Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Dalibor Martínek: Jsou doktoři novodobá šlechta? Někdy se tak tváří. V podstatě jsou to montéři

Dalibor Martínek: Jsou doktoři novodobá šlechta? Někdy se tak tváří. V podstatě jsou to montéři
Profimedia
Dalibor Martínek

Je tu další vlna protestů doktorů. Mladí lékaři hrozí, že od prosince nebudou dělat přesčasy. To by bylo celkem pochopitelné, nikdo nechce jen tak dělat přesčasy. Tady je ovšem v pozadí výhrůžka, že když nenastoupí do služby, nebude v Česku dostatečná zdravotní péče a někdo by to mohl odnést životem. Máme tady takové drobné vydírání.

Reklama

Brodit se v bažině vztahů mezi lékaři, nemocnicemi a ministerstvem rozhodně nemám v úmyslu. Tam ať se prodírají zúčastnění. Jsem jenom divákem neskutečného divadla, které ovšem v Česku zažíváme opakovaně. Jak je to dávno, kdy doktoři hrozili odchodem do ciziny, pokud nebude naplněn ten či onen jejich požadavek? Samozřejmě, vždy šlo o růst platů. Je to pár let. A teď je to tady zase.

Nechci rozebírat detaily. Vlastně jim vůbec nechci rozumět. Něco říká ministr Válek, něco lékaři. Je evidentní, že mladí lékaři mají pořádný zápřah, asi se jim nelíbí finanční ohodnocení. Fajn, to je legitimní. Jejich starší kolegové to glosují ve smyslu, že dřív v minulosti doktoři prostě makali.

Martin Plevka, ředitel divize eCommerce & Public ve společnosti Software602

Revoluce jménem digitalizace. Opuštěním papírového archivu firmy ušetří

Zákon ukládá firmám povinnost archivovat dokumenty řadu let – některé až tři desítky. Díky možnosti využívat digitální archiv společnosti ušetří čas, místo i peníze.

Přečíst článek

Instalatéři lidských těl

Je tu však několik nevyjasněných otázek. Například, proč vlastně musí celá společnost sledovat tyto vnitřní třenice určitého segmentu, v tomto případě zdravotního. Sledujeme podobně v přímém přenosu například debatu o přesčasech instalatérů? Tady se doktoři jistě naštvou nad srovnáním. Copak my jsme nějací instalatéři, co je to za příměr? Ale pardon, dámy a páni z lékařské branže, v zásadě jste takoví instalatéři. Instalatéři lidských těl.

Západní společnost přikládá opravě lidských těl enormní význam. Větší než opravě pračky. Ale faktem je, že život je konečný, ať už zdravotníci pracují sebevíc. Medicína na tom nic nezmění. Šamani z nemocnic jsou uctíváni, protože dokáží okamžik „ukončení provozu“ oddálit. Za to jsme ochotní platit vším. Proto je každá debata o platech doktorů tolik sledovaná. Na rozdíl od debat o platech instalatérů. Které se samozřejmě ani nevedou.

Dalibor Martínek: Jaký je vlastně český zájem? Dálnice, vzdělanost? Jediným viditelným jsou důchody.

Dalibor Martínek: Jaký je vlastně český zájem? Dálnice, vzdělanost? Jediným patrným jsou důchody

O jakémsi českém zájmu v rámci Evropské unie mluví politici rádi, napříč stranami. Jaký vlastně ten zájem? Dálnice, vzdělanost? Jediným viditelným jsou důchody, míní komentátor Newstreamu Dalibor Martínek.

Přečíst článek

Špinavé prádlo má zůstat doma

Je tu ještě jeden rozdíl. Pokud někdo potřebuje instalatéra, pěkně ho „vykešuje“ na ruku. Ve zdravotnickém systému „kešují“ všichni a nikdo. Proto máme systém kulichů a několik ředitelů nemocnic, kteří se kvůli úplatkům zbláznili. Veřejné zdravotnictví, to pro důchodce, je pomalé. Na operaci se čeká měsíce. Platí ho všichni z odvodů, půl bilionu korun veřejných peněz ročně. Mladí lékaři tam lepí záplaty. Pak je tu druhé zdravotnictví, soukromé, kde jde všechno rychle. Tam se platí na ruku.

Mladí lékaři by se jistě rádi prokousali do druhé části českého zdravotního systému, toho hotovostního. Když se jim tento proces zdá být pomalý, odcházejí do ciziny. No a, ať jdou. Bylo by fajn, kdyby potom aspoň splatili náklady na své vzdělání, placené erárem. Proč však máme úsilí mladých doktorů o svůj lepší život sledovat on-line, zabývat se jím, nebo dokonce trpět ve veřejném segmentu nedostatkem personálu?

Není důvod, aby se společnost kousala vašimi interními problémy. Kolik hodin přesčasů mají mladí doktoři odsloužit? A jak mají být proplaceny? Pardon, to jsou skutečně vaše interní věci. Jedinou otázkou je, zda je ministr Válek schopen celou agendu kloudně obsloužit. Pan ministr si zatím bohužel vytváří mediální obrázek člověka, který tvrdí, že zásobování léky v Česku je nadmíru výtečné, zatímco lidé v lékárně neseženou základní antipyretika, natož antibiotika. A v médiích neustále čteme jen nějaké sliby, že léky budou. Ministr Válek nepůsobí jako člověk pevný v kramflecích.

ministr Válek

Válek s Jurečkou kolem přesčasů couvají. Vše má zachránit rychlá změna zákona

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) chce spolu s ministrem práce Marianem Jurečkou (KDU-ČSL) a poslancem Vítem Kaňkovským (KDU-ČSL) předložit ve zrychleném projednávání do Sněmovny novelu zákoníku práce, která zruší nedávno schválené navýšení přesčasové práce lékařů. Poslední změna bude platit od 1. října, podle Válka by se mohla vrátit do původního stavu od ledna. Řekl to v pořadu České televize Otázky Václava Moravce. Zástupci Sekce mladých lékařů České lékařské komory (ČLK) na facebooku v reakci uvedli, že vyjádření ministra vítají, nechtějí se ale nechat uchlácholit sliby. Podporovatele vyzvali, aby ve vypovídání přesčasů na prosinec pokračovali.

Přečíst článek

Z toho pohledu je možné rozumět mladým lékařům, že nechtějí být zneužíváni zastaralým zdravotním systémem. Když ministrovi utíkají pod prsty základní otázky, má mít člověk důvěru, že vyřeší systémové věci? Ale! Přestaňte veřejnost obtěžovat bojem uvnitř zdravotního systému. Pořád jste placení z veřejných příjmů. Za tyto reálně odvedené peníze očekávají zákazníci, pacienti, reálně odvedenou práci. Z jedné strany by se lékaři měli přestat tvářit jako bohové, stojící nad životem a smrtí. Měli by dělat svou práci. A z druhé strany, na vrcholném místě systému by měl stát člověk, který umí tento složitý systém řídit.

Další komentáře (ne)korektního Dalibora Martínka čtěte zde

O srdce se musíme starat

Biohacking: Problémy se srdcem zabijí nejvíc lidí. Jak tomu předcházet

V dalším pokračování seriálu o zdravém životním stylu Biohacking se tentokrát zaměříme na srdce a jak o ně pečovat.

Přečíst článek

Řecké zdravotnictví je na hraně kolapsu

Řecké zdravotnictví je na pokraji kolapsu, chybí lékaři i sanitky

Řecké ostrovy se svojí idylickou krajinou překypují turisty, jejich zdravotnictví je ale na hraně kolapsu. Úmrtí mladé ženy v pokročilém stadiu těhotenství a jejího nenarozeného dítěte jsou jen dva případy smrti kvůli chronickému nedostatku záchranářů a zdravotníků, píše server Politico.

Přečíst článek

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme