Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

čipy - informace o tématu

autonomní vozy

Česko může dát miliardy na 5G a 6G sítě, povolil Brusel

Čtrnáct zemí Evropské unie, včetně Česka a Slovenska, smí dát firmám státní subvence dohromady až za 8,1 miliardy eur, v přepočtu 191 miliard korun, z veřejných rozpočtů. Peníze mají společnostem pomoct s projekty na výzkum a vývoj mikroelektroniky a komunikačních technologií, schválila Evropská komise.

Přečíst článek
Neuralink už může testovat čipy v lidském mozku

Musk už může čipy v mozku testovat na lidech

Elon Musk může začít implantovat čipy do lidského mozku. Jeho společnost Neuralink získala k tomu svolení od americké lékové agentury.

Přečíst článek
Akcie výrobce čipů Nvidia raketově rostou

Rekordní růst na burze. Nvidia ztučněla o 200 miliard za den

Výrobce čipů a grafických karet oznámil výsledky ve středu večer a držitelé jeho akcií se od té chvíle nestačí divit. Objednávky akcií jsou natolik vysoké, že si akcie v předobchodní fázi polepšily již o 30 procent. Hodnota firmy tak poskočila o více než 200 miliard, což se doposud žádné jiné firmě na americké burze nestalo.

Přečíst článek
Čipová soběstačnost. Applied Materials chce v Silicon Valley investovat čtyři miliardy do výzkumného centra

Čipová soběstačnost. Applied Materials chce v Silicon Valley investovat čtyři miliardy do výzkumného centra

Společnost Applied Materials, která je největším světovým producentem nástrojů používaných při výrobě čipů, hodlá investovat až čtyři miliardy dolarů, tedy zhruba 88 miliard korun, do výzkumného centra v Silicon Valley v Kalifornii. Cílem investice je urychlit pokrok ve výrobě polovodičů.

Přečíst článek
Čína varovala před používáním produktů amerického výrobce čipů Micron

Odveta za kritiku zemí G7. Čína zakázala americké čipy Micron, jsou „bezpečnostní hrozbou”

Dlouhodobější boj mezi Spojenými státy a Čínou na poli čipových technologií se posunul do další fáze. Čína zakázala nákup amerických čipů Micron. To by mohlo mít negativní vliv na obory jako telekomunikace, dopravu či finance.

Přečíst článek
Land Rover, ilustrační foto

Výrobce čipů onsemi zvažuje investici dvou miliard dolarů. Česko je ve hře

Americký producent polovodičů ON Semiconductor Corporation (onsemi) zvažuje investici dvě miliardy dolarů (zhruba 44 miliard korun) do rozšíření výroby čipů z karbidu křemíku. Tyto polovodiče se využívají pro prodloužení dojezdu elektromobilů. Firma se podle agentury Reuters rozhoduje mezi Spojenými státy, Českem a Koreou.

Přečíst článek
Brusel posvětil plán americké firmy GlobalFoundries a nizozemské společnosti STMicroelectronics na stavbu další továrny na polovodiče v EU za téměř dvě stě miliard

Brusel posvětil stavbu další továrny na polovodiče v EU za téměř dvě stě miliard

Evropská komise (EK) schválila plán americké firmy GlobalFoundries a nizozemské společnosti STMicroelectronics postavit ve Francii s finanční podporou státu závod na výrobu polovodičů. Celková hodnota projektu činí 7,4 miliardy eur (173,8 miliardy korun), oznámila komise.

Přečíst článek
Propad prodejů PC poslal Intel do největší ztráty v historii firmy

Čipový gigant v potížích. Propad prodejů PC poslal Intel do největší ztráty v historii firmy

Propad prodejů osobních počítačů ve světě poslal čipového giganta Intel do největší čtvrtletní ztráty v historii firmy založené v roce 1968. A i v tomto v aktuálním čtvrtletí očekává červená čísla, neboť trh s PC by se měl vrátit na standardní úroveň až koncem roku, napsal deník The Wall Street Journal.

Přečíst článek
Německý kancléř Olaf Scholz na návštěvě čínského prezidenta Si Ťin-pchinga

Německo se připojí k USA a jde do boje s Čínou. Přestane tam vyvážet suroviny na výrobu čipů

Olaf Scholz byl osočován z příliš vřelého vztahu s Čínou. Nyní to vypadá, že Německo svůj postoj vůči druhé největší ekonomice světa přehodnotí. Podle agentury Bloomberg ji navíc zasáhne na docela citlivém místě. Scholzův kabinet zvažuje konec vývozu surovin potřebných pro výrobu polovodičů do Číny. Výrazně by to zasáhlo výrobu čipů. Akcie německé chemičky BASF kvůli tomu padají.

