Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Bloomberg: OC Arkády Pankrác mění za 6,4 miliardy majitele

Arkády Pankrác
Wikimedia / CC BY 3.0
Lukáš Kovanda

Vyhledávané pražské obchodní centrum Arkády Pankrác je na prodej. Stávající majitel, izraelská společnost G City, odsouhlasila jeho prodej českému institucionálnímu investorovi, jak informuje agentura Bloomberg, a to za cenu 265 milionů eur, což je v přepočtu přibližně 6,4 miliardy korun.

Reklama

V účetnictví společnosti G City má objekt vyčíslenu hodnotu 243 milionů eur, tedy zhruba 5,8 miliardy korun, přičemž touto nemovitostí ručí za úvěr 112 milionů eur, čili zhruba 2,7 miliardy korun. Prodej nemovitosti je podle Bloombergu součástí širšího plánu skupiny G City zbavit se majetku, jenž netvoří jádro jejího podnikání, v souhrnné výši 6,3 miliardy šekelů, tedy 37 miliard korun. 

Arkády Pankrác přešly kompletně pod křídla společnosti G City teprve letos na jaře, kdy dokoupila zbývající čtvrtinový podíl za v přepočtu 1,4 miliardy korun. Ten dosud držel původní developer Arkád a poté jejich správce, společnost ECE Projektmanagement německého klanu Ottových.

starosta Prahy 9 Tomáš Portlík a redaktor Newstream.cz Dalibor Martínek

Starosta Prahy 9 Portlík: Město se má rozvíjet do výšky

Mrzí mě, že pár posledních generací politiků neřeklo, kam se město má rozvíjet, říká Tomáš Portlík, starosta Prahy 9. Podle něj dosud spousta lidí žije v přesvědčení, že každá zelená plocha se má chránit, protože zástavby už je údajně moc. „Ale když si porovnáte Prahu se zahraničními městy, tak zjistíte, že hustota u nás je jedna z nejmenších,“ uvádí starosta části města, kde v posledních letech vzniká nejvíce bytů. Portlík si nemyslí, že by nízká hustota byla špatně, ale přináší to větší náklady na údržbu a obsluhu města.

Přečíst článek

Tři čtvrtiny Arkád koupila v roce 2015 společnost Atrium European Real Estate. Za 75procentní podíl tehdy zaplatila předchozímu majiteli centra, firmě Unibail-Rodamco 162 milionů eur. Původně středoevropský vlastník, provozovatel a redeveloper obchodních center Atrium European RE, se loni stal součástí zmíněné izraelské, globálně působící skupiny G City, která se zaměřuje na management a výstavbu maloobchodních a polyfunkčních nemovitostí nejen ve střední a severní Evropě, ale také v Severní Americe, Brazílii a Izraeli. Z velkých tuzemských nákupních center skupina získala díky ovládnutí Atria vedle Arkád také pražské nákupní středisko Atrium Flora a Palác Pardubice.

Prodej Arkád do rukou českého investora, jejž tedy G City nyní schválila, potvrzuje obecnější trend rostoucí dominance českého kapitálu v oblasti transakcí s komerčními nemovitostmi. V letošním prvním čtvrtletí se domácí investoři podíleli na obchodech v oblasti komerčních nemovitostí hned z 87 procent, což je historicky rekordní údaj, vyplývá z údajů poradenské společnost Knight Frank. Výhodou domácích investorů je podle Knight Frank hlavně znalost trhu, díky které jsou ochotni akceptovat zdánlivě vyšší rizikovost investice.

Centrum Arkády Pankrác – situované u stejnojmenné stanice metra – bylo dokončeno v roce 2008 a zahrnuje zhruba 40 tisíc metrů čtverečních komerčních ploch. Během covidu Arkády zápasily podobně jako další nákupní galerie s rostoucí neobsazeností obchodních jednotek, aktuálně už jsou ale pronajaté z 96 procent. Budoucí obchodní potenciál Arkád může zvýšit právě budovaná linka metra D.

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry. 

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Arkády Pankrác ovládl globální hráč G City Europe. Může je rozšířit až o polovinu

Arkády Pankrác ovládl globální retailový hráč G City Europe. Může je ještě rozšířit o více než polovinu

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme