Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Realitní melting pot. Češi promění kus Bělehradu podle návrhu britského architekta

Projekt Duga v Bělehradě.
Se svolením UDI Group
Petra Jansová

Brownfield v Bělehradu se pod taktovkou českého developera promění na novou čtvrť. Tu navrhne přední britský architekt Ian Bogle. Investice do výstavby překročí sumu 9,5 miliardy korun. Na místě bývalé továrny na barvy vyroste přes dva tisíce bytů a 40 tisíc metrů čtverečních kanceláří.

Reklama

Původně projekt s názvem Duga počítal primárně s výstavbou kanceláří. Po dohodě s městem budou 80 procent tvořit byty. „Pro kanceláře bude využito asi 40 tisíc m2, zvažujeme i hotel,“ uvedla ředitelka strategie UDI Group Marcela Fialková.

Skupina nyní ukončila mezinárodní architektonickou soutěž, které se účastnily ateliéry z celého světa včetně těch českých, ale také srbských. Nakonec zvítězil projekt špičkového britského architekta Iana Bogleho.

„Návrh nás přesvědčil především skvělým urbanistickým řešením, které klade velký důraz na výhledy na park i na Dunaj ze všech budov a také velmi vysokým environmentálním standardem,“ dodala Fialková.

Realitní melting pot

Přímo v Srbsku s Boglem spolupracuje nejen srbský tým UDI Group, ale také místní ateliér ZAP, který vize předního mezinárodního architektonického týmu Iana Bogleho pomáhá zasazovat do místních norem a reálií.

Aktuálně tým pracuje na projektové dokumentaci pro územní rozhodnutí na část stavby. Stavět by se mělo začít v průběhu příštího roku.

Bytové domy i kanceláře budou postaveny ve velmi vysokém environmentálním standardu. Ve spolupráci se srbskými experty se řeší například využívání geotermální energie pro získávání tepla. Počítá se i s moderními úspornými technologiemi, jako je kombinace podlahového topení a pasivních stropů. „Zvažujeme možnosti využití fotovoltaiky,“ shrnula Fialková.

Takto bude vypadat resort Mandré na Pagu.

Češi postaví v Chorvatsku další luxusní dovolenkový resort

Čtyřiadvacet prémiových apartmánů, bazény a plážový bar postaví tuzemští developeři na chorvatském ostrově Pag. Investice má vyšplhat k pěti milionům eur.

Přečíst článek

Od ledna bude mít Chorvatsko euro. Co to udělá s realitním trhem? (na snímku Dubrovník)

Od ledna bude mít Chorvatsko euro. Co to udělá s realitním trhem?

Už za pár týdnů se Chorvatsko stane dvacátou evropskou zemí, v níž se bude platit eurem a která bude i součástí schengenského prostoru. Téměř třicet let let po rozpadu Jugoslávie od zavedení chorvatské kuny a jen deset let poté, co se země stala 28. členským státem EU, se Chorvati dokázali vzdát své stabilní národní měny s vidinou ještě větší stability a s očekáváním zvýšení zájmu zahraničních investorů. Doufají, že je tím přitáhnou i na svůj realitní trh, kam zatím vstupují jen opatrně. 

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry. 

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Průmyslový areál zhruba 1,5 kilometru od centra Brna přímo na nábřeží řeky Svitavy je poslední akvizicí UDI Group

Další brněnský brownfield se promění. Nejprve tam ale nový majitel postaví ubytování nebo kanceláře

Přečíst článek
Projekt Duga v Bělehradu.

Levnější pozemky a rychlejší „stavebko” žene české developery na Balkán

Přečíst článek
Takto se promění industriální areál českobudějovické spalovny.

Hlavně nebourat. Architekti přišli na to, jak využít budovu spalovny v Českých Budějovicích

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme