Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Srbsko - informace o tématu

Srbský prezident Aleksandar Vučić a francouzský prezident Emmanuel Macron

Macron: Budoucnost Srbska je v Evropské unii a nikde jinde

Srbsko patří do Evropské unie a nikam jinam, řekl francouzský prezident Emmanuel Macron po setkání se srbským protějškem Aleksandarem Vučičem v Paříži. Snažit se o normalizaci vztahů musí jak Bělehrad, tak Priština, apeloval Macron. Podle Vučiče tak nečiní Kosovo, píše agentura AFP.

Přečíst článek

Moskva rekrutuje Srby do války na Ukrajině. Mezi zahraničními dobrovolníky jich je údajně většina

Přečíst článek
Výrobce umělých střívek pro masný průmysl Viscofan CZ z Českých Budějovic měl loni obrat přes 8 miliard. tržby přes

Výrobce umělých střívek přesune část výroby z ČR do Srbska. Propouštět nebude

Firma Viscofan CZ, která vyrábí v Českých Budějovicích umělá střívka pro potravinářský průmysl, má za sebou dobrý rok. Obratově rostla o více než miliardu, díky vyšším objemům i cenám. Letos firma plánuje přesun části výroby z ČR do Srbska. Propouštět se ale v českém závodu nechystá.

Přečíst článek
Projekt Duga v Bělehradě.

Realitní melting pot. Češi promění kus Bělehradu podle návrhu britského architekta

Brownfield v Bělehradu se pod taktovkou českého developera promění na novou čtvrť. Tu navrhne přední britský architekt Ian Bogle. Investice do výstavby překročí sumu 9,5 miliardy korun. Na místě bývalé továrny na barvy vyroste přes dva tisíce bytů a 40 tisíc metrů čtverečních kanceláří.

Přečíst článek
Takto bude vypadat resort Mandré na Pagu.

Další český developer se vrhá na rezidenční výstavbu v Bělehradu a Záhřebu

Nejenom hotelové resorty u Jaderského moře, jimiž Domoplan cílí především na české investory. Nově se developerská skupina z Brna vrhá i na rezidenční výstavbu v Záhřebu a Bělehradu.

Přečíst článek
Graffiti na zdi v Bělehradě, které připomíná dceru ultranacionalistického ruského ideologa Alexandra Dugina Darju Duginovou, která v srpnu zahynula v Moskvě při bombovém atentátu.

Na Bělehrad! Rusové našli i v protiruské Evropě útočiště, do Srbska jich přišlo sto tisíc

Po zahájení ruské invaze na Ukrajinu mnoho Rusů opustilo svůj domov a hledalo útočiště ve světě. Míst, kde by je ve velké míře protikremelsky naladěný svět přijal, není zase tak mnoho. Ti movitější ve velkém zamířili do Dubaje, mnozí další našli konečně nové působiště i v Evropě. Do srbského Bělehradu s 1,4 miliony obyvatel jich po únorovém začátku invaze až dosud zavítalo na sto tisíc – a mnozí z nich se nyní rozhodli v Srbsku zůstat a shánějí trvalé bydliště a práci, napsal server Bloomberg.

Přečíst článek
Aleksandar Vučić

Napětí mezi Srbskem a Kosovem zesiluje. NATO uvažuje o posílení tamní mise

Srbští představitelé působící v kosovských institucích opustí své funkce, pokud budou dále pronásledováni. V mimořádném prohlášení k národu to  uvedl srbský prezident Aleksandar Vučić. Podle něj by se o bezpečnost kosovských Srbů měla postarat Severoatlantická aliance, v opačném případě tak učiní Srbsko.

Přečíst článek
Továrna v srbském městě Kragujevac

Legendární Fiat 500 se téměř neprodává. V Srbsku místo něj budou vyrábět elektromobily

Automobilka Stellantis v Srbsku ukončí léta klesající výrobu modelu Fiat 500 L. Majitel továrny ve městě Kragujevac se ji chystá přestavět a od roku 2024 v ní vyrábět elektromobily.

Přečíst článek
energie

Nejlevnější elektřinu mají Maďaři a Srbové. V Česku je téměř nejdražší

Dubnové účty maďarských domácností za dodávku energií byly nejnižší v porovnání s jinými městy v Evropě. Praha vychází u plynu i u elektřiny výrazně dráž.

Přečíst článek
Letiště Bělehrad

Cesta Rusů na Západ vede nyní přes Srbsko. Ceny letenek neřeší

Neutrální postoj srbské vlády k ruské invazi na Ukrajinu vytvořil z Bělehradu vstupní bránu Rusů na západ. Jen během posledních dvou týdnů došlo kvůli nárůstu poptávky na navýšení přepravní kapacity mezi Ruskem a Srbskem o 50 procent, upozorňuje agentura Bloomberg.

Přečíst článek
Projekt Lastavice v Srbsku

Češi na Bělehrad. Miliardový projekt v srbské metropoli dostal zelenou

Téměř 500 bytů, 40 obchodů a 650 parkovacích míst co nevidět postaví český developer v srbské metropoli. Výstavba dvoumiliardového projektu Lastavice v centru Bělehradu začne v březnu.

Přečíst článek
Projekt Duga v Bělehradu.

Levnější pozemky a rychlejší „stavebko” žene české developery na Balkán

Výhodnější odkup pozemků a především rychlejší stavební řízení vhání tuzemské developery do Bělehradu. V srbské metropoli staví byty, kanceláře i logistická centra.

Přečíst článek
Reklama

News box

Venezuelská opozice oznámila společného kandidáta do prezidentských voleb, které se v této jihoamerické zemi konají 28. července. Stal se jím kariérní diplomat Edmundo González, který tak bude ve volbách hlavním soupeřem autoritářského prezidenta Nicoláse Madura, jenž se chystá obhajovat už třetí mandát. 
Americká Sněmovna reprezentantů  začala projednávat sérii čtyř zákonů, které zahrnují 🪖vojenskou a finanční podporu Ukrajině, Izraeli i Tchaj-wanu. Obsahují rovněž nové sankce proti íránským a ruským představitelům, připravují půdu pro zákaz sociální sítě TikTok v USA a eventuální využití zmražených ruských k aktiv k podpoře Ukrajiny. Americká média očekávají, že návrhy sněmovna schválí
Český poslanec Evropského parlamentu (EP) Martin Hlaváček (za ANO) se snaží mezi kolegy v EP získat podporu pro zpřísnění režimu dovozu zemědělských produktů z Ukrajiny. Informoval o tom server Politico s odvoláním na své zdroje. EP má v úterý hlasovat o prodloužení pozastavení cel a kvót na 🍠 zemědělský dovoz z Ukrajiny. Podle serveru Politico Hlaváček stejné změny navrhl už dříve, ale podpořila ho jen malá skupina europoslanců.
Chorvatský antimonopolní úřad zamítl stížnost proti výběru konsorcia zahrnujícího českou společnost TollNet a slovenskou firmu SkyToll v tendru na nový 🚖🚖systém mýtného v Chorvatsku. Informoval o tom chorvatský deník Jutarnji list.
Polostátní energetická společnost ⚡ČEZ zažalovala Českou národní banku kvůli milionové pokutě uložené za pozdní zveřejnění informace, která mohla ovlivnit hodnotu akcií firmy. ČEZ podal žalobu loni v prosinci, soud se jí začne zabývat příští týden, píše web Aktuálně.cz. ČEZ už podle něj pokutu zaplatil. Žalobou se domáhá toho, aby soud rozhodnutí centrální banky zrušil, a klíčové předpisy do budoucna autoritativně vyložil.
U kryptoměny bitcoin ₿ se v noci na dnešek uskutečnil další halving, tedy snížení odměny pro těžaře bitcoinů na polovinu. Tento krok přichází každé zhruba čtyři roky, v minulosti se po něm cena bitcoinu zvyšovala. Cílem halvingu je zpomalení tempa tvorby nových bitcoinů..
Severní Korea v pátek uskutečnila test mimořádně velké bojové hlavice pro střely s plochou dráhou letu a zkušební odpal nové protiletadlové střely. Informovala o tom severokorejská oficiální tisková agentura KCNA.

Hrubý domácí produkt Ruska by se měl v letošním roce zvýšit stejným tempem jako loni, kdy vzrostl o 3,6 procenta. Předpověděl to podle agentury Reuters ruský ministr financí Anton Siluanov. "Veřejný dluh zůstává na udržitelně nízké úrovni kolem 15 procent HDP, rozpočtový deficit činí zhruba jedno procento HDP a očekává se, že tempo hospodářského růstu bude na stejné úrovni jako v roce 2023, což je 3,6 procenta," uvedl Siluanov.

Reklama
Reklama
Doporučujeme