Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Nejkrásnější a nejzelenější Lidl mají v Litomyšli. Aby ne, navrhovali ho architekti

Takto vypadá Lidl v Litomyšli.
Se svolením Lidl
Petra Jansová

Kde je vůle, je i cesta. I proto se východočeská Litomyšl stala synonymem kvalitní architektury. Tamní vedení města ale neponechá náhodě ani výstavbu supermarketu, a proto jeho podobu hledá prostřednictvím architektonické soutěže. Po Bille má tak i „nejhezčí“ český Lidl.

Reklama

O vybudování dalšího supermarketu v Litomyšli se hovoří již několik let. A stejně jako v případě Billy, která zde byla postavena v roce 2007, i tentokrát si vedení města ponechalo možnost zasáhnout do toho, jak bude budova vypadat. I protože pozemek, na němž Lidl už stojí, se nachází v historické lokalitě Perštýna poblíž barokní sýpky.

Perštýn je areál o rozloze téměř osm tisíc metrů čtverečních, který nechali v 16. století vybudovat šlechtici z rodu Pernštejnů. V roce 1661 vyhořel a byl přestavěn. Je to jediný oficiální brownfield v Litomyšli.

Podoba prodejny proto vzešla z architektonické soutěže. Autorem jsou architekti ze studia VAS.

Na koordinované výstavbě nákupních center v Litomyšli se shodli tamní zastupitelé již v minulosti. „Nechceme krabice,“ nechali se tehdy slyšet. Architekti navrhli v roce 2007 i tamní Billu.

Nový Lidl ale kromě estetických kvalit přinesl i udržitelnost. „K ochraně životního prostředí přispívají lepší tepelně-izolační vlastnosti budovy, součástí návrhu prodejny je zelená také střecha. V rámci interiéru prodejny i na parkovišti je využito úsporné LED osvětlení. Počítalo se také s množstvím zeleně v prostranství prodejny. Na parkovišti je instalována nabíjecí stanice pro elektromobily,“ přibližuje za Lidl mluvčí společnosti Tomáš Myler.

Celkovou výši investice sdělit nechtěl s tím, že jde o interní informace. Stejně tak nepotvrdil, že by šlo o nový trend výstavby prodejen řetězce. „V případě výstavby prodejny Lidl v Litomyšli se jedná o ojedinělý projekt, vzhledem ke skutečnosti, že zámecký areál města Litomyšl je zapsaný do světového seznamu UNESCO,“ uzavřel Myler.

A čím se litomyšlská pobočka liší? Kromě zmiňovaného ekologického aspektu ji architekti koncipovali tak, aby nenarušovala historický ráz sousední barokní sýpky. Původní dlouhá typová fasáda byla rozdělena výraznou krytou markýzou na vstupní část a architektonicky potlačenou zbývající část k sýpce. 

Architekti se rovněž soustředili na kompoziční a materiálové pojetí fasády a vytvoření kvalitního parteru kolem prodejny. Stejně jako na minimalizaci dopravních ploch.

PODCAST Realitní Club: Investoři překvapivě bývají ti nejflexibilnější, říkají architekti

Co chybí českým architektům, aby mohli svobodně tvořit? A co zase Praze a ostatním českým městům? Nejen tato témata probírali moderátoři Petra Jansová a Dalibor Martínek v dalším podcastu Realitní Club s Jiřím Řezákem a Davidem Wittasskem ze studia Qarta.

Přečíst článek

Funkcionalistická Osada Baba projde proměnou.

Reportáž: Projektovali ji ti nejznámější a bydlela v ní pražská smetánka. Nyní pražská Baba projde modernizací

Světově unikátní urbanistický celek, Osada Baba, projde proměnou. Koncepční studie má modernizovat a proměnit veřejný prostor a infrastrukturu.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry. 

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Byt v domě Neugraf na Smíchově.

Byt kousek od rušného Anděla vypadá uvnitř spíš jako chata. Má dřevěné podlahy a hliněné zdi

Přečíst článek
Na fasádu paláce Savarin se vrátily zrestaurované sochy.

Aktuálně z nejstřeženějšího staveniště v Praze: Do Savarinu se vrátily barokní sochy

Přečíst článek
Galerie Plato v Ostravě vznikla revitalizací někdejších jatek.

Velký úspěch pro Česko. Poprvé se probojovalo do finálové pětice prestižní ceny

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme