Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Německo - informace o tématu

Protest německých farmářů uzavřel hraniční přechody s Českem

Protest německých farmářů uzavřel hraniční přechody s Českem

Hraniční přechody Boží Dar na Karlovarsku, Vejprty na Chomutovsku i Strážný v jižních Čechách byly kvůli protestům německých farmářů od rána uzavřeny. Němečtí zemědělci protestují proti škrtům v rezortu po celé zemi.

Přečíst článek
Vánoční trhy ve Zhořelci

Fotoreportáž: Vánoční trhy v bývalé NDR lákají tisíce Čechů. Svařák je samozřejmost, překvapil trdelník

Přečíst článek
Německá ekonomika příští rok poroste proti očekávání výrazně pomaleji

Německá ekonomika se dál plácá. Příští rok navíc poroste výrazně pomaleji, než se očekávalo

Německá ekonomika poroste v nadcházejícím roce výrazně pomaleji, než se očekávalo. Hospodářský institut Ifo počítá s meziročním zvýšením hrubého domácího produktu (HDP) o 0,9 procenta, ještě v září přitom vycházel z růstu o 1,4 procenta.

Přečíst článek

Němci řeší rozpočtovou krizi. Hraje se o klimatický program a transformaci průmyslu

Poté, co ústavní soud shodil návrh rozpočtu Scholzova kabinetu, musí ministři „najít“ 17 miliard eur. Jinak z velkého plánu na ekologickou transformaci průmyslu moc nezůstane.

Přečíst článek
dolar

Týden tradera: Na trzích zavládl klid, vodu čeřili hlavně OPEC+, Němci a Shein

Klidnější vánoční sezona je za rohem a je to znát i na trzích. Událostí týdne bylo bezesporu zasedání členů kartelu OPEC+, to mělo rozhodnout o nastavení těžebních limitů ropy pro rok 2024. Tématem na trzích bylo rovněž Německo, které se dostalo do významné rozpočtové krize. Hlavní americký index S&P 500 se pohyboval opět v rozpětí 4500 až 4600 bodů.

Přečíst článek
Továrna VW v německém Cvikově

Německý autoland ještě není z nejhoršího venku. Doplácí na to i české podniky

Nálada v německém automobilovém průmyslu, který je nejdůležitějším průmyslovým odvětvím v zemi, se v listopadu dál zhoršila. Ukázal to dnes průzkum hospodářského institutu Ifo.

Přečíst článek
Bývalý guvernér Národné banky Slovenska Ivan Šramko v pořadu Svět financí na CNN Prima NEWS
video

Ivan Šramko: Problémy Evropy jsou hlavně problémy Německa

Zkušený bankéř, bývalý guvernér Národné banky Slovenska a člen správní rady Trinity Bank Ivan Šramko vidí jako největší problém současné evropské ekonomiky potíže německého hospodářství. „Německá ekonomika je v recesi, a to je hlavní důvod, proč se Evropa nedokáže srovnat s konkurencí zejména USA. „Věřím, že se Německo vzkřísí, ale podle prognóz to bude trvat mnoho let,“ dodal Šramko v pořadu Svět financí s Trinity Bank na CNN Prima NEWS.

Přečíst článek
Větrné elektrárny (ilustrační foto)

Německo ukončí regulaci cen energií. Brzda už není potřeba, uvedl Scholz

Německo kvůli rozpočtové krizi předčasně ukončí regulaci cen elektřiny, plynu a dálkového tepla, které původně plánovalo dotovat do března 2024. Kancléř Olaf Scholz ve Spolkovém sněmu prohlásil, že takzvaná brzda na ceny energií už není potřeba.

Přečíst článek
Lausitz Energie Verwaltungs

Východoněmecký gigant ovládaný Křetínského EPH kupuje energetickou firmu FVE Holding

Německá společnost Lausitz Energie Verwaltungs, kde nadpoloviční většinu vlastní Energetický a průmyslový holding (EPH) Daniela Křetínského a zbylou část skupina PPF Investments, kupuje od skupiny J&T energetickou firmu FVE Holding. Transakci nyní posuzuje Úřad pro ochranu hospodářské soutěže.

Přečíst článek
ČR získala kapacitu v budovaném pevninském terminálu na LNG v Německu

Česko získalo kapacitu v pevninském terminálu na LNG v Německu, pokryje čtvrtinu spotřeby

Česká republika ve spolupráci s energetickou skupinou ČEZ získala kapacitu v budovaném pevninském terminálu na zkapalněný zemní plyn (LNG) v Německu. V terminálu Stade nedaleko Hamburku bude mít od roku 2027 k dispozici dvě miliardy metrů krychlových plynu ročně, což je více než čtvrtina současné tuzemské spotřeby. Firma podepsala s provozovatelem smlouvu na 15 let s možností prodloužení, uvedl premiér Petr Fiala (ODS). V současnosti má Česko do roku 2027 pronajatou část terminálu na LNG v Nizozemsku, kde má k dispozici asi tři miliardy metrů krychlových plynu ročně.

Přečíst článek
Nebezpečný RoundUp na hubení plevele. Skupina Bayer má pacientům s rakovinou vyplatit miliardu a půl

Nebezpečný RoundUp na hubení plevele. Skupina Bayer má pacientům s rakovinou vyplatit miliardové odškodné

Německá skupina Bayer má podle soudu v americkém státě Missouri vyplatit odškodnění ve výši 1,56 miliardy dolarů, v přepočtu zhruba 35 miliard korun, za zdravotní problémy, které vznikly v souvislosti s používáním přípravku RoundUp. Soud vyhověl požadavku několika žalobců, proti rozsudku se firma může odvolat.

Přečíst článek
Společnost Siemens Energy využije záchranný plán v hodnotě 15 miliard eur

Německá vláda přispěchá na pomoc firmě Siemens Energy. Vyzbrojí ji 15 miliardami eur

Německá energetická skupina Siemens Energy, která se ocitla v problémech, využije záchranný plán v hodnotě 15 miliard eur (bezmála 367 miliard korun).

Přečíst článek
Reklama

News box

Ministerstvo zdravotnictví dokončilo strategický dokument dalšího ⏫⏫⏫rozvoje českého zdravotnictví, který ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) přislíbil předložit loni v prosinci. V pořadu České televize Otázky Václava Moravce řekl, že v úterý materiál, který má deset kapitol, představí prezidentovi Petru Pavlovi. Podle senátorky hnutí ANO Věry Procházkové je důležité, aby v dokumentu nebyl jen popis současné situace, ale i její řešení.
Na ministra pro vědu a výzkum má TOP 09 podle místopředsedy strany a ministra zdravotnictví Vlastimila Válka (TOP 09) 4️⃣kandidáty, tři muže a ženu. Řekl to v pořadu České televize Otázky Václava Moravce. Nejčastěji se jako o nástupci Langšádlové hovoří o poslanci TOP 09 Matějovi Ondřejovi Havlovi, který vedl gymnázium v Hradci Králové, dalším kandidátem je ekonom a bývalý rektor Slezské univerzity Pavel Tuleja, potvrdil Válek. Strana podle něj po rezignaci Heleny Langšádlové zvažovala i❌❌❌ zrušení tohoto ministerstva.
Česká společnost Schlieger, která podniká s☀️☀️☀️ fotovoltaikou a dalšími obnovitelnými zdroji energie, loni meziročně téměř čtyřnásobně navýšila obrat na 3,4 miliardy korun. Firma loni v Česku instalovala zhruba 9000 energetických systémů. Zároveň se rozšířila do zahraničí, začala podnikat i v Německu, Rakousku a na Slovensku. V expanzi chce pokračovat i letos. Zda při loňském hospodaření zaznamenala zisk, či ztrátu, firma neuvedla.
Ceny🏠🏠🏠 bytů po poklesech v loňském roce začínají opět růst. Přestože ceny v Praze jsou víceméně stabilní, v Karlových Varech a v Ostravě ceny v prvním čtvrtletí vzrostly meziročně o více než devět procent. Mírný pokles zaznamenala pouze města Jihlava a Ústí nad Labem. Maximálních cen byty dosáhly téměř výhradně v prvním polovině roku 2022 a o proti těmto hodnotám kromě několik výjimek aktuální ceny bytů zaznamenaly pokles až o 21 procent. V současnosti jsou ceny srovnatelné s úrovněmi z konce roku 2021. Vyplývá to analýzy portálu Valuo.cz.
Stát už v příštích dnech zjistí, na kolik vyjde výstavba více ☢️☢️☢️jaderných bloků v Česku. V úterý vyprší termín na podání závazných nabídek na jejich vybudování, zájem mají francouzská EDF a korejská KHNP. Obě firmy už potvrdily, že nabídky podají. Polostátní společnost ČEZ, která má tendr na starosti, následně nabídky zanalyzuje a v červnu by je měla předat vládě. Ta by pak měla rozhodnout, kdo bude vítězem tendru a zároveň kolik bloků by se v budoucnu mělo v České republice celkově postavit. První z nich by měl podle současných plánů stát do roku 2036.
Nejčastějším nástrojem ⌨️⌨️⌨️kybernetických zločinců se loni poprvé staly krádeže identity. Se selháním identifikace a autorizace bylo spojeno 30 procent loni zaznamenaných bezpečnostních incidentů ve firmách, což představuje meziroční nárůst o 71 procent. Ve zprávě X-Force Threat Intelligence Index 2024 to uvedla společnost IBM. Pro sestavení zprávy analyzoval tým IBM X-Force více než 150 miliard bezpečnostních událostí denně po celém světě. Číst více
Společnost MTS, která je největším mobilním operátorem v Rusku, zahraničním investorům nabízí, že od nich 💸💸💸koupí své akcie, ovšem se slevou kolem 69 procent. Zahraniční akcionáři by tak měli šanci dostat se alespoň ke zlomku svých peněz, které mají v Rusku už asi dva roky blokovány kvůli západním sankcím.
Reklama
Reklama
Doporučujeme