Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde
Vše o: Prezidentské volby 2023

Fischer bude kandidovat na prezidenta. O Hrad se pokouší už podruhé

Pavel Fischer, kandidát na prezidenta
ČTK
 ČTK

Senátor Pavel Fischer (nezávislý) se rozhodl, že se bude ucházet o účast v prezidentských volbách. Má už dostatek podpisů kolegů senátorů. Uvedl to na Facebooku. Oficiálně svou kandidaturu oznámí v nejbližších týdnech.

Reklama

Koalice Spolu má v úterý oznámit, jak bude postupovat při výběru prezidentského kandidáta. O Fischerovi se spekulovalo jako o jednom z uchazečů o Hrad, kterého by mohla podpořit. Jako o možném favoritovi pro KDU-ČSL o něm hovořil předseda lidovců a vicepremiér Marian Jurečka, téma prezidentské volby je náplní dnešního jednání celostátního výboru strany.

Jak volit prezidenta republiky? Základní informace pro voliče

Sedmá volba prezidenta ČR – a třetí přímá obyvateli – se blíží. Jak a kdy se jako volič zúčastnit nadcházejících prezidentských voleb? Kdo může volit, jak volit ze zahraničí, jak je to s hlasovacími lístky? Zde je přehled základních informací ke třetí přímé volbě prezidenta ČR, jejíž první kolo se uskuteční 13. a 14 ledna 2023 a případné druhé kolo o dva týdny později, sestavený na základě informací ministerstva vnitra.

Přečíst článek

Mám v úmyslu kandidovat v prezidentských volbách 2023,” napsal Fischer. Na facebooku později doplnil, že kandidaturu oznámí až v nejbližších týdnech, protože „je totiž potřeba ještě mnoho věcí připravit”.

Pavel Fischer se o Hrad pokouší už podruhé. V minulé volbě skončil třetí se ziskem 10 procent hlasů.

Uvedl, že od únorové agrese Ruska proti Ukrajině je jako předseda senátního výboru pro zahraniční věci, obranu a bezpečnost dosti vytížen. Připomněl svou dubnovou a srpnovou cestu na Ukrajinu nebo řadu jednání na evropské úrovni. „Neumím si představit, že bych práci pro náš stát jen tak stopnul a věnoval se kampani - že bych místo výkonu ústavní funkce jezdil po republice s obytňákem nebo sbíral podpisy na náměstí,” poznamenal.

Kandidáti na prezidenta ČR. Pavel, Nerudová, Babiš... a pak dlouho nikdo. Jaké mají šance?

Kandidáti na prezidenta ČR 2023: Pavel, Babiš, Nerudová... Jaké mají šance?

Budoucím prezidentem se stane jeden z osmi kandidátů, které k volbám 25. listopadu zaregistrovalo ministerstvo vnitra, případně o jejich kandidatuře rozhodl Nejvyšší správní soud. Hlavními favority jsou alespoň podle sázkových kanceláří Petr Pavel, Danuše Nerudová a Andrej Babiš, ostatní mají od nich obrovský odstup. Původně jich bylo devět, ale Josef Středula pět dnů před volbami odstoupil a podpořil možná překvapivě Nerudovou.

Přečíst článek

Na Facebooku napsal, že se proto rozhodl shromáždit podpisy senátorů a že jich má již k dispozici dostatek. K podání kandidatury jich potřebuje deset. Další možností je 20 podpisů poslanců nebo 50 tisíc voličů. „Na rozdíl od některých kandidátů prostě nejsem v důchodu a nemám volno, takže vést prezidentskou kampaň pro mne bude velmi náročné. Ale jdu do toho,” doplnil.

