Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Češi ještě loni stavěli rodinné domy jako o závod. Dokončilo se v nich nejvíc bytů od normalizace

Češi ještě loni stavěli rodinné domy jako o závod. Dokončilo se v nich nejvíc bytů od normalizace
iStock

Stavbaři v Česku loni dokončili nejvíce bytů od roku 2007, po němž následovala světová finanční krize. V meziročním srovnání počet dostavěných bytů stoupl o 14 procent na téměř 40 tisíc. Současně ale stouply náklady a prodloužila se délka výstavby.

Reklama

Nejvíc se podle dat Českého statistického úřadu (ČSÚ) loni stavělo ve Středočeském kraji a v Praze, naopak nejméně bytů bylo dokončeno v Karlovarském kraji.

Více než polovina dokončených bytů v Česku loni připadla na rodinné domy. „U bytů v rodinných domech to bylo dokonce maximum. Od boomu v 70. letech nebylo dokončeno více než 20 tisíc bytů v žádném jiném roce,” řekla Silvie Lukavcová z oddělení statistiky stavebnictví a bytové výstavby ČSÚ.

Stavební dělníci, ilustrační foto

Petr Dufek: Nestaví se, projekty leží v šuplíku. Je to důsledek vysoké inflace

Duben byl slabším měsícem nejenom pro průmysl, ale i pro stavebnictví. Stavební výroba totiž v tomto měsíci poklesla meziměsíčně o 3,4 procenta i meziročně o 6,4 procenta. Vrátila se tak pod úroveň předcovidového roku 2019, komentuje čerstvá data z Českého statistického úřadu hlavní ekonom Banky Creditas Petr Dufek.

Přečíst článek

Výstavba rodinného domu se prodraží

Na výstavbu jednoho bytu v rodinném domě přitom bylo třeba podle ČSÚ meziročně vynaložit o 400 tisíc korun více a v bytovém domě o 140 tisíc korun více. Jeden bytový dům se v průměru stavěl 41 měsíců a rodinný dům 40 měsíců. Obytná plocha bytu se proti předchozímu roku téměř nezměnila, v průměru činila 71 metrů čtverečních.

Pětina dokončených bytů byla podle statistiků ve středních Čechách, kde ze dvou třetin převládly byty v rodinných domech. Vedle toho v metropoli výstavbu tradičně táhly bytové domy. Meziročně ubylo dokončených bytů jen na Vysočině a v Jihomoravském kraji, doplnili statistici.

Počet zahájených staveb bytů v Česku se loni proti předchozímu roku snížil zhruba na 42 242, tedy zhruba o 2700 méně. Tento trend pokračuje i letos.

Novinky z trhu nemovitostí sledujte v Realitním Clubu zde

Natáčení podcastu s Jiřím Vančurou.

Bankéř Jiří Vančura: Financování výstavby bytů v eurech už není pro developery tak atraktivní

Zpoždění. To je hlavní slovo, které vystihuje dění na trhu výstavby bydlení. Klienti jsou „zpoždění“ ve svém rozhodování, přístup k financování nákupu nemovitostí je značně ztížen. Přesněji řečeno, získat hypotéku je nyní téměř nemožné. A dokonce i lidé, kteří mají hotovost, nyní přemýšlejí, jakým směrem se trh vydá.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry. 

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Jedna z prvních bytových dřevostaveb v Praze čeká na nájemníky. Developer UBM ji prodal fondu

Jedna z prvních bytových dřevostaveb v Praze čeká na nájemníky. Developer UBM ji prodal fondu

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme