Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Proměna Palmovky. Praha vypsala dvoumiliardový tendr na budoucí sídlo kosmické agentury

Praha vypsala tendr za 1,95 miliardy korun na budoucí sídlo kosmické agentury
ČTK
 ČTK

Pražský magistrát vypsal veřejnou zakázku s odhadovanou hodnotou 1,95 miliardy korun bez DPH na dostavbu nedokončené budovy Nová Palmovka a její úpravu na sídlo Agentury Evropské unie pro kosmický program (EUSPA). Evropská agentura by se měla do budovy přestěhovat v roce 2027, v okolí plánuje město také vybudovat obytnou čtvrť.

Reklama

Budovu na Palmovce začala v roce 2014 stavět Praha 8, mělo tam být sídlo radnice doplněné o obchodní centrum. O rok později však byly práce na stavbě za více než miliardu korun přerušeny a dosud nebyly obnoveny. Po dlouhých jednáních budovu od Prahy 8 v roce 2021 převzal magistrát, následně zvažoval umístit do ní sídlo záchranné služby. Nakonec vznikla dohoda se státem a EUSPA, které nynější sídlo v Holešovicích přestává kapacitně stačit.

Město vypsalo zakázku takzvanou metodou Design & Build, což znamená, že vybraná firma se postará o zpracování projektové dokumentace i stavbu. Důvodem je podle dřívějších vyjádření zástupců vedení magistrátu rychlejší příprava a to, že firma bude moci ihned začít s pracemi na částech budovy, které zůstanou beze změn od původních plánů, a zároveň pracovat na projektu nutných úprav pro potřeby EUSPA.

EUSPA se přestěhovala do Prahy z Bruselu 6. září 2012 ještě pod názvem Agentura pro evropský globální navigační satelitní systém. Sdružuje mimo jiné řízení provozu kosmických programů EU, včetně dosavadních satelitních a navigačních projektů jako Galileo, EGNOS nebo Copernicus. Budova v Janovského ulici v Holešovicích podle dřívějších vyjádření zástupců agentury už pro 350 lidí přestává stačit. V důsledku rozšíření působnosti EUSPA se postupně zvyšuje i počet jejích pracovníků, externích odborníků a konzultantů, kteří v agentuře působí, a to z původních 230 až na plánovaných 550 v roce 2027.

Rezidence Benkova na Chodově

Boj o kupující začíná. Developeři se připravují na snížení sazeb

Letošní rok už developeři více méně odepsali. Někteří se však snaží dopředu „zaháčkovat“ klienty, kteří přijdou, až začnou klesat úrokové sazby hypoték. To bude nejspíš příští rok. I když prodejci nových bytů teď často hovoří o tom, že návrat odložené poptávky zvedne ceny, v první fázi půjde hlavně o to udat na trhu už nachystané projekty, jejichž výstavbu někteří developeři v nepříznivé ekonomické situaci raději také odložili.

Přečíst článek

Stavba obchvatu Českých Budějovic

Lukáš Kovanda: Stavebnictví drtí i neochota vlády stavět „hladové zdi“

Srpnový výsledek tuzemského stavebnictví je povzbudivý, otázkou však je, zda se nejedná o přechodný výkyv – ovlivněný například načasováním dovolených v sektoru stavebnictví nebo developmentu.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry. 

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Nedokončená budova Nová Palmovka

Praha dostaví nedokončenou budovu Nová Palmovka, sídlit v ní má vesmírná agentura EUSPA

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme