Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Není chatka jako chatka. Tahle stojí v Praze a fasádu má z hliníku

Chatku v Praze navrhli architekti ze studia Archicraft.
Se svolením Petra Poláka
Petra Jansová

Hledali útěk z města a našli ho v chatce s hliníkovou střechou a fasádou. Architekti ji navrhli přesně tak, jak chtěli. Menší a s dostatkem světla.

Reklama

Chata, kterou navrhli architekti ze studia Archicraft, stojí na kraji Prahy. I když to tak na první pohled nevypadá. Nevede k ní pohodlná asfaltka, spíš neupravená stezka. Přesně tento pozemek si ale investoři zvolili záměrně. Hledali útočiště v přírodě a únik z každodenního ruchu a shonu velkoměsta.

„Komfortní místo, kde namísto burácení tramvají šumí stromy a kontakt s přírodou je bezprostřední,“ dodávají architekti.

Domek začali navrhovat v roce 2020, letos ho dokončili. Tvarově se nijak nevymyká. Má tak typickou sedlovou střechu. O něco výjimečnější je ale materiál, který architekti využili na střechu i část fasády, a to hliník.

Občanská plovárna je jedna z nejstarších říčných plováren ve střední Evropě.

FOTOGALERIE: I tak by to mohlo vypadat nábřeží pod Letnou. Auta by měli nahradit lidé

Dlouhodobě nábřeží Edvarda Beneše pod pražskou Letnou patří spíš autům či kotvícím lodím, nikoliv lidem. A to je podle architektů Miroslava Krátkého a Tomáše Jana Cieśly (Archicraft) škoda. Cílem jejich iniciativy je znovu přivést do těchto atraktivních míst život.

Přečíst článek

„V okolí jsou nádherné vysoké jehličnany, které nás okouzlily a jejichž vzor se odráží ve fasádě. Ta je tvořena tmavě hnědými hliníkovými šablonami a svým tvarem připomíná šišku,“ vysvětlují architekti, proč zvolili právě tento materiál.

Hliník je podle nich velmi praktický. Zaručuje snadnou údržbu, dlouhou životnost a naplňuje zásadní požadavek na praktičnost.

Chata není nijak ohromná. Zabírá něco kolem 48 metrů čtverečních.

Architekt: Češi nemají rádi novoty a do všeho mluví. I proto se tu špatně staví

Památková ochrana v centru Prahy je žádoucí, i když ne doslova všude. Že se ale v metropoli tak málo staví, nesouvisí s Metropolitním plánem či legislativou, ale s českou mentalitou. „Prostě se neradi smiřujeme s něčím novým, a neradi opouštíme to staré, neradi vyhazujeme krámy z garáží a komor, a hlavně bychom strašně rádi do všeho mluvili. Jakýkoli zákon, který vznikne, tak vždycky bude narážet na to, že když se staví něco nového, tak spousta lidí se proti tomu ohradí, bude mít námitky,“ říká architekt Jan Holna, spolumajitel architektonického studia DAM.

Přečíst článek

Architekt Josef Pleskot

Josef Pleskot: Pražský hrad je prázdnou nádobou, měl by se do ní konečné vlít ambiciózní obsah

Jméno architekta Josefa Pleskota přitahuje zájem odborníků i široké veřejnosti. Na jeho výstavu Města v Muzeu Kampa přišlo nebývalé množství lidí. Ještě výrazněji se do povědomí české veřejnosti vepsal, když ho nově zvolený prezident Petr Pavel označil jako možného budoucího architekta areálu Pražského hradu.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry. 

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Chatka na Zlínsku je inspirována Skandinávií.

I Norové jsou chataři. Dávno už však neodpočívají ve srubech, ale v moderních dřevostavbách. Jedna je i na Zlínsku

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme