Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Dalibor Martínek: Stát zvyšuje daně, ale města dál nesmyslně utrácejí miliardy korun

Dalibor Martínek: Stát zvyšuje daně, ale města dál nesmyslně utrácejí miliardy korun
iStock
Dalibor Martínek

Na náměstí Jiřího z Poděbrad v Praze začala rekonstrukce prostranství za půl miliardy korun. Ano, čtete dobře, půl miliardy. Místo současných stromů, trávy a laviček tam budou nové stromy, nová tráva, nové lavičky. Akce bude trvat 33 měsíců. Místní se nejvíce podivují nad délkou rekonstrukce. V debatách na Facebooku se pohoršují nad tím, že prý nebudou moci na náměstí venčit pejsky. Cena akce je nezajímá. Pokud jde o erární výdaje, cena totiž nikoho moc nezajímá.

Reklama

Takže ještě dva příklady. Na kopci Vítkov v Praze je také uprostřed dění rekonstrukce. Za víc než 130 milionů korun tam vzniká nová klidová zóna. A to jen v první etapě. Stromy, lavičky, tráva. A jeden nový bufet. Doteď tam také byla klidová zóna, lidé tam chodí venčit psy, běžci provozují jogging, jsou tam tři dětská hřiště. Ale sláva, našly se prostředky, takže se může rekonstruovat, vznikne něco krásnějšího, nového.

Před dvěma lety zase za víc než padesát milionů korun Praha 2 nechala v Riegerových sadech, celkem známém pražském místě pro procházky, vytvořit nové cestičky. Místo původních jsou nyní ve žluté barvě.

Nové dopravní značky zákaz vjezdu do části Starého Města mezi 22:00 a 6:00

Dopis čtenáře: Zákaz vjezdu na Prahu 1? Řidiči jsou vrazi a podporují diktátorské režimy

Autor Newstreamu Dalibor Martínek o víkendu publikoval komentář ke kauze pro motoristy přes noc uzavřeného centra Prahy. Zákaz autor přirovnal k návratu do středověku. V redakci se nám na toto téma sešla řada reakcí z obou stran táborů. Jeden z výrazných názorů vystupující proti motoristům jsme se rozhodli zveřejnit. Identitu čtenáře redakce zná, ale ponechá jej v anonymitě.

Přečíst článek

Jde o příklady z centra Prahy, podobných „investic“ by se však našlo po celé zemi spousta. Erár, radnice, dokáží rozházet neuvěřitelné množství peněz. Vždy to podkreslí bohulibým záměrem. Jsou to miliardy korun ročně.

Řádný hospodář je vyhynulý druh

To všechno v době výrazných schodků veřejných financí. Na letošní rok je plánován schodek veřejného rozpočtu 250 miliard korun. Ministr financí Stanjura se celý loňský rok věnoval úspornému balíčku, jehož výsledkem bude tento schodek. Protlačil vyšší firemní daně, vyšší odvody živnostníků, nižší podporu stavebního spoření, například. Příjmy státu porostou. A čtvrtina z výběru DPH a čtvrtina z daní fyzických osob míří komunálu.

To je však městům a obcím málo. V letité tradici vypisují jedno výběrové řízení za druhým na všelijaké „rekonstrukce“. Protože peníze jim prší z nebe. Každý rok má například každá pražská městská část příjmy z rozpočtového určení daní, jinými slovy, od daňových poplatníků, ve výši téměř miliardy korun. A musí je utratit, aby to nevypadalo, že je nepotřebuje. Podobné částky pobírají všechna česká krajská města. V nižším měřítku i ta okresní. Peníze berou všechny obce v Česku. Berou i dotace, ale nezapomínají si stěžovat, jak málo peněz mají.