Přečíst článek
Čínská invaze na Tchaj-wan by zničila světový obchod a polovodičový průmysl, varuje britský ministr zahraničí James Cleverly

Čínská invaze na Tchaj-wan by zničila světový obchod a polovodičový průmysl, varuje britský ministr zahraničí

Spory o nezávislost Tchaj-wanu na Číně možná přijdou mnohým v Evropě vzdálené, ale případná čínská invaze by měla dalekosáhlé důsledky pro celý globální obchod a zničila by polovodičový průmysl, který se již několik let potýká s nedostatečnou výrobou čipů. Prohlásil to britský ministr zahraničí James Cleverly ve svém projevu o vztazích Británie s Pekingem.

Přečíst článek
Broadcom

Brusel se postavil proti obří akvizici cloudové firmy VMware americkým výrobcem čipů Broadcom

Akvizice poskytovatele cloudových služeb VMware americkým výrobcem čipů Broadcom za 61 miliard dolarů (1,36 bilionu korun) by podle Evropské komise (EK) mohlo omezit hospodářskou soutěž. EK o tom informovala v tiskové zprávě. Její předběžné stanovisko je výsledkem hloubkového šetření, které zahájila koncem minulého roku.

Přečíst článek
Reklama

News box

Provozní zisk německého výrobce luxusních vozů Porsche klesl v prvním čtvrtletí o 3️⃣0️⃣ procent na 1,28 miliardy eur (32,2 miliardy korun). Na vině byla obměna modelů a slabá poptávka v Číně. Firma to uvedla ve svém dnešním sdělení. Je to nejslabší výsledek od uvedení podniku na burzu v září 2022, napsala agentura Bloomberg.
Spojené státy nakoupí pro Ukrajinu rakety do protivzdušných baterií a další vojenské vybavení v hodnotě 6️⃣ miliard dolarů (přes 140 miliard korun), oznámil dnes americký ministr obrany Lloyd Austin. Některá americká média mluví o dosud největším balíku vojenské pomoci pro Ukrajinu. Podle webu Politico ale doručování materiálu pravděpodobně potrvá delší dobu.
Investiční fond RedBird IMI, za kterým stojí mimo jiné emirát Abú Zabí, se chystá 🛑 stáhnout svou nabídku na převzetí britských novin The Daily Telegraph a časopisu The Spectator. Informoval o tom dnes list Financial Times (FT) s odvoláním na zdroje obeznámené se situací. Fond se k tomuto kroku podle zdrojů rozhodl po měsících jednání s britskou vládou, učinit by ho mohl již příští týden.
Díky hořkým zkušenostem, které mají země ze středu a východu Evropy se Sovětským svazem, se Evropská unie naučila hodně o vzorcích chování Kremlu i ruského prezidenta 👴 Vladimira Putina a stala se tak ostražitější. V rozhovoru ke 20. výročí dosud největšího rozšíření Evropské unie to uvedla předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová.
Pražská burza druhý týden v řadě oslabila. V uplynulém týdnu 📉 klesl index PX o 0,5 procenta na 1543,4 bodu. Nejvíce rostly akcie bankovní skupiny Erste, největší oslabení zaznamenala opět Pilulka. Vyplývá to z internetových stránek burzy. V předchozím týdnu index PX ztratil 0,6 procenta.
Kyjevská správa oznámila urgentní evakuaci dvou nemocnic v metropoli kvůli obavám z možných ruských 🚀 úderů na tato zdravotnická zařízení. Informovala o tom dnes ukrajinská média. Jedno z evakuovaných zařízení je podle úřadu dětská nemocnice.
Poslanec Alternativy pro Německo (AfD) 👨 Petr Bystroň v kauze možných úplatků od proruské sítě řekl v pondělí vedení strany, že dostával malé balíčky a že žádné peníze nepřijímal. Dnes o tom informoval magazín Der Spiegel.
Je naivní se domnívat, že pokud by Rusko zvítězilo na Ukrajině, jeho tanky se na našich hranicích 🛑 zastaví. Český ministr zahraničí Jan Lipavský to řekl v projevu na univerzitě Ludovika v Budapešti, kde dopoledne jednal se svým maďarským protějškem Péterem Szijjártóem.
Bývalý rumunský prezident Ion Iliescu, který se stal hlavou státu po pádu Ceaušescova režimu na konci roku 1989, byl 👨‍⚖️ obviněn ze zločinů proti lidskosti. Stalo se tak v souvislosti s vyšetřováním potlačení protestů z června 1990, kdy zemřeli nejméně čtyři lidé, napsala agentura AFP. Obviněni byli i tehdejší premiér Petre Roman a šéf tajné služby Virgil Magureanu.
ČEZ postaví v Dětmarovicích na Karvinsku nízkoemisní 🏭 teplárnu za dvě miliardy korun. Jejími hlavními zdroji budou biomasová kotelna o výkonu osm megawattů a dvě kogenerační jednotky o celkovém výkonu 20 megawattů. Hotova má být v roce 2026. Novinářům to v Dětmarovicích řekli zástupci skupiny ČEZ. 
Reklama
Reklama
Doporučujeme