Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

čipy - informace o tématu

První náměstek ministra zahraničí Jiří Kozák

Musíme se naučit propojovat startupy s velkým byznysem, říká náměstek ministra zahraničí Kozák

Součástí vědecké diplomacie je také podpora startupů a inovativních firem. „Zatímco agentura CzechInvest je zaměřená na podporu konkrétních projektů, naším cílem je přenášet zkušenosti ze startupového prostředí v zahraničí. Získáváme know-how, jak se to kde dělá,“ řekl v rozhovoru pro Export.cz první náměstek ministra zahraničí Jiří Kozák. Nedávno se v Singapuru mimo jiné zajímal o to, jak tam efektivně propojují startupy a velký byznys.

Přečíst článek
Samsungu klesl ve třetím čtvrtletí provozní zisk o 78 procent

Jihokorejský gigant Samsung ohlásil pokles provozního zisku o 78 procent

Provozní zisk jihokorejské společnosti Samsung Electronics ve třetím čtvrtletí klesl o 78 procent oproti loňsku; na 2,4 bilionu wonů (41 miliard korun), uvedla agentura Reuters s odvoláním na předběžné výsledky hospodaření firmy. Výsledky však byly lepší, než čekali analytici, protože trh s paměťovými čipy vykazuje po výrazném poklesu první známky oživení.

Přečíst článek

OpenAI zkoumá možnosti výroby vlastních čipů pro umělou inteligenci

Americká společnost OpenAI, která vyvinula populární chatovací systém ChaGPT, zkoumá možnost výroby vlastních čipů pro umělou inteligenci (AI). Agentuře Reuters to řekly zdroje obeznámené s plány podniku. OpenAI podle nich v této souvislosti dokonce začala zvažovat převzetí některé čipové firmy.

Přečíst článek
Intel, výrobce čipů,

Intel hodlá uvést na burzu svou další divizi

Americký výrobce čipů Intel pokračuje v restrukturalizaci a chce uvést na burzu svou další divizi. Po automobilovém dodavateli Mobileye tentokrát půjde o jeho byznys s programovatelnými speciálními čipy, které se používají například v komunikační technice nebo v infrastruktuře datových center.

Přečíst článek
Washington znervózněl. Huawei má kromě Pekingu i další nečekané podporovatele - tchajwanské firmy

Washington zneklidněl. Huawei buduje utajovanou síť závodů na pokročilé čipy

Několik tchajwanských technologických firem pomáhá čínskému podniku Huawei stavět na jihu pevninské Číny utajovanou síť závodů na výrobu čipů, zjistila agentura Bloomberg. Huawei by jejím prostřednictvím mohl obcházet sankce, které na něj uvalily Spojené státy, a dále rozvíjet čínské technologické ambice. Huawei podle Bloombergu buduje dané závody pod jinými jmény, aniž by jakkoli připouštěl svoji účast.

Přečíst článek
Největší letošní úpis akcií. Čipová firma Arm byla ohodnocena na bilion a čtvrt

Největší letošní úpis akcií. Čipová firma Arm byla ohodnocena na bilion a čtvrt

Britský návrhář čipů Arm stanovil cenu pro primární nabídku akcií (IPO) v New Yorku na 51 dolarů (1160 korun) za akcii, tedy na horním konci navrhovaného rozpětí. To oceňuje celou společnost na 54,5 miliardy dolarů (1,24 bilionu korun). Primární nabídka je největší v letošním roce, uvedla agentura Reuters. S akciemi firmy se na newyorské burze začalo obchodovat dnes.

Přečíst článek
Exšéf Tescanu Jaroslav Klíma

Globální centrum mikroskopů v Brně může ještě posílit. I díky čipům, říká exšéf Tescanu

Nejvýraznější český podnikatel v oboru elektronových mikroskopů Jaroslav Klíma společně se svými společníky prodal firmu Tescan americkému fondu Carlyle. V rozhovoru pro Export.cz ale odmítá, že by to signalizovalo úpadek Brna jako významného globálního centra, v němž se vyrábí každý třetí elektronový mikroskop na světě. Role moravské metropole může naopak ještě posílit, zvláště kdyby tam tchajwanská společnost TSMC vybudovala vývojové centrum pro polovodičové čipy. Česko její čipovou fabriku nezíská, ale ve hře je toho pořád hodně.

Přečíst článek
Výroba Škoda Fabia v mladoboleslavském závodu

Kvasiny stojí. Škodě Auto chybí díly od slovinského dodavatele

Automobilka Škoda Auto ode dneška pozastaví nejméně na týden výrobu v závodě v Kvasinách na Rychnovsku a nevyloučila ani částečné omezení výroby v Mladé Boleslavi. Důvodem je výpadek dodavatele ve Slovinsku, jehož výrobu zničily záplavy. Podle mluvčí automobilky Ivany Povolné slovinská firma dodává Škodě komponenty pro spalovací motory. Výpadek postihl celý koncern Volkswagen. Jde o druhou letošní odstávku Škody Auto, výrobu omezila i koncem ledna kvůli nedostatku čipů. Výroba už téměř tři týdny stojí v kolínské automobilce Toyota, která postrádá díly od požárem zničené firmy Novares.

Přečíst článek
Intel

Intel se dere zpět na výsluní. Konkurence mu může ještě slušně zavařit

Pat Gelsinger, šéf amerického Intelu, před dvěma lety nastartoval obnovu zašlé slávy tohoto výrobce čipů. A nyní jdou vidět první výsledky. Intel se dere zpět na výsluní, konkurence mu to ale nijak neulehčuje. Cíle jsou dané a úsilí Intelu maximální, teď už se jen poprat s řadou technický problémů.

Přečíst článek
Čína chystá nový fond na podporu polovodičového průmyslu

Čína pošle na podporu domácího polovodičového průmyslu obří balík peněz

Čína se chystá vytvořit nový investiční fond, který by měl shromáždit 300 miliard jüanů (zhruba 920 miliard korun) na podporu domácího polovodičového průmyslu. Peking tak stupňuje své úsilí dohnat v tomto odvětví Spojené státy a další konkurenty.

Přečíst článek
Výrobce mikročipů Arm míří na burzu

Je to oficiální. Výrobce čipů Arm jde na burzu, doufá v ocenění až 70 miliard dolarů

Britský vývojář čipů Arm, který spadá pod japonskou firmu Softbank a jehož technologie se nacházejí prakticky ve všech chytrých telefonech, oficiálně požádal o vstup na burzu ve Spojených státech. Firma k tomu v pondělí zveřejnila burzovní prospekt. Bližší informace o objemu a ceně akcií, které se budou obchodovat na trhu Nasdaq, ale podnik neuvedl. Očekává se, že to bude letos největší primární veřejná nabídka akcií (IPO).

Přečíst článek
Reklama

News box

Provozní zisk německého výrobce luxusních vozů Porsche klesl v prvním čtvrtletí o 3️⃣0️⃣ procent na 1,28 miliardy eur (32,2 miliardy korun). Na vině byla obměna modelů a slabá poptávka v Číně. Firma to uvedla ve svém dnešním sdělení. Je to nejslabší výsledek od uvedení podniku na burzu v září 2022, napsala agentura Bloomberg.
Spojené státy nakoupí pro Ukrajinu rakety do protivzdušných baterií a další vojenské vybavení v hodnotě 6️⃣ miliard dolarů (přes 140 miliard korun), oznámil dnes americký ministr obrany Lloyd Austin. Některá americká média mluví o dosud největším balíku vojenské pomoci pro Ukrajinu. Podle webu Politico ale doručování materiálu pravděpodobně potrvá delší dobu.
Investiční fond RedBird IMI, za kterým stojí mimo jiné emirát Abú Zabí, se chystá 🛑 stáhnout svou nabídku na převzetí britských novin The Daily Telegraph a časopisu The Spectator. Informoval o tom dnes list Financial Times (FT) s odvoláním na zdroje obeznámené se situací. Fond se k tomuto kroku podle zdrojů rozhodl po měsících jednání s britskou vládou, učinit by ho mohl již příští týden.
Díky hořkým zkušenostem, které mají země ze středu a východu Evropy se Sovětským svazem, se Evropská unie naučila hodně o vzorcích chování Kremlu i ruského prezidenta 👴 Vladimira Putina a stala se tak ostražitější. V rozhovoru ke 20. výročí dosud největšího rozšíření Evropské unie to uvedla předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová.
Pražská burza druhý týden v řadě oslabila. V uplynulém týdnu 📉 klesl index PX o 0,5 procenta na 1543,4 bodu. Nejvíce rostly akcie bankovní skupiny Erste, největší oslabení zaznamenala opět Pilulka. Vyplývá to z internetových stránek burzy. V předchozím týdnu index PX ztratil 0,6 procenta.
Kyjevská správa oznámila urgentní evakuaci dvou nemocnic v metropoli kvůli obavám z možných ruských 🚀 úderů na tato zdravotnická zařízení. Informovala o tom dnes ukrajinská média. Jedno z evakuovaných zařízení je podle úřadu dětská nemocnice.
Poslanec Alternativy pro Německo (AfD) 👨 Petr Bystroň v kauze možných úplatků od proruské sítě řekl v pondělí vedení strany, že dostával malé balíčky a že žádné peníze nepřijímal. Dnes o tom informoval magazín Der Spiegel.
Je naivní se domnívat, že pokud by Rusko zvítězilo na Ukrajině, jeho tanky se na našich hranicích 🛑 zastaví. Český ministr zahraničí Jan Lipavský to řekl v projevu na univerzitě Ludovika v Budapešti, kde dopoledne jednal se svým maďarským protějškem Péterem Szijjártóem.
Bývalý rumunský prezident Ion Iliescu, který se stal hlavou státu po pádu Ceaušescova režimu na konci roku 1989, byl 👨‍⚖️ obviněn ze zločinů proti lidskosti. Stalo se tak v souvislosti s vyšetřováním potlačení protestů z června 1990, kdy zemřeli nejméně čtyři lidé, napsala agentura AFP. Obviněni byli i tehdejší premiér Petre Roman a šéf tajné služby Virgil Magureanu.
ČEZ postaví v Dětmarovicích na Karvinsku nízkoemisní 🏭 teplárnu za dvě miliardy korun. Jejími hlavními zdroji budou biomasová kotelna o výkonu osm megawattů a dvě kogenerační jednotky o celkovém výkonu 20 megawattů. Hotova má být v roce 2026. Novinářům to v Dětmarovicích řekli zástupci skupiny ČEZ. 
Reklama
Reklama
Doporučujeme