Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

OBRAZEM: Tak už i druhý motýl. Obchodní dům Máj zdobí díla od výtvarníka Černého

Na obchodní dům Máj v Praze dělníci přidělali druhého motýla od Černého
ČTK
 ČTK

Na fasádu obchodního domu Máj na pražské Národní třídě dělníci namontovali druhého několikametrového motýla od výtvarníka Davida Černého s trupem napodobujícím stíhačku spitfire.

Reklama

Kolem 16:00 dělníci stahovali jeřáb a zbývalo jim pouze vrátit desky tvořící fasádu domu pod letadlem. První plastika byla na fasádu Máje ve Spálené ulici připevněna v sobotu. Kdy začnou plastiky hýbat mechanickými křídly, není jasné. Dnes to ještě nebude, sdělila mluvčí investora Michaela Fialová Rozšafná. V křižovatce se na chodnících po celý víkend shlukovali lidé, kteří si motýly fotografují.

FOTOGALERIE: Na obchodní dům Máj zamířil první z motýlů

Pocta pilotům RAF

„Pro mě je celá instalace o poctě československým stíhacím pilotům, kteří sloužili v britské armádě, v RAF,“ řekl v sobotu Černý. „To, že je to na Máji, vzniklo z toho důvodu, že jsem byl osloven majitelem, jestli bych byl ochoten nějaký návrh předložit jako instalaci zvenku Máje. A já jsem zjistil, že mi konvenuje tahleta socha i pro tuto příležitost,“ doplnil. Původně byly sochy plánovány pro sídlo NATO v Bruselu. Před ním pak bude v budoucnu stát třetí stíhačka.

Reklama

Pražští památkáři umístění motýlů na Máj povolili na jeden rok. V uplynulých týdnech to kritizovali někteří odborníci. Klub Za starou Prahu uvedl, že návrh vykazuje známky typického kýče a jeho prvoplánově líbivý motiv má fascinovat a zároveň emotivní připomínkou památky československých letců vyvolat dojetí. Černý kritiku odmítá.

Obchodní dům na rohu Spálené a Národní vznikl na místě novogotického Šlikova paláce podle návrhu Miroslava Masáka, Johna Eislera a Martina Rajniše z libereckého ateliéru SIAL, který v roce 1968 založil autor ještědského vysílače Karel Hubáček. Máj se zákazníkům otevřel 21. dubna 1975. V roce 2006 prohlásilo ministerstvo kultury dům kulturní památkou. Od května 2022 se dům rekonstruuje, celkové náklady na opravy odhadl developer před rokem na čtyři miliardy korun. Zákazníkům by se měl znovu otevřít v pondělí 24. června.

V rámci Airbnb se mohou lidé ubytovat i v domku z filmu Vzhůru do oblak

Přespání v domečku z oblíbené pixarovky nebo vedle monopostu F1? Teď už to jde

Milovníci animovaných filmů od studia Pixar - zbystřete. A především ti, kteří mají rádi film Vzhůru do oblak. Nově totiž můžete přespat v domečku, na který si Carl Fredricksen přivázal tisíce nafukovacích balonků a odletěl do Jižní Ameriky za dobrodružstvím. Tuto netradiční zkušenost nabízí poskytovatel ubytování Airbnb v rámci nové kategorie mimořádných zážitků. Co všechno přinášejí?

Přečíst článek

Harrods

Sklo z českého Moseru zdobí výlohy Harrods, obchodu pro bohaté Brity

Britská smetánka má karlovarský Moser dlouhodobě v oblibě: Početnou nápojovou kolekci Splendid vlastnila bývalá panovnice Alžběta II. a sklenky a karafy ze secesního souboru Paula má současná královna Camilla.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Hlavním tématem letního čísla magazínu Newstream CLUB je Česko-Slovensko, s podtitulem Dvě země, jeden trh. 

V rozhovoru se představuje Karel Vágner, marketér a podnikatel v řadě úspěšných projektů, známý také spoluprací s manželkou a úspěšnou modelkou Simonou Krainovou.

Další osobnosti jako Igor Rattaj se zamýšlejí nad rozdíly mezi podnikáním v Česku a na Slovensku. O umělé inteligenci hovoří česko-slovenská investorka Andrea Ferancová Bartoňová, o veřejnosti a kultuře slovenský bestsellerista Jozef Karika. Uznávaný chef Marcel Ihnačák prozrazuje, která z obou kuchyní je „lepší“. Marketér Milan Šemelák s klientem Williamem Rudolfem Lobkowiczem mluví o tom, jak přetvořit odkaz šlechtického rodu do moderní doby.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

David Černý

David Černý: Není to veselá situace. 30 let po konci bolševika budeme zase volit bolševika

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme