Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Petr Dufek: Nestaví se, projekty leží v šuplíku. Je to důsledek vysoké inflace

Stavební dělníci, ilustrační foto
Pixabay
Petr Dufek

Duben byl slabším měsícem nejenom pro průmysl, ale i pro stavebnictví. Stavební výroba totiž v tomto měsíci poklesla meziměsíčně o 3,4 procenta i meziročně o 6,4 procenta. Vrátila se tak pod úroveň předcovidového roku 2019, komentuje čerstvá data z Českého statistického úřadu hlavní ekonom Banky Creditas Petr Dufek.

Reklama

I na stavebnictví doléhají důsledky vysoké inflace a recese, která přinutila privátní i veřejný sektor k přehodnocení a odkladu jejich investičních záměrů. Patrné je to i u bytové výstavby, jejíž výsledky jsou stále slabší.

Ilustrační foto

Stavební výroba dál klesá. U nové výstavby bytů je propad až čtvrtinový

Stavební produkce v dubnu meziročně klesla o 6,4 procenta. Stavební úřady vydaly o 10,9 procenta stavebních povolení méně, ale orientační hodnota těchto povolení vzrostla o 14,1 procenta. Meziročně bylo zahájeno o čtvrtinu bytů méně. Průmyslová výroba v Česku v dubnu zpomalila meziroční růst na 1,2 procenta po březnovém revidovaném zvýšení o 2,9 procenta, informoval Český statistický úřad (ČSÚ).

Přečíst článek

Nových bytů se začalo stavět o čtvrtinu méně než loni v dubnu, a to zejména v důsledku výrazného omezení výstavby v Praze. Jde o trend, který je patrný už od loňského jara, kdy se developeři i drobní stavitelé rozhodli pod tlakem rostoucích cen energií, stavebních materiálů, úrokových sazeb a všeobecné nejistoty své projekty raději odložit.

Útlum bytové výstavby povede k dalšímu omezení nabídky nových bytů na českém trhu a bude tak i důvodem, proč ceny nových nemovitostí nebudou mít tendenci výrazně klesat.

Útlum ve stavebnictví může znormalizovat ceny materiálů

V ročním vyjádření se bytová výstavba vrací o téměř dva roky zpět – pod úroveň 40 tisíc bytů. Obrat v bytové výstavbě přinese až oživení ekonomiky a zvýšení dostupnosti hypoték.

Pokles ve stavebnictví je nepochybně nepříznivou zprávou, která ovšem může mít i pozitivní konsekvence, a sice může přispět k normalizaci cen stavebních materiálů. Ty v posledních dvou letech prudce zdražovaly a snížená poptávka na zlevňování vstupů již tlačí.

Prodeje bytů klesly, ceny nikoliv. Oživení se na trh s bydlením dostaví za dva roky

K očekávanému poklesu cen nových bytů dosud nedošlo a s největší pravděpodobností ani nedojde. Ceny nových bytů podle tržní analýzy společností Trigema, Skanska a Central Group ve třetím čtvrtletí nadále rostly. Metr čtvereční se prodával za 148 tisíc korun.

Přečíst článek

UDI event

Byty v Česku jen tak nezlevní. Tedy alespoň ne ty nové

Zástupci měst, developerů, ekonomové i právníci se zúčastnili první snídaně Realitního Clubu, kterou uspořádal server newstream.cz. Hlavní otázkou bylo, jak moc se na vysokých cenách realit podepisuje zamrzlé stavební řízení. „Dokud se stavební řízení neodblokuje, ceny jistě neklesnou. A to navzdory tomu, že stavební materiály již skutečně zlevňují,“ vysvětlila Marcela Fialková z developerské společnosti UDI, která se i kvůli zdlouhavému stavebnímu řízení v Česku čím dál více orientuje na zahraniční trhy. 

Přečíst článek

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme