Reklama

David Černý už zase provokuje. Vztyčil v Praze obří prostředníček

David Černý a jeho vztyčený prostředníček.
Dan Materna, poskytnuto společností Trigema
Dalibor Martínek
lib

Sochař David Černý je známý rebel. A nyní v Praze připravil další provokativní kousek ze své dílny. Černý v minulosti mimo jiné dodal do Bruselu skulpturu nazvanou Entropa, která měla být jakýmsi podpisem pod prvním českým předsednictvím Evropě v roce 2009. Když uprostřed předsednictví padla tehdejší Topolánkova vláda, nechal Černý svůj obří výtvor z Bruselu odvézt.

Reklama

Černý je také autorem obřích soch mimin, která se batolí po žižkovské vysílací věži. Proslavil se i červeným klikujícím double-deckerem. Ten vytvořil pro olympiádu v Londýně, která se konala v roce 2012. Naposledy upoutal pozornost instalací obřích kovových soch, které v pražském Karlíně „podepírají“ developerský projekt stavitele a jednoho z nejbohatších Čechů Marcela Sourala, majitele společnosti Trigema, se kterým řadu let spolupracuje.

Podívejte se na ukázky děl Davida Čeného

Prvního dubna Černý otevírá na pražském Smíchově novou galerii Musoleum. Ta se stane prostorem, kde se kromě stálé expozice Davida Černého budou střídat výstavy dalších umělců. První z vystavujících bude fotograf Dan Materna, následovat budou například Vladimír 518, Michal Škapa, Aneta Filipová či Filip Černý.

Součástí expozice je i nový Davidův výtvor. Obří skulptura vztyčeného prostředníčku. Ten má být podle autora symbolem jeho postoje k ruské agresi na Ukrajině.

Mystika lihovaru

Musoleum vzniklo v jedné z původních budov bývalého smíchovského lihovaru, kde miliardář Soural buduje velký bytový projekt. „Budova je památkově chráněná, tím pádem ji nebylo možné strhnout a postavit tady normální dům. Rozhodli jsme se tedy, že ji zachováme, a nakonec padlo rozhodnutí, že z toho bude kulturní instituce. Nějak se z toho v průběhu času stalo muzeum Davida Černého. Pak jsem zjistil, že to není muzeum, ale spíš takové musoleum,“ říká Černý.

Pětipatrový výstavní prostor se nachází v památkově chráněné budově destilerie bývalého industriálního areálu. Do interiéru galerie jsou zakomponovány některé prvky a artefakty z někdejšího lihovarnického provozu. „Lihovar byl mystickým místem. Nedávný stav byl spíše zbořeništěm, které vypadalo jako Zóna od Tarkovského. V Musoleu dřív byla destilerie,“ popisuje Černý.

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry. 

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Obraz Kazimira Maleviče s názvem Mystic Suprematism (Black Cross on Red Oval) vystavený v roce 2015 v aukční síni Sotheby´s v New Yorku. Odhadovaná prodejní cena tehdy činila 45 milionů dolarů (téměř miliardu korun)

Rusko „přišlo” o malíře Maleviče i Repina, galerie je prezentují jako Ukrajince

Přečíst článek
David Černý

David Černý: Není to veselá situace. 30 let po konci bolševika budeme zase volit bolševika

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme