Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Německo - informace o tématu

ilustrační foto

Česko letos na elektřinu spaluje výrazně méně uhlí, objem exportu ale klesá

Na výrobu elektřiny se letos v České republice, stejně jako v celé Evropě, spálilo výrazně méně uhlí než loni. Důvodem je pokles spotřeby elektřiny a také návrat k většímu využití zemního plynu. Vyplývá to z analýzy poradenské společnosti EGÚ Brno. Meziročně se podle ní v ČR snížila produkce elektřiny o pětinu, což odpovídá pěti terawatthodinám (TWh). Nejvíc elektřiny se za prvních devět měsíců v EU vyrobilo z jádra, následoval plyn a uhlí. Česko zůstalo vývozcem elektřiny, jeho podíl se však postupně snižuje.

Přečíst článek
Lukáš Kovanda: Německá vláda čelí ostré kritice, že dělá „poslíčka“ Rusku. Plyn ze Sibiře totiž Scholzův kabinet plánuje vézt do Indie

Lukáš Kovanda: Německá vláda plánuje vozit plyn ze Sibiře do Indie. Čelí ostré kritice, že dělá „poslíčka“ Rusku

Německá vláda kancléře Olafa Scholze čelí zostřené kritice kvůli svému zamýšlenému obchodování s ruským zkapalněným plynem. I když v obchodech s ním figuruje jen jako prostředník a tedy jako svého druhu „poslíček“, míní hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda.

Přečíst článek
Tradiční Oktoberfest čelí kulturní válce. Ne kvůli pivu, ale biokuřatům

Tradiční Oktoberfest čelí kulturní válce. Ne kvůli pivu, ale biokuřatům a udržitelnosti

Po 213 letech existence čelí chvalně a někdy i nechvalně proslulý pivní festival Oktoberfest v Mnichově kulturní válce. Důvodem není ale množství, kvalita či cena piva, ale snaha prosadit do jeho podoby prvky udržitelnosti, jako je například prodej biokuřat, což vyvolává protesty tradicionalistů, napsal deník The Wall Street Journal.

Přečíst článek
Klimatičtí aktivisté 17. září 2023 poničili červenou barvou Braniborskou bránu, symbol Berlína.

A zase ti aktivisté. Braniborská brána se zbarvila do červena

Další obětí aktivistů ze skupiny Letzte Generation se stal symbol Berlína, Braniborská brána. V minulosti se snažili poškodit i Rafaelův obraz Sixtinské madony v Drážďanech či dílo Gustava Klimta Smrt a život, které je vystaveno ve Vídni.

Přečíst článek
Kancléř Scholz hovoří na Mnichovské bezpečnostní konferenci.

Německu i Česku hrozí deindustrializace. Se Scholzem není spokojeno 80 procent Němců

O Německu se už opět, po letech, hovoří jako o „nemocném muži Evropy“. V ekonomických problémech je ale celý starý kontinent. Bezprostředně jej ničí zejména důsledky války na Ukrajině, včetně energetické drahoty, které výrazně snižují globální konkurenceschopnost nejen německých firem a podniků. Má to zásadní dopad už i na náladu Němců. Hned 79 procent z nich není s vládou kancléře Scholze spokojeno, vyplývá z aktuálního průzkumu ARD. Už jsou alergičtí na výraz „energetická přeměna“ a Scholzovi spolustraníci kancléři doporučují se jeho užití na veřejnost zcela vystříhat.

Přečíst článek
Začíná pivní slavnost Oktoberfest

FOTOGALERIE: Tuplákem na Oktoberfestu za 369 korun to jen začíná. Za talíř ředkviček už dáte tisíce

Milovníky piva čeká v následujících dnech jedna z nejslavnějších akcí svého druhu. V Mnichově startuje tradiční - v pořadí již 188. ročník - pivní festival Oktoberfest. Akce, která letos potrvá do 3. října, přiláká každoročně miliony návštěvníků. Ti se letos budou muset smířit mimo jiné i s tím, že ta nejzásadnější komodita, tedy pivo, zdražila. Tuplák vyjde až na 369 korun.

Přečíst článek
Výroba v automobilce Volkswagen

Němci pod tlakem. Tamní výrobu automobilů ohrožuje Čína

Dovoz čínských automobilů a automobilových součástek do Německa v první polovině roku vzrostl o 75 procent, i když celkový dovoz z Číny klesl. Vývoz aut a dílů z Německa do Číny se pak snížil o 21 procent, uvedl německý ekonomický institut IW. Údaje ukazují, že největší evropské centrum výroby aut se dostává pod stále větší tlak. Z širšího pohledu se pak auta podle IW stále více stávají asijským produktem.

Přečíst článek
Česko na ropných námluvách v Německu. Jedná o akvizici v rafinerii.

Česko na ropných námluvách v Německu. Jedná o akvizici v rafinerii

Česko již několik měsíců jedná se společností Shell Deutschland o koupi podílu v ropné rafinerii MiRO v německém Karlsruhe. S odvoláním na čtyři nezávislé zdroje ze státní správy a energetiky to dnes uvedl web iRozhlas.cz. Ministři financí a hospodářství nechtěli informace o jednání komentovat.

Přečíst článek
Britský ropný gigant BP chce v Německu investovat až deset miliard eur

Ropný gigant BP investuje v Německu deset miliard eur do nabíjení elektromobilů a obnovitelných zdrojů

Britský ropný gigant BP hodlá v Německu do konce desetiletí investovat až deset miliard eur (zhruba 246 miliard korun) do nízkouhlíkových paliv, obnovitelných zdrojů energie a nabíjení elektromobilů. Chce konkurovat místním firmám, vzhledem k tomu, že soutěž v oblasti energetické transformace největší evropské ekonomiky se vyostřuje.

Přečíst článek
Projekt Technické univerzity Mnichov a jejího superrychlého dopravního prostředku TUM Hyperloop na autosalonu v Mnichově v září 2023.

Hyperloopy už měly vozit lidi rychlostí letadel, snil Musk a další. Možná za dalších deset let

Když před deseti lety přišel miliardář a vizionář Elon Musk s vizí veřejné dopravy v podobě hyperloopů jezdících rychlostí přes 700 kilometrů v hodině, snil on i další o tom, že už v současnosti budou v provozu. Nestalo se. Technologický sen ale stále žije, jak ukázala Technická univerzita v Mnichově na před pár dny skončeném mezinárodním automobilovém veletrhu IAA, která zároveň na konci července spustila první testovací dráhu pro svůj projekt TUM Hyperloop.

Přečíst článek
Birkenstock tento týden zveřejní plán vstupu na burzu

Birkenstock tento týden zveřejní plán vstupu na newyorskou burzu

Německý výrobce sandálů Birkenstock tento týden zveřejní plán vstupu na burzu. Měl by tak učinit prostřednictvím registrace u americké Komise pro cenné papíry a burzy (SEC). S odkazem na své zdroje z finančních kruhů to napsal deník Handelsblatt, od něhož zprávu převzala další německá média. .

Přečíst článek
Reklama

News box

Česko loni vydalo na obranu 1,37 procenta HDP, řekla v České televizi ministryně Černochová (ODS). Výdaje tak dosáhly zhruba 101 miliard korun, méně než se čekalo.

Ruský prezident Putin navrhl jmenovat Andreje Bělousova ministrem obrany místo Sergeje Šojgua. Podle agentury TASS to oznámila Rada federace.

Čínské firmy uspěly v dalších tendrech na průzkum🛢️🛢️🛢️ ropných a plynových polí v Iráku. Oznámil to irácký ministr ropného průmyslu Hajan Abdal Ghaní. Irák licence na průzkum uděluje ve více fázích, v neděli proběhlo druhé kolo, informovala agentura Reuters. Čínská energetická firma Sinopec bude rozvíjet více ropných polí.
Dárci v neděli na mezinárodní humanitární konferenci v Kuvajtu přislíbili více než 2️⃣miliardy dolarů na pomoc Pásmu Gazy, které zpustošila už více než sedm měsíců trvající válka mezi Izraelem a palestinským radikálním hnutím Hamás. Izrael mezitím oznámil, že otevírá nový přechod s Pásmem Gazy, přes který bude na palestinské území proudit humanitární pomoc.
Severní pohraniční část ukrajinské Charkovské oblasti je prakticky pod nepřetržitou palbou, čelí ruské ofenzivě. Na platformě Telegram to uvedl šéf oblastní správy Oleh Syněhubov, podle něhož v oblasti dnes také zemřeli dva civilisté. Úřady podle něj z této pohraniční oblasti evakuovaly přes 4000 lidí, ale na 500 jich tam zůstává.
Nově zvolená 👩👩👩prezidentka Severní Makedonie Gordana Siljanovská-Davkovová u slavnostní přísahy odmítla vyslovit nový oficiální název své země a místo toho řekla jen Makedonie. Informovala o tom agentura AFP. Tato balkánská země vedla mnoho let spor se sousedním Řeckem o název Makedonie, obě země se nakonec dohodly na kompromisním řešení, v jehož důsledku se země v roce 2019 přejmenovala na Severní Makedonii. Atény pak díky tomu umožnily její vstup do NATO.

Na střední školu se dostalo v 1. kole ✏️✏️✏️přijímacího řízení přes 90 pct dětí, řekl Radiožurnálu šéf Cermatu. Oficiální výsledky se žáci dozví ve středu.

Vyškovské strojírně Fritzmeier se v hospodářském roce končícím loni v červnu 📈📈​​​​​​​📈​​​​​​​zvýšily tržby o 9️⃣procent na 2,1 miliardy korun, společnost ale zakončila hospodaření se ztrátou 9,2 milionu korun. Vyplývá to z výroční zprávy zveřejněné ve Sbírce listin.
Tuzemské cestovní kanceláře vyhlížejí úspěšnou 🌴🌴🌴letní sezonu. Aktuálně jsou prodeje v některých z nich vyšší než loni i v roce 2019 před koronavirovou pandemií. Tvrdí to místopředseda Asociace cestovních kanceláří ČR Jan Papež. Při výběru letní dovolené jsou podle něj Češi velmi konzervativní, a tak i letos mezi nejžádanější destinace patří Chorvatsko, Řecko, Španělsko, Bulharsko, Egypt či Itálie. 

Pěstitelům bez pojištění proti mrazům bude stát kompenzace krátit o 50 procent. V pořadu televize Nova Za pět minut dvanáct to řekl ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL). Zároveň odmítl kritiku europoslance Martina Hlaváčka (ANO), že by vláda nedostatečně podporovala pojištění zemědělců. Ministr zopakoval, že požádal Evropskou komisi o 100 milionů eur, ale neočekává, že získá celou částku.

Reklama
Reklama
Doporučujeme