Dalibor Martínek: Stávka učitelů jen ukázala, jak je Česko prolezlé socialistickým myšlením

Kdo neví, co je socialistické myšlení, nepamatuje doby před čtyřiceti lety. Kdy komunisté zavírali svobodné občany a určovali, kdo co může veřejně říkat či nemůže. Ta doba je naštěstí už dávno pryč. Učitelé si můžou klidně a pokojně stávkovat za co chtějí, nikdo je obušky nezmlátí.

Přečíst článek

Od ledna například v České Lípě začala radnice vybírat poplatky za svoz odpadu, což tam bylo dosud zdarma. Prý kvůli vládnímu úspornému balíčku chybí v městské kase peníze. Podobných zpráv asi nyní uslyšíme více.

Jaké je realita? Má komunál peněz na rozhazování, nebo už peníze nejsou? Pražští radní si například neustále stěžují, jak jsou na rozdělování daní biti, že koeficient rozdělování přeje menším městům. Že nemají na investice. Pražský radní pro rozvoj Petr Hlaváček už dopředu avizuje, že kvůli výstavbě vnitřního silničního okruhu a současně kvůli výstavbě trasy metra D bude žádat po vládě peníze, či aspoň garance na úvěr. Mluví o sto miliardách korun.

Mezitím však miliardy tečou na kácení stromů v parcích a jejich náhradu novými. Zvláštní debata o veřejných penězích v Česku. Erár, který neustále bobtná a zvyšuje daně kde komu, si stěžuje na nedostatek peněz. Ale nedělá mu problém utratit nehorázné peníze za nesmysly. A mimochodem, erár, to není nějaká nehmotná abstraktní bytost. Jsou to především zvolení politici. Když chceme po vládě, aby byla dobrým hospodářem, neměli bychom to chtít po svých radních také? V té souvislosti mě ještě napadá výběh pro lední medvědy za miliardu korun v pražské zoo, ale o tom zas někdy příště.

Dalibor Martínek: Jsou doktoři novodobá šlechta? Někdy se tak tváří. V podstatě jsou to montéři

Je tu další vlna protestů doktorů. Mladí lékaři hrozí, že od prosince nebudou dělat přesčasy. To by bylo celkem pochopitelné, nikdo nechce jen tak dělat přesčasy. Tady je ovšem v pozadí výhrůžka, že když nenastoupí do služby, nebude v Česku dostatečná zdravotní péče a někdo by to mohl odnést životem. Máme tady takové drobné vydírání.

Přečíst článek

Boží vyhlídka v Krušných horách

Dalibor Martínek: Jsme národem dotačních vychcánků. Komu nechá vláda cucnout z prsu dotací?

Na kopci nad Božím Darem, vesnicí v Krušných horách o pár set obyvatelích, stojí bizarní stavba. Deset metrů vysoká, těžko říct, jak to pojmenovat, prostě jakýsi hranol, který se tváří jako vyhlídka nad okolním krajem. Jmenuje se Boží vyhlídka. Trošku nadnesený název. Vyhlížet se z něj dá do kraje asi tak stejně, jako z přilehlých kopců. Kolik tato stavba stála peněz? To tabulka na stěně stavby neuvádí. Nicméně sděluje, že jde o stavbu placenou z evropských fondů. Odhadem laika jde o stavbu za nějakých deset milionů korun, možná se pletu. Čtyři kamery, které dohlížejí nad nedotknutelností novotvaru, mají asi nižší hodnotu.

Přečíst článek

Další komentáře (ne)korektního Dalibora Martínka čtěte zde

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry. 

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Dalibor Martínek: Miliarda korun na výběh pro ledního medvěda? Symbol dekadence české společnosti

Přečíst článek
Petr Brzezina, šéf českého Westinghouse

Není čas na experimenty, náš reaktor jako jediný funguje, říká Petr Brzezina, šéf českého Westinghouse

Přečíst článek
Zleva: Zbyněk Stanjura (ODS), ministr financí; Petr Fiala, premiér; Miloš Vystrčil, předseda Senátu

Dalibor Martínek: Daň z nemovitostí je marginálie. Potíží Česka je slabost činit odvážná rozhodnutí

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme