Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Levnější pozemky a rychlejší „stavebko” žene české developery na Balkán

Projekt Duga v Bělehradu.
UDI Group
Petra Jansová

Výhodnější odkup pozemků a především rychlejší stavební řízení vhání tuzemské developery do Bělehradu. V srbské metropoli staví byty, kanceláře i logistická centra.

Reklama

Realitní trh v jihoevropských zemích zažívá nebývalý růst. A kromě atraktivních přímořských lokalit v Chorvatsku investují čeští developeři miliardy korun i v sousedním Srbsku.

Poptávka je tam je jak po bytech do vlastnictví, tak po tzv. business apartmánech, které jsou využívány na pronájem. „Zatímco v minulosti v Srbsku převažoval nákup bytů za hotovost, dnes přibývá kupujících na hypotéku. Ty jsou tam stále ještě velmi výhodné, nicméně i zde očekáváme zdražení v důsledku inflace rostoucí v postcovidovém období v celé Evropě,“ uvádí ředitelka strategie společnosti UDI Group Marcela Fialková s tím, že realitní trh v Srbsku roste a lze ho přirovnat k 90. letům v Praze.

miliardář Marcel Soural, šéf developerské společnosti Trigema

Lidé zapomněli, že peníze se vydělávají prací, říká miliardář Soural

Marcel Soural se letos poprvé dostal do žebříčku sta nejbohatších Čechů, který sestavuje časopis Forbes. Ten majetek jednoho z největších českých developerů odhadl na 2,6 miliardy korun. V klubu nejbohatších Čechů tak obsadil 97. místo. Po pádu Bohemia Energy Jiřího Písaříka je o příčku výše. První velký rozhovor po oznámení výsledků poskytl Soural pro newstream.cz. 

Přečíst článek

Očekávat tedy lze, že poroste i do budoucna. Investice do bytů v Bělehradě je tedy zajímavá nejen z hlediska výnosů z pronájmu, které jsou zde vyšší než v Praze, ale také z hlediska budoucího růstu hodnoty nemovitostí.

Na západním Balkáně plánuje stavět i brněnská společnost Domoplan. „Už dlouhou dobu jsme uvažovali nad rozšířením našeho portfolia o nové akvizice v zahraničí,“ uvedl Tomáš Vavřík, majitel a zakladatel společnosti.

V první etapě plánuje Domoplan v srbské metropoli postavit kolem stovky bytů, investovat tam ale chtějí dlouhodobě.

„Legislativa tam funguje pružněji než u nás, navíc tam cítím i větší otevřenost lidí k zajímavější architektuře,“ dodává Vavřík.

Vít Soural, Flat Zone

Syn miliardáře Sourala expanduje na Slovensko se srovnávačem cen bytů

Vít Soural, syn miliardáře a majitele developerské společnosti Trigema Marcela Sourala, chystá vstup na slovenský trh se svým start-upem Flat Zone, který se věnuje datové analytice. Cenové mapy bytů, které tvoří, patří k nejpřesnějším z těch, jež jsou v Česku k dispozici. Ve výhledu je také Polsko. Marcel Soural se letos poprvé ocitl v žebříčku časopisu Forbes mezi sto nejbohatšími obyvateli Česka, jeho majetek Forbes odhaduje na 2,6 miliardy korun.

Přečíst článek

Byt za polovic

Miliardové investice v Bělehradě má i společnost UDI Group. Jeden z jejich projektů, Lastavice, získá v řádech několika dní stavební povolení na výstavbu dvou 11podlažních bytových domů a bude moci začít s jejich výstavbou.

Metr čtvereční bytové plochy se v srbské metropoli prodává v průměru za 75 tisíc, což je zhruba polovina toho, za kolik se dá pořídit v Praze.

„A byty jsou ve srovnání s Českem daleko vyššího standardu. Srbové vyžadují jako standard klimatizaci v každém bytě, automatické předokenní stínění, velmi kvalitní dřevěné podlahy a luxusní koupelny. To je vybavení, které se v Česku nabízí k bytům prémiového standardu,“ přibližuje Fialková z UDI Group.

Superjachta Seven Seas Stevena Spielberga

Levné peníze jsou znát. Ceny superjachet jdou do závratných výšin

Režisér Steven Spielberg prodal svou jachtu, za níž požadoval 158 milionů dolarů. Jeff Bezos si objednal novou loď u prestižního nizozemského výrobce Oceanco. Její cena by se měla vyšplhat na půl miliardy dolarů.

Přečíst článek

Podle ní existuje velmi silná diaspora Srbů, kteří pracují v zahraničí, často v Německu a na dalších západních trzích a vysoký standard, na který jsou zvyklí tam, vyžadují i u svých realitních investic  v Bělehradě.

UDI Group investuje v Srbsku 10 miliard

Kromě téměř dvoumiliardové investice do projektu Lastavice v Novém Bělehradě přestavuje UDI Group i rozhlehlý brownfield po továrně na barvy v Danube Portu ve Starém Bělehradě. Vzniknout zde má asi tři tisíce bytů a 80 tisíc metrů čtverečních kanceláří za zhruba osm miliard korun.

„V Srbsku připravujeme také nové akvizice. Naše současné projekty zde představují investici celkově za více než 10 miliard korun,“ dodává Fialková s tím, že v Srbsku vedle rezidenční  výstavby chystají i průmyslové parky.

Škoda Auto, ilustrační foto

Potíže v automobilové výrobě stahují dolů celý český průmysl

Meziroční pokles českého průmyslu v září zrychlil na čtyři procenta ze srpnových 1,4 procenta. Může za to zejména omezení výroby aut a jejich dílů. Hodnota nových zakázek proti loňskému roku klesla o 1,2 procenta, vyplývá z údajů Českého statistického úřadu. V meziměsíčním srovnání byla průmyslová výroba nižší o 3,3 procenta. Stavebnictví v září stouplo, naopak zahraniční obchod se meziročně propadl do minusu.

Přečíst článek

Společnost získala pozemky poblíž dálnice v obci Šimanovci, deset kilometrů od Bělehradu, kde se chystá postavit 65 tisíc metrů čtverečních logistických ploch. „Pro nájemce je velmi výhodné, že jim můžeme kromě logistických areálů v České republice nabídnout také lokality v zahraničí a můžeme jim tak pomoci růst na nové trhy. Na Šimanovcích již máme územní rozhodnutí a vydání stavebního povolení očekáváme v nejbližších měsících,“ uzavírá Fialková.

Museumpark v centru Rotterdamu od ateliéru MVRD.

Pražskou filharmonii navrhnou architektonická esa. Jsou mezi nimi i Češi

Hlavní město zveřejnilo jména 15 architektonických týmů, které zpracují návrh budoucí podoby Vltavské filharmonie. V užším výběru se objevila i česká jména.

Přečíst článek

Rekonstrukce hradu Helfštýn.

Prestižní architektonickou cenu získala výjimečná rekonstrukce hradu Helfštýn

Prestižní ocenění, Českou cenu za architekturu, udělované letos již pošesté, získali Miroslav Pospíšil a Martin Karlík z kanceláře atelier-r za návrh rekonstrukce hradu Helfštýn.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Maison Ořechovka

Proč se v Praze pomalu staví? Každý smí výstavbu blokovat a nenese za to zodpovědnost, říká developer

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme