Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Českému stavebnictví se loni dařilo. Výstavbu táhla Praha

Parková čtvrť, stavba, brownfield Nákladové nádraží Žižkov
ČTK
Veronika Kudrnová
vku

Stavební společnosti provedly loni stavební práce v hodnotě přes 680 miliard korun. Ve srovnání s předchozím rokem je o téměř 18 procent více, uvádí data Českého statistického úřadu. Nejaktivnější byli stavaři na území hlavního města Prahy, s větším odstupem následoval kraj Jihomoravský a také Středočeský.

Reklama

„Stavební společnosti provedly v roce 2022 stavební práce v hodnotě 682 miliard korun, což v meziročním porovnání představovalo nárůst o 17,5 procenta. Tento růst byl rychlejší než v případě indexu stavební produkce zejména z důvodu jiné cenové hladiny,“ říká Petra Kačírková z oddělení statistiky stavebnictví a bytové výstavby ČSÚ.

Nejvíce stavebních příležitostí bylo v Praze, kde se provedlo téměř pětina všech stavebních prací. Jednalo se především o výstavbu bytových budov a inženýrské stavby. V Praze odpracují značnou část svých zakázek i podniky sídlící mimo hlavní město, v loňském roce se jednalo hlavně například o stavaře z Libereckého, ale také z Olomouckého kraje. 

Města se do bytové výstavby moc nepouštějí

„V roce 2022 realizovaly větší firmy s dvaceti a více zaměstnanci stavební práce v hodnotě 198 miliard korun pro veřejné zadavatele, což tvořilo 46,3 procenta z jejich celkového objemu. Veřejné prostředky v převážné většině směřovaly do výstavby inženýrských staveb, naopak nejméně do výstavby bytových budov,“ dodává Kačírková. Nejvíce bylo z veřejných zdrojů opět prostavěno v Praze, dále pak následoval kraj Jihomoravský a Středočeský. Podíl prací pro veřejné zadavatele se v jednotlivých regionech pohyboval od 30 procent v Karlovarském kraji po 61 procent v kraji Pardubickém.

Stavební dělníci, ilustrační foto

Petr Dufek: Nestaví se, projekty leží v šuplíku. Je to důsledek vysoké inflace

Duben byl slabším měsícem nejenom pro průmysl, ale i pro stavebnictví. Stavební výroba totiž v tomto měsíci poklesla meziměsíčně o 3,4 procenta i meziročně o 6,4 procenta. Vrátila se tak pod úroveň předcovidového roku 2019, komentuje čerstvá data z Českého statistického úřadu hlavní ekonom Banky Creditas Petr Dufek.

Přečíst článek

Chmurný výhled pro německou ekonomiku i Česko. Průmyslová výroba roste hlemýždím tempem.

Chmurný výhled pro německou ekonomiku i Česko. Průmyslová výroba roste hlemýždím tempem

Průmyslová výroba v Německu se v dubnu meziměsíčně zvýšila o 0,3 procenta, zatímco v březnu o 2,1 procenta klesla, oznámil dnes německý statistický úřad. Je to slabší růst, než se čekalo. Statistika tak po pondělní zprávě o nečekaném poklesu zakázek německého průmyslu přispívá k chmurnému výhledu německé ekonomiky, uvedla agentura Reuters.

Přečíst článek

Ilustrační foto

Stavební výroba dál klesá. U nové výstavby bytů je propad až čtvrtinový

Stavební produkce v dubnu meziročně klesla o 6,4 procenta. Stavební úřady vydaly o 10,9 procenta stavebních povolení méně, ale orientační hodnota těchto povolení vzrostla o 14,1 procenta. Meziročně bylo zahájeno o čtvrtinu bytů méně. Průmyslová výroba v Česku v dubnu zpomalila meziroční růst na 1,2 procenta po březnovém revidovaném zvýšení o 2,9 procenta, informoval Český statistický úřad (ČSÚ).

Přečíst článek

Že Češi nestaví? Výsledky výrobce cihel ukazují opak

Že Češi nestaví? Výsledky předního výrobce cihel říkají opak

Firmě Wienerberger se loni extrémně dařilo. Rok 2022 byl českobudějovickou firmu, která vyrábí cihly Porotherm a střešní tašky Tondach, byl jedním z nejlepších za její více než 30letou historii. Firma vydělala 1,3 miliardy čistého.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme