Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Fond ZFP se posunul do vyšší ligy. Od J&T Real Estate koupil kanceláře v byznysovém srdci Bratislavy

Fond ZFD stoupá k realitním výšinám. Od J&T Real Estate koupil kanceláře v byznysovém srdci Bratislavy
Publikováno se svolením JTRE. Autor fotografií: Filip Záhorský (dronistask)
Denisa Holajová

Český ZFP realitní fond koupil moderní kancelářskou budovu Landererova 12 v Bratislavě. Nemovitost je součástí velkého komplexu Eurovea City, který na nábřeží Dunaje buduje skupina J&T Real Estate (JTRE) .

Reklama

Landererova 12 je sídlem Evropského orgánu pro pracovní záležitosti (ELA), první agentury Evropské unie sídlící na Slovensku. Mezi další nájemce patří významné společnosti jako Lenovo nebo SWAN.

Nemovitost má 16 nadzemních podlaží a její pronajímatelná plocha dosahuje 23 330 metrů čtverečních. Developer ji postavil v roce 2018 podle nejvyšších standardů udržitelnosti, díky nimž má budova mezinárodní zelený certifikát LEED Gold

V lokalitě takzvaného bratislavského downtownu vznikají i další velké komplexy, například v režii skupiny Penta Investments.

Bratislavský projekt Sky Park

Lukáš Kovanda: Z Prahy se stal „skanzen“, výškové budovy v ní nevznikají. To tlačí cenu bydlení nahoru a poškozuje i životní prostředí

Z České republiky, a Prahy zejména, se stává skanzen. V padesátce nejvyšších budov zemí Visegrádské čtyřky má Česko jen dvě zastoupení. A to brněnskou AZ Tower na 39. místě a pražskou City Tower na 42. místě. Žebříčku dominují Poláci s bezmála čtyřiceti věžemi. Výrazně vyšší budovu, než jsou ty české nejvyšší, mají také Slováci a Maďaři, připomíná hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda.

Přečíst článek

ŠIroké spektrum komerčních nemovitostí

Cenu transakce ani jedna ze stran neuvedla. ZFP realitní fond ze stejnojmenné skupiny investuje hlavně do realitních aktiv v zemích Visegrádské čtyřky. Fond spravuje společnost ZFP Investments, která vznikla ze spojení českého investičního zprostředkovatele ZFP akademie a slovenské investiční společnosti IAD Investments.

Loni už ZFP realitní fond koupil v Bratislavě administrativní budovu Blumental o 22 tisicích metrech čtverečních, což byla tehdy jedna z největších transakcí na kancelářském trhu ve slovenské metropoli. O rok dřív investoval do nákupu 25 hektarů pozemků v lokalitě Triblavina u Bratislavy.

Rovněž v roce 2021 ZFP realitní fond pořídil do svého portfolia kancelářskou budovu Wołoska 24 ve Varšavě. V Česku vlastní například obchodní centrum Frýda ve Frýdku-Místku, distribuční centrum pro Penny Market v Radonicích u Prahy nebo Tulipan Park Ostrava.

Novinky z trhu nemovitostí sledujte v Realitním Clubu zde

Po zahraniční expanzi zářez doma. Skupina Accolade ovládla průmyslový park u ruzyňského letiště

Po zahraniční expanzi zářez doma. Skupina Accolade ovládla průmyslový park u ruzyňského letiště

Tuzemská skupina Accolade se stala jediným vlastníkem multifunkčního areálu Karlovarská Business Park u pražského letiště. Majoritní podíl odkoupila od českého nemovitostního fondu Conseq Realitní. Areál koupily před šesti lety skupina a fond společně od amerického fondu Lone Star. Tehdy se Conseq Realitní se na akvizici podílel 90 procenty.

Přečíst článek

Poprvé na tuzemském trhu realit. Globální investor LCN Capital Partners koupil showroomy Mercedesu

Globální investor LCN Capital Partners vstoupil už i do Česka. Koupil showroomy Mercedesu

Převzetím 11 autosalonů Mercedes-Benz a dalších prémiových vozů vstoupil poprvé na český a slovenský trh realitní investor LCN Capital Partners. Firma, která spravuje aktiva v hodnotě téměř sedm miliard dolarů v několika fondech denominovaných v amerických dolarech, eurech a librách, koupila čtyři showroomy v Česku a sedm na Slovensku.

Přečíst článek

Arkády Pankrác ovládl globální hráč G City Europe. Může je rozšířit až o polovinu

Arkády Pankrác ovládl globální retailový hráč G City Europe. Může je ještě rozšířit o více než polovinu

Jedna z úspěšných pražských nákupních galerií Arkády Pankrác přešla zcela do vlastnictví společnosti G City Europe. Ta nyní za 60,5 milionu eur, v přepočtu přes 1,4 miliardy korun, koupila zbývající čtvrtinový podíl centra, který dosud držel jeho původní developer a nadále správce  ECE Projektmanagement z německého klanu Ottových. Transakce zahrnuje i přilehlý pozemek o rozloze 5 400 metrů čtverečních, na kterém lze rozšířit nákupní plochu o dalších 22 500 metrů čtverečních.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry. 

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Developer YIT koupil Kuta Centrum

Bytový developer YIT koupil „béčkové“ Kuta Centrum. Tamní fitko využíval i někdejší primátor Bém

Přečíst článek
Obchody s komerčními nemovitostmi zadrhávají. Globální realitní sítě balí svůj byznys v Česku

Obchody s komerčními nemovitostmi zadrhávají. Globální poradenské sítě balí svůj byznys v Česku

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme