Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Podívejte se na školy, ve kterých děti baví se učit

Střední odborná škola - Centrum odborné přípravy a Gymnázium v Českobrodské ulici v pražských Hrdlořezech
SOŠ - COP a G
Věra Tůmová

S novým školním rokem se zase v Česku určitě rozběhne nekonečná diskuse o počtu žáků ve zdejších školách a školkách. A není divu. Zatímco dětí je rok od roku stále více, a silnější populační ročníky se rozrůstají i o děti imigrantů, školy se v celé zemi staví jen výjimečně. Přinášíme vám proto fotogalerii pěti nejzajímavějších, které se v posledních letech u nás postavily či se zrovna jejich výstavba připravuje. 

Reklama

Možná nejznámější školní budovou se letos stane ta od neziskové soukromé základní školy PORG, která vyrostla v Brně. Poprvé její prostory vyzkouší 66 žáků z prvních a třetích tříd. Další ročníky budou pak přibývat podle plánu postupně v každém dalším školním roce. Síť škol, která dosud působila jen v Praze a Ostravě, se primárně profiluje vysokou úrovní výuky angličtiny a velmi pestrou nabídkou volnočasových aktivit. 

Škola se soláry má inspirovat 

Úspěšnou školní stavbou, která posbírala vloni i řadu architektonických nominací a ocenění, je pražská střední škola SOŠ – COP a G v Hrdlořezech. Zdejší školní budova původně ze 70. let minulého století se díky rekonstrukci za čtvrt miliardy korun nakonec stala i ukázkovým příkladem moderní a energeticky soběstačné budovy. Plně totiž odpovídá standardům pro 21. století a je nejen provozně energeticky a uhlíkově pozitivní, chytrá a přehledná, ale také pohodlná i pro provoz. „Je komfortní až do té míry, že díky čidlům teploty, vlhkosti, oxidu uhličitého (CO2) a dalších plynů VOC (těkavé organické sloučeniny) se půl hodiny před výukou v učebnách vše nastaví tak, aby studentům nebylo teplo, zima, nesvítilo na ně příliš slunce a měli přísun čerstvého vzduchu,“ uvedli při otevření zástupci školy. 

Nejzajímavější stavby škol a školek z poslední doby:

Cílem přestavby padesát let staré školní budovy byla rekonstrukce na chytrou, bezpečnou a trvale udržitelnou. Revitalizací školy, která už stihla za zdařilý návrh a realizaci rekonstrukce posbírat řadu nominací i ocenění, se podařilo vytvořit provozně energeticky a uhlíkově plusovou budovu, která splňuje nároky i hodnoty pro pasivní budovy. Investiční rozpočet revitalizace činil zhruba 250 milionů korun bez DPH. 

Barevná Školka v Říčanech

Barevná školka uprostřed polí v Říčanech u Prahy zaujala začátkem letošního roku prestižní architektonický server i řadu expertů a nadšenců architektury. Projekt s názvem Větrník navrhl architekt David Kraus se svým studiem Architektura a než návrh získal finální podobu, uskutečnilo se mnoho setkání architektů s učitelkami nebo zástupci sportovních oddílů. „Chtěli jsme vybudovat dětem objekt, který není instituce, je hravý a umožňuje rozvíjet kreativitu dětské duše. Objekt, jenž bude dětem tvořit podvědomé obrazy, které možná jednou vyvstanou v dospělosti, a umožní vznik něčeho většího,” vysvětlili architekti s tím, že ve společnosti se málo hovoří o výchově dětí a jejich potenciálu. Výsledkem je trojice barevných objektů, vzájemně propojených bílou kostkou. 

Průhledná mateřinka z Vratislavic

Do nedávné historie architektury i architektonických soutěží se zapsala také netradičně pojatá průhledná Mateřská škola Nová Ruda. Ve Vratislavicích nad Nisou byla dostavěna před pěti lety v roce 2018.

Další pozoruhodná škola by měla vyrůst v městysu u Prahy

V městysu Stará Boleslav – Brandýs nad Labem se nyní chystá velkolepá výstavba základní školy o velikosti čtyři krát devět tří, tedy pro první i druhý stupeň. Celkem by škola měla pojmout až 900 dětí a různými aktivitami ve svých prostorách by měla přispívat i ke kulturními a sportovnímu životu ve městě. Očekává se, že výstavba zdejší nové školy vyjde bez DPH minimálně na 550 milionů korun. 

Farmaření se slepicemi

Půjč si slepici. Nový typ byznysu je v USA čím dál populárnější

Půjčování slepic jako vzkvétající byznys může pro někoho znít jako nonsens. Ve Spojených státech amerických se ale právě tomuto novému typu podnikání docela daří a rok od roku američtí farmáři půjčují do domácí péče více a více slepic. Přečtěte si, jak se také dá za oceánem podnikat a jak se to dělá v Česku. 

Přečíst článek

Dalibor Martínek: Učitelé, doučili jste se přes prázdniny anglicky? Nebo mají rodiče zase platit kurzy?

Dalibor Martínek: Učitelé, doučili jste se přes prázdniny anglicky? Nebo mají rodiče zase platit kurzy?

Na otázku z titulku, někdo tomu říká nadpis, by mohla postižená husa reagovat protiotázkou, zda se děti doučily přes prázdniny anglicky. To by však nesedělo. Rozdíl mezi dětmi a učiteli je ten, že učitelé jsou na rozdíl od žáků placení za to, aby dětem předali to nejlepší. Platí to většinou prostřednictvím státu, někdy i napřímo, rodiče. Ti proto mají právo se ptát.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry. 

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Natáčení podcastu s Janem Šulcem, šéfem společnosti EBM.

Úprk z Prahy do levnějšího Kladna? I tam se bydlení prodraží, říká developer

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme