Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

trhy - informace o tématu

Arm Holdings

Umělá inteligence pomohla výrobci čipů Arm. Jeho akcie letí strmě vzhůru

Cena akcií britské společnosti specializované na návrh integrovaných obvodů Arm Holdings se za necelý týden téměř zdvojnásobila. Firma zveřejnila minulý týden výsledky hospodaření, které ukázaly, že poptávka po technologii související s umělou inteligencí (AI) firmě výrazně zvyšuje tržby. Investoři sázejí na to, že firmě se bude díky AI dařit i nadále, napsal server zpravodajské televize BBC.

Přečíst článek
Ženy investorky - ilustrační foto

Paradox roku 2024: Ekonomika poroste, na akciích se to ale nemusí projevit

Přečíst článek

Lukáš Kovanda: Amerika letí vzhůru, Izrael zase dolů. Trhy zažily „historický“ den

Přečíst článek

Oživení evropských burz? Úpisy akcií chystá parfumerie Douglas i italská módní značka

Přečíst článek
Roblox nemilují jen děti, ale taky investoři

Roblox milují nejen děti, ale taky investoři

Herní platforma Roblox je mezi školáky patrně populárnější, než kdy byl Minecraft nebo Fortnite. Denně ji navštíví přes 70 milionů hráčů, kteří ve snovém světě nacházejí kreativní vybití a tráví v něm dlouhé hodiny. Investoři zase větří tučné zisky. A čerstvé výsledky firmy za uplynulý rok rozhodně nejsou pro její akcionáře zklamáním.

Přečíst článek
Pět investičních poznatků z roku 2023

Jedinou jistotou je nejistota. Pět lekcí, které rok 2023 udělil investorům

Rok 2023 se nesl ve znamení nečekaných zvratů a událostí. Od regionální bankovní krize přes rostoucí geopolitická rizika až po prudký nárůst úrokových sazeb hypoték. Přes všechny tyto výzvy si trhy vedly nečekaně dobře a předpovídaná recese se nikdy nekonala. Co minulý rok začínající investory naučil a v čem ostřílené investiční matadory utvrdil, shrnuje analytik Jakub Kudýn z J&T.

Přečíst článek
Juraj Krúpa

Jméno Krúpa mi občas škodí, říká dravý slovenský investor

Juraj Krúpa v Česku zatím příliš známý není. Letos se tu ale chce třicátník ze Slovenska začít prosazovat se svým investičním fondem. A dle svých slov investuje jinak, než jeho kontroverzní strýc Pavol.

Přečíst článek
Čínské akcie prudce zpevnily

Čínské akcie letí vzhůru. Optimismus jim dodaly i sliby tamní vlády o chystané pomoci

Čínské akcie výrazně zpevnily, hlavní index nejvíce od konce roku 2022, index akcií menších firem pak nejvíce od globální finanční krize z roku 2008. Mezi obchodníky se spekuluje, že vláda se chystá akciovému trhu pomoct a že plány mají podporu prezidenta Si Ťin-pchinga. Informuje o tom agentura Bloomberg.

Přečíst článek
Český premiér Petr Fiala

Lukáš Kovanda: Vláda chystá další ránu pro kapitálový trh - povinné zastoupení žen

Současná údajně středopravá vláda se chystá zasadit další ránu českému kapitálovému trhu. Již se jí podařilo ochromit důvěru investorů v něj kurzotvornými výroky pronášenými nahodile a zmateně, zjevně bez znalosti věci a vůbec bez koncepce, případně jako v banánové republice v prostředí ducha venkovské hospody.

Přečíst článek
Šéf společnosti Meta Mark Zuckerberg

Balík pro Zuckerberga. Jeho Meta mu z dividendy přihraje stovky milionů dolarů ročně

Dobré čtvrtletí americké internetové společnosti Meta, která v něm ztrojnásobila čistý zisk na více než 14 miliard dolarů (zhruba 320 miliard korun), se projeví i na odměnách pro akcionáře. A na pořádný balík peněz se může těšit šéf společnosti Mark Zuckerberg.

Přečíst článek
Italská premiérka Giorgia Meloniová

Jak na dluh? Češi škrtají, Italové žádají občany, aby skupovali dluhopisy

Se zajímavou prosbou předstoupila před občany italská premiérka Giorgia Meloniová. Žádá, aby zejména zástupci střední třídy nakoupili italské dluhopisy. Dosavadní korporátní držitelé italského dluhu se totiž cenných papírů zbavují. Na rozdíl od českého boje s dluhem, který se nese na vlně škrtů, ten italský podle Bloombergu povede k masivnímu nárůstu zadlužení země v dalších dekádách.

Přečíst článek
Čínský prezident Si Ťin-pching

Týden tradera: Číňané oživují ekonomiku a Němci jsou zklamaní

Týden se nesl ve znamení posouvání historických maxim u amerických indexů, kdy americký hlavní index S&P 500 vystoupal na dohled hladiny 4900 bodů. S tím, že technologický Nasdaq je pod tlakem růstu cen akcií polovodičů, jeho posilování je tak ještě podstatně agresivnější. Oproti tomu se dalších poklesů i přes významnou snahu čínské vlády nevyvarovaly tamní akcie, problémy čínské ekonomiky totiž dál nabírají na obrátkách.

Přečíst článek
Hongkong nevzkvétá, vzdělaní obyvatelé odcházejí

Hongkong nevzkvétá. Atmosférou připomíná předlistopadové poměry v Československu

Kdysi královský klenot britského impéria skomírá. Hongkongské akcie se obchodují na úrovních roku 1997. Vzdělaní obyvatelé odházejí a nahrazují je Číňané z pevniny, kteří nesdílejí stejné hodnoty.

Přečíst článek
Nové ETF na spotový bitcoin přitáhly v prvních dnech téměř dvě miliardy dolarů

Velký zájem investorů. Nové ETF na spotový bitcoin přitáhly již téměř dvě miliardy dolarů

Nové fondy na spotové bitcoiny obchodované na burze (ETF) přitáhly v prvních třech dnech obchodování 1,9 miliardy dolarů (43,4 miliardy korun). I přes velký zájem investorů ale za nejodvážnějšími odhady zaostaly. Podle agentury Reuters není jasné, zda budou schopny udržet tempo přílivu investic v následujících týdnech. Lví podíl prostředků získaly fondy gigantů BlackRock a Fidelity.

Přečíst článek
Reklama

News box

Investiční fond RedBird IMI, za kterým stojí mimo jiné emirát Abú Zabí, se chystá 🛑 stáhnout svou nabídku na převzetí britských novin The Daily Telegraph a časopisu The Spectator. Informoval o tom dnes list Financial Times (FT) s odvoláním na zdroje obeznámené se situací. Fond se k tomuto kroku podle zdrojů rozhodl po měsících jednání s britskou vládou, učinit by ho mohl již příští týden.
Díky hořkým zkušenostem, které mají země ze středu a východu Evropy se Sovětským svazem, se Evropská unie naučila hodně o vzorcích chování Kremlu i ruského prezidenta 👴 Vladimira Putina a stala se tak ostražitější. V rozhovoru ke 20. výročí dosud největšího rozšíření Evropské unie to uvedla předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová.
Pražská burza druhý týden v řadě oslabila. V uplynulém týdnu 📉 klesl index PX o 0,5 procenta na 1543,4 bodu. Nejvíce rostly akcie bankovní skupiny Erste, největší oslabení zaznamenala opět Pilulka. Vyplývá to z internetových stránek burzy. V předchozím týdnu index PX ztratil 0,6 procenta.
Kyjevská správa oznámila urgentní evakuaci dvou nemocnic v metropoli kvůli obavám z možných ruských 🚀 úderů na tato zdravotnická zařízení. Informovala o tom dnes ukrajinská média. Jedno z evakuovaných zařízení je podle úřadu dětská nemocnice.
Poslanec Alternativy pro Německo (AfD) 👨 Petr Bystroň v kauze možných úplatků od proruské sítě řekl v pondělí vedení strany, že dostával malé balíčky a že žádné peníze nepřijímal. Dnes o tom informoval magazín Der Spiegel.
Je naivní se domnívat, že pokud by Rusko zvítězilo na Ukrajině, jeho tanky se na našich hranicích 🛑 zastaví. Český ministr zahraničí Jan Lipavský to řekl v projevu na univerzitě Ludovika v Budapešti, kde dopoledne jednal se svým maďarským protějškem Péterem Szijjártóem.
Bývalý rumunský prezident Ion Iliescu, který se stal hlavou státu po pádu Ceaušescova režimu na konci roku 1989, byl 👨‍⚖️ obviněn ze zločinů proti lidskosti. Stalo se tak v souvislosti s vyšetřováním potlačení protestů z června 1990, kdy zemřeli nejméně čtyři lidé, napsala agentura AFP. Obviněni byli i tehdejší premiér Petre Roman a šéf tajné služby Virgil Magureanu.
ČEZ postaví v Dětmarovicích na Karvinsku nízkoemisní 🏭 teplárnu za dvě miliardy korun. Jejími hlavními zdroji budou biomasová kotelna o výkonu osm megawattů a dvě kogenerační jednotky o celkovém výkonu 20 megawattů. Hotova má být v roce 2026. Novinářům to v Dětmarovicích řekli zástupci skupiny ČEZ. 
Francie a Německo dnes podepsaly memorandum o 🤝 společném vývoji a výrobě tanku budoucnosti, který má nahradit současné válečné stroje obou zemí. Miistři zahraničí Sébastien Lecornu a Boris Pistorius to během schůzky v Paříži označili za významný milník, od něhož však k hotovému tanku zbývá podle nich ještě dlouhá cesta, informovaly tiskové agentury.
Soud na ruském Dálném východě odsoudil podnikatele 👨 Olega Kana, známého jako krabí král, k 17letému vězení za objednání vraždy konkurenta. Informovala o tom list Kommersant, podle kterého byl Kan souzen v nepřítomnosti. Před ruskou spravedlností se skrývá na neznámém místě v cizině, přičemž kolují zvěsti, že zemřel v Británii.
Reklama
Reklama
Doporučujeme