní únik dat byl zaměřen na personální údaje zaměstnanců, uvedla britská televizní stanice Sky News. Vláda by měla o kybernetickém útoku dnes informovat britské poslance. Kabinet zatím nezmínil jméno konkrétní země, která za útokem stála, podle informací Sky News se však jedná právě o Čínu.
Boeing kvůli technické závadě odložil první let vesmírné lodi Starliner se dvěma americkými astronauty k 🌍 Mezinárodní vesmírné stanici (ISS), oznámily tiskové agentury. Odpočítávání se zastavilo dvě hodiny před plánovaným startem z floridského mysu Canaveral.
Ruský opoziční politik Vladimir Kara-Murza, který si momentálně v trestanecké kolonii s maximální ostrahou odpykává pětadvacetiletý trest za kritiku ruské války proti Ukrajině, získal jednu z prestižních 🥇 Pulitzerových cen za své komentáře psané za mřížemi pro list The Washington Post. Cena byla udělena „za vášnivé komentáře napsané s velkým osobním rizikem z vězeňské cely“, uvedli.
Rusko urychluje vývoj a spouští výrobu 🚀 raket krátkého a středního doletu, dříve zakázaných smlouvou INF, uvedl server Meduza s odvoláním na dnešní prohlášení ruského ministerstva zahraničí. Smlouva o likvidaci raket středního a krátkého doletu (INF), kterou v prosinci 1987 v Bílém domě podepsali sovětský vůdce Michail Gorbačov a americký prezident Ronald Reagan, zanikla v létě 2019 poté, co od ní USA a Rusko odstoupily.
Reklama
Reklama
Doporučujeme