Koalice Spolu oznámí svůj postoj k prezidentské volbě v úterý v Brně. Dnes odpoledne bude prezidentská volba tématem zasedání širšího vedení lidovců, potvrdil šéf sněmovního klubu strany Marek Výborný. Premiér a předseda ODS Petr Fiala o nominaci či podpoře konkrétního kandidáta dosud nemluvil, opakovaně řekl, že nechce, aby příští hlava státu patřila mezi populisty nebo extremisty, ale ctila zákony a respektovala prozápadní orientaci země a stmelovala její obyvatele. V televizní debatě před komunálními volbami k tomu Jurečka doplnil, že takové podmínky by splňovali z pohledu lidovců Fischer a už kandidující generál Petr Pavel a bývalá rektorka Mendelovy univerzity Danuše Nerudová.

generál Petr Pavel, kandidát na prezidenta ČR
video

Petr Pavel: Vraťme Česku řád a klid. Chci být prezidentem, který mírní vášně

Bývalý vysoký představitel české armády a NATO Petr Pavel v úterý oficiálně potvrdil kandidaturu na prezidenta republiky. Do voleb jde s heslem „Vraťme Česku řád a klid“. U příležitosti zahájení jeho volební kampaně připomínáme rozhovor, který Pavel poskytl Newstreamu v rámci letního speciálu Kafe s prezidentem.

Přečíst článek

Fischer se účastnil už minulé prezidentské volby. Skončil v ní se ziskem deseti procent hlasů na třetím místě, do druhého kola voleb tak nepostoupil. Už v roce 2018 deklaroval, že je připraven se zúčastnit i dalších voleb.

Fischer na přelomu tisíciletí působil v Kanceláři prezidenta republiky, nejprve jako poradce Václava Havla, později vedl politický odbor. V letech 2003 až 2010 byl českým velvyslancem ve Francii a v Monaku, po návratu do Prahy se stal ředitelem bezpečnostně - multilaterální sekce ministerstva zahraničí. Po odchodu z ministerstva působil jako ředitel organizace STEM, která se zabývá výzkumy veřejného mínění. Na podzim 2018 byl zvolen senátorem za Prahu 12.

Za favority lednové volby jsou podle průzkumů veřejného mínění považován Petr Pavel a předseda hnutí ANO Andrej Babiš, který ale dosud účast ve volbách nepotvrdil. Mezi hlavními kandidáty je také Nerudová nebo senátor Marek Hilšer. Fischer měl podle zářijového modelu agentury Median podporu asi šesti procent voličů.

Podporu žádnému kandidátovi dosud nevyjádřili ani Piráti. Podle vnitrostranického průzkumu má mezi pirátskými členy nejvyšší podporu Nerudová, hlasovalo pro ni dosud 252 Pirátů a Pirátek. O asi 50 hlasů méně má Pavel a na třetím místě je Hilšer. Pro Fischera hlasovalo 103 členů.

Tomáš Zima, kandidát na prezidenta
video

Tomáš Zima: Mám schopnost dávat lidi dohromady, spojovat je. A nikdy jsem nedělal křivárny

V druhém díle seriálu Kafe s prezidentem přinášíme rozhovor s bývalým rektorem Univerzity Karlovy Tomášem Zimou. Ve svých šestapadesáti letech už má za sebou osm let v čele Univerzity Karlovy, největší a nejvýznamnější tuzemské vysoké školy. Je ověnčen tituly jako prof, MUDr, MBA, DrSc. a několika dalšími. V kolika organizacích působí na významných funkcích ani nelze spočítat.

Přečíst článek

Marek Hilšer, kandidát na prezidenta
video

Marek Hilšer: Nechtěl bych, aby se Evropa stala jakousi kolonií Číny

Bývalý lékař, nyní již čtyři roky senátor Marek Hilšer sám sebe považuje za „občanského“ kandidáta na prezidenta. Vyzdvihuje, že nikdy nebyl v žádné politické straně, a že za ním nestojí žádná velká korporace. Tím se cítí být nezávislý. Fakt, že senátoruje, také vnímá jako výhodu. Když v minulých prezidentských volbách kandidoval, neuměl si prý představit, jak je složité prosazovat konkrétní myšlenky legislativním procesem. Nyní je poučený. Stal se tedy, podle svého mínění, ještě vhodnějším kandidátem na prezidenta, než byl před čtyřmi roky, kdy získal hlas téměř půl milionu voličů.

Přečíst článek

Rozhovory s kandidáty na prezidenta jsme přinesli v rámci letního speciálu Newstreamu Kafe s prezidentem

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme