Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

čipy - informace o tématu

čipy

Stíny nad autoprůmyslem. Problém s čipy potrvá ještě další dva roky

Automobilový průmysl se bude s omezováním výroby v důsledku nedostatku čipů potýkat přinejmenším do roku 2024. Předpovídá to podle agentury DPA studie poradenské společnosti Alix Partners. Studie upozorňuje, že poptávka po čipech pro automobily s rozvojem digitalizace a elektrifikace roste, zatímco dodavatelé čipů se kvůli hrozbě hospodářské recese a stoupajícím úrokovým sazbám zdráhají investovat do nových výrobních kapacit.

Přečíst článek
Škoda Enyaq IV

Škoda Auto prodala o skoro 30 procent méně aut. Je na tom nejhůř ze skupiny VW

Automobilka Škoda Auto v období od ledna do července prodala 421 800 vozů, meziročně o 28,5 procenta méně. To představuje nejvýraznější pokles ze všech automobilových značek koncernu Volkswagen.

Přečíst článek
Komponenty, ilustrační foto

Micron postaví v USA továrny na čipy za bilion. I díky Bidenovi

Americký výrobce paměťových čipů Micron investuje do roku 2030 v USA 40 miliard dolarů (959 miliard korun) do výstavby závodů na výrobu polovodičů. Využije k tomu vládní dotace a úvěry.

Přečíst článek
Americký prezident Joe Biden podepisuje plán investic pro obnovu výroby čipů v USA

Biden vrátí výrobu čipů do USA. Masivní podpora high-tech sektoru už je na cestě

Americký prezident dokončil schválení plánu, který má investicemi desítek miliard dolarů oživit výrobu čipů ve Spojených státech a mimo jiné tak zvýšit jejich konkurenceschopnost vůči Číně na poli nových technologií. Návrh prošel Kongresem na konci července, když jej kromě Bidenových demokratů podpořili také mnozí republikáni.

Přečíst článek
Intel, výrobce čipů,

Intel je v Itálii blízko dohodě o stavbě továrny na čipy za miliardy dolarů

Itálie se blíží uzavření dohody se společností Intel v počáteční hodnotě pět miliard dolarů (asi 121 miliard korun) na vybudování pokročilého závodu na výrobu a montáž polovodičů. Uvedla to agentura Reuters s odkazem na svém dva zdroje informované o jednáních.

Přečíst článek
Toyota Yaris a Aygo se vyrábí v Kolíně

Odstávky výroby kvůli nedostatku čipů stlačily zisk Toyoty o dvě pětiny

Japonské automobilce Toyota Motor Corp. klesl ve finančním prvním čtvrtletí provozní zisk o 42 procent na 578,66 miliardy jenů (104,7 miliard korun). Mohly za to problémy v dodavatelském řetězci a růst nákladů. Vyplývá to z prohlášení společnosti.

Přečíst článek
Prodej aut spadl o více než 14 procent. Naposledy byl níže před osmi lety

Prodej aut spadl o více než 14 procent. Naposledy byl níže před osmi lety

Zejména nedostatek dílů tlačí produkci a prodej aut dolů. Snížení výroby ohlásila většina výrobců a za letošních prvních sedm měsíců tak prodeje meziročně spadly o 14,3 procenta na 112 364 vozů. Jde o nejnižší číslo za toto období od roku 2014. Oznámil to Svaz dovozců automobilů (SDA).

Přečíst článek
Klaus Zellmer, generální ředitel Škoda auto

Nový šéf Škody Auto: Zasadím se o zkrácení čekací doby na novou škodovku

Klaus Zellmer, nový generální ředitel automobilky Škoda Auto, při svém dnešním nástupu do funkce označil za svůj hlavní cíl nechat za sebou problémy s dodávkami a s nedostatkem polovodičů. Také chce za své působení zkrátit klientům čekací dobu na nové auto.

Přečíst článek
Elon Musk

Musk: Továrny Tesly v Austinu i u Berlína jsou jen dvě velké černé díry na peníze

Dvě továrny Tesly na dvou kontinentech letos s velkou pompou spustily provoz, vzduchem létaly konfety a zářivé úsměvy Elona Muska nebraly konce. A střih. Pár měsíců poté šéf automobilky a nejbohatší člověk planety o fabrikách v Austinu a u Berlína prohlašuje, že jsou jen gigantickými kamny na spalování peněz. Důvod? Závody kvůli výpadku dodávek komponentů téměř nevyrábějí, píše CNBC.

Přečíst článek
Huawei (ilustrační foto)

Americké sankce podnítily rozmach výroby čipů v Číně. A Peking to štědře podporuje

Sektor výroby mikročipů roste v Číně rychleji než kdekoliv jinde na světě. Přispěly k tomu sankce, které Spojené státy uvalily na místní technologické giganty, od firmy Huawei Technologies až po firmu Hikvision, které zvýšily zájem o domácí výrobky. Podle údajů agentury Bloomberg pochází 19 z 20 nejrychleji rostoucích firem čipového průmyslu za poslední čtyři čtvrtletí z Číny. Loni jich bylo osm.

Přečíst článek
Výroba automobilů

Krize v autoprůmyslu se zmírňuje. Čipů přibývá, ale výrobci ještě nemají vyhráno

Krize v autoprůmyslu, kterou způsobil dlouhodobý nedostatek čipů, zmírňuje. Firmy jako Mercedes Benz, Daimler Truck a BMW mají momentálně dostatek high-tech komponentů, které jim umožňují vyrábět na maximální kapacitu. Výrobci ale ještě nemají vyhráno, uvedla agentura Bloomberg.

Přečíst článek
Reklama

News box

Estonci budou mít možnost odevzdat svůj hlas ve volbách i za pomoci 📱 mobilního telefonu. Příslušnou změnu zákonů dnes podle agentury DPA schválil tamní parlament. Už dříve mohli obyvatelé 1,3milionové pobaltské země volit přes počítač.
Pražská burza dnes stejně jako v pondělí 📈 vzrostla. Index PX se zvýšil o 1,23 procenta na 1548,65 bodu. Víc než dvě procenta přidaly akcie energetické společnosti ČEZ, rostly také cenné papíry bank. Vyplývá to z internetových stránek burzy. Česká koruna dnes k euru i dolaru zakončila téměř beze změny.
Česká koruna dnes oproti pondělnímu závěru 📈 posílila k euru i dolaru shodně o haléř. K euru skončila na úrovni 25,01 koruny za euro a k dolaru na 23,20 koruny za dolar. Vyplývá to z informací uvedených k 17:00 na serveru Patria Online.
Rusko zvažuje, že  zruší zákaz vývozu benzinu. Uvádějí to zdroje agentury Reuters z řad ruských úředníků a vládní činitelé. Krok umožňuje fakt, že se rafinerie vracejí do normálního provozu a že zásoby pohonných hmot rostou. Rusko zavedlo částečný zákaz vývozu benzinu na šest měsíců od 1. března. 
Rusko letos v bývalé továrně japonské 🚗 automobilky Toyota Motor v Petrohradu zahájí výrobu luxusních vozů značky Aurus, které používá ruský prezident Vladimir Putin. Uvedl to dnes podle agentury TASS prozatímní ruský vicepremiér Denis Manturov.
V departementu Drôme na jihu Francie četnictvo objevilo a zadrželo dodávku více než milionu tablet extáze. Zásilka drog o celkové hmotnosti 5️⃣4️⃣2️⃣ kilogramů by na černém trhu měla cenu zhruba deset milionů eur (250 milionů korun). Zadržená zásilka svým objemem odpovídá zhruba dvěma třetinám extáze zabavené ve Francii za celý rok 2022. 
Bělorusko zahájilo prověrku připravenosti své armády k nasazení 🚀 taktických jaderných zbraní, informovalo dnes podle agentury AFP ministerstvo obrany v Minsku. Bělorusko nedisponuje jaderným arzenálem, ale na jeho území během již více než dva roky trvající rusko-ukrajinské války rozmístilo své taktické jaderné zbraně Rusko. Dnešní oznámení Minsku přišlo poté, co v pondělí Moskva informovala, že takové cvičení chystá ruská armáda.
Slovenská policie dnes zaznamenala přes 1️⃣1️⃣0️⃣​​​​​​​0️⃣​​​​​​​ hrozeb pumovými útoky po celé zemi. Většina se týkala škol, další byly zaměřené na banky či prodejny elektrotechniky. Odpoledne to uvedla policie, která dříve během dne informovala, že výhrůžky dostalo přes 200 škol.
Italský výrobce sportovních vozů Ferrari v prvním čtvrtletí 📈 zvýšil čistý zisk o 19 procent na 352 milionů eur (8,2 miliardy korun). Hospodaření podpořil zejmén příznivý vývoj cen, rozmanitost nabídky aut a rovněž zájem o individuální možnosti úpravy vozů na základě přání zákazníků. 
Streamingové služby americké zábavní společnosti Walt Disney jsou poprvé v zisku. Ten ve druhém finančním čtvrtletí na provozní úrovni činil 47 milionů dolarů (1️⃣,1️⃣ miliardy korun) po ztrátě 587 milionů dolarů ve stejném období loni. Do zisku se služby Disney+ a Hulu dostaly o dvě čtvrtletí dříve, než firma plánovala. 
Reklama
Reklama
Doporučujeme