Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Statistici v novém kabátě. Úřad prošel čtvrtmiliardovou rekonstrukcí

Nová fasáda ČSÚ
D-energy
Michal Nosek

Pražská budova Českého statistického úřadu prošla rozsáhlou modernizací. Spotřeba energií se v budově sníží o třetinu. Rekonstrukci za 250 milionů korun financoval z jedné třetiny úřad, zbytek pokryla dotace z Evropské unie. Rekonstrukci provedly společnosti Marhold a D-energy. 

Reklama

Centrální budova Českého statistického úřadu má nový černobílý bezúdržbový plášť. Je kompletně nově zateplená a doplněná o technologická zařízení. Fasáda kombinuje obkladové desky s keramikou. Pro zajištění tepelně technických parametrů pláště budovy byla vyměněna všechna okna a dveře a zateplení střech

Rekonstrukce pláště a střechy vyšla zhruba na polovinu investice. Druhou spotřebovala modernizace technologického zázemí budovy. Tedy osvětlení, větrání, vytápění i chlazení. K osvětlení slouží úsporná LED svítidla. Přibyly i rekuperační vzduchotechnické jednotky, tepelná čerpadla a fotovoltaika. O plně automatický provoz nových i původních technologií se stará nový systém měření a regulace. 

Technici na budově například instalovali 422 fotovoltaických panelů. Vyrobená elektřina se spotřebuje na provoz budovy. Nových led svítidel je v budově 2900 a k udržování optimálního klimatu v kancelářích slouží tři další vzduchotechnické jednotky. Celý systém se navíc dá díky komplexní výměně systému měření a regulace ovládat online. Stejně funguje i monitoring provozních stavů a efektivity fungování klíčových systémů. 

Osmiletá garance

„Investice do úsporných opatření vytvořily základ pro komplexní řízení vnitřního prostředí a energeticky efektivní provoz budovy. V následujících osmi letech budeme na tomto základu stavět a v rámci aktivního energetického managementu dohlížet, aby energie v objektu byly spotřebovávány s maximální efektivitou a smluvně zaručených úspor bylo dosaženo,“ říká Eduard Paulík, jednatel společnosti D-energy. 

Zakázka byla realizována v energetické služby se zárukou úspor, kdy poskytovatel energetických služeb zajišťuje realizaci celého projektu na klíč, a to včetně smluvní garance za správné fungování energeticky úsporných opatření. V tomto případě je smluvní garance poskytována po dobu osmi let a činí 16 milionů korun.  

Domek v Říčanech

Jak se staví v nejlepším městě pro život? V Říčanech se dá najít i kvalitní architektura

V Říčanech se staví i kvalitní architektura. Třeba tamní školka zaujala v zahraničí a novostavba domku je citlivě zasazena do chatové osady.

Přečíst článek

Ušetří i bohnické léčebně

K dokončení se blíží i další velká státní rekonstrukce. Tou je  rekonstrukce Psychiatrické nemocnice Bohnice. I v té bude následná úspora energi zásadní. Jakub Tobola, obchodní ředitel společnosti Veolia Energie, která modernizaci provádí, koncem prosince uvedl, že projekt v bohnické nemocnici je téměř hotový. „Museli jsme vyměnit kilometry podzemních rozvodů tepla, instalovat nové výměníkové stanice, přidat termostatické hlavice na radiátory, vyměnit staré osvětlení za LED osvětlení,“ vypočítal Jakub Tobola na kongresu k ekologickým úsporám.

Další část zakázky podle něj představovaly stavební práce, zahrnující výměnu oken a dveří či zateplení stěn a střech jednotlivých budov. „Vzhledem k památkové ochraně jsme v některých budovách nemohli okna jen tak vyměnit. Museli jsme vzít ta původní a repasovat je,“doplnil Tobola. Dodal, že tuto zakázku Veolia v hodnotě téměř 490 milionů korun realizovala ve spolupráci s partnerskými firmami D-energy a BAK.

Státní úřady loni za energie zaplatily 1,4 miliardy korun, vypočítal náklady ředitel sekce energetiky a jaderné energetiky na ministerstvu průmyslu a obchodu René Neděla. Investice do renovace budov ministerstev a jiných úřadů by mohly státu ročně ušetřit stovky milionů korun na provozních nákladech. 

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry. 

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Učitelé berou téměř 50 tisíc, skoro o pětinu více než je průměrná mzda v Česku

